Deprem sonrası hasar tespiti yapacaklar dikkat!

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde 10 ilimiz zarar görürken çoğu vatandaşımız ise hayatını kaybetti. Mimar Cihan Henteş, vatandaşları depremden sonra hasar meydana gelen evler konusunda tavsiyelerde bulundu.

Şanlıurfa’da da depremin etkisi tüm şehri olumsuz etkiledi. Yaşanan depremle birlikte 57 bina yıkılırken 253 binada kullanılamaz hale geldi.

Şanlıurfa’da enkaz çalışmalarında sona gelinirken Urfalı gönüllü mimar Cihan Henteş ve ekip arkadaşları hasarlı binaları tespit edip vatandaşların can güvenliklerini korumak için uyarılarda bulunuyor. Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Henteş, mimar olan arkadaşlarına seslenerek çağrıda bulundu.

Yaptığı çalışmalarla sosyal medya hesabından vatandaşları bilgilendiren Henteş, ‘Yapıları kontrol ettiğinizde temel, zemin ve birinci katlarını iyice incelemeniz gerekiyor. Yapıyı ayakta tutan bu 3 ana arterdir” diyerek bilgi verdi.

HASARLI BİNALARI TESPİT EDECEKLER DİKKAT!

Hasarlı binaların nasıl tespit edilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulunan Henteş: “İnsanlar eğer binalarında hasar olup olmadığını anlamak istiyorlarsa ellerine bir çekiç alıp çatlayan yeri iyice kazmaları gerekiyor. Bazen ufak dediğimiz çatlaklar binanın ana arterleridir ve o binayı ayakta tutan kısım olabilir. Çatlak olan yerleri iyice kazımaları gerekiyor ki nerde çatlak var onu tespit edebilsinler. Biz sadece bunu istiyoruz vatandaşlarımızın içini rahatlatmak onları sakinleştirmek istiyoruz” dedi.

HASARDA 3 ANA ANTERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Henteş “Ben bina hasar tespitini yaparken depreme bodrumda yakalandım. Bu konuda mimar ve mühendis arkadaşlarıma burada bir çağrıda bulunmak istiyorum. ‘Yapıları kontrol ettiğinizde temel, zemin ve birinci katlarını iyice incelemeniz gerekiyor. Yapıyı ayakta tutan bu 3 ana arterdir. Yük ilk önce döşemeye sonra kolonlara ve ardından duvara iner işte bu yüzden bizim ilk incelememiz gereken yerler zemin ve 1. Katlardır. Bağlantı noktalarında ve kolonlarda yırtılmalar varsa bu bina hala risk altında diyebiliriz. Vatandaşlarımız depremden baya zarar gördü maddi manevinin yanında birde psikolojik olarak kötü durumdalar. Bizim onların içlerini rahatlamamız gerekiyor işte bu yüzden binaları kontrol edip vatandaşlarımızın tehlike içine girmelerine izin vermememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

“HASAR TESPİTİ YAPARKEN DİKKATLİ İNCELEYİN”

Kendisinden önce sahaya inen hasar tespit komisyonunun inceleme yaptığı esnada bir evde hasar tespit edilmediğini fakat çalışmalar sonucunda evin hasarlı olduğunu söyleyen mimar Henteş”Dün Sırrın tarafında bir köye gittim benden önce ekipler orayı kontrol etmiş ve hasar tespiti yaparak binanızda hasar yok demiş bende gidip incelediğimde hasarı gördüm ve vatandaşlarla birlikte binanın yıkılmaması için bir kolon vazifesi görecek şekilde çeliklerle destek sağladık. Binaları kontrol ederken lütfen daha dikkatli olun ve bina hasarlıysa vatandaşları oradan uzak tutun.” ifadelerini kullandı. 

“MESLEKTAŞLARIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUM”

Kendi kurduğu ekibiyle Şanlıurfa’da gönüllü olarak hasar tespiti yapan Henteş meslektaşlarına da çağrıda bulunarak kendilerine destek olmalarını isteyerek “Ben ve birkaç arkadaşım kendi imkan ve ekipmanlarımızla bu şehre hizmet ediyoruz. Bizler bunun için okuduk halkımıza yararımız olsun diye ve her mimar mühendis arkadaşıma sesleniyor ve destek istiyorum. Vatandaşları rahatlamamız gerek vatandaşımız şu anda hala panik halinde ve kimse değil evlerine yakınlarından bile geçemiyor. Meslektaşlarımızda destek vererek vatandaşlarımızın can güvenliğini hep birlikte korumak istiyoruz” diyerek çağrıda bulundu.

Kader Topal / Urfa Değişim

Kahramanmaraş Pazarcık Mimar Cihan Henteş