Depremden sonra Urfa'da ev bulmak zor!

TAKİP ET

6 Şubat depremlerinden sonra 3 milyona yakın nüfusa sahip Şanlıurfa'da ev kiraları aldı başını gitti. İnşaat malzemelerinde fiyatların artması, dolar altın kurların yükselmesi, yaşanan depremden dolayı vatandaşların hasarsız ve yeni yapılara yönelmesi gibi sebeplerden dolayı ev kiraları geçen yıla göre bir hayli yükseldi.

Gayri menkul fiyatlarının yükselmesi hakkında konuşan emlakçı Ferit Kılıç, kiraların kendilerini de etkilediğini belirti. Geçen yıllarda kiraladığı ve sattığı evlerde ettiği karları şimdi edemediğini ifade eden Kılıç insanların alım gücü düştüğü için gayri menkul piyasasının zor günler geçirdiğini söyledi.

Urfa Değişim Mikrofonuna konuşan Ferit Kılıç, “Her sektörde olduğu gibi gayrı menkulde çeşitli sıkıntılar mevcut. Özellikle gayrı menkullerin yüksek olması, kiraların yüksek olması gayrı menkul satışların ağır olması gibi sıkıntılarımız mevcut. Bunun sebebi de üretimin olmayışından kaynaklandığını söyleyebiliriz.”

DERHAL YENİ KONUTLARIN YAPILMASI LAZIM!

Şanlıurfa’nın genç nüfusa sahip olduğunu söyleyen emlakçı Ferit Kılıç devlet tarafından en az 20 bin yeni konutun yapılması gerektiğini belirtti.

Kılıç, “Şanlıurfa’nın genç nüfusu ortada devletin konut yapma konusunda ciddi adımların atması gerekiyor. Şu anda kentte bulunan konutlar, gelecek yıllarda yetme konusunda sıkıntı yaratabilir. Gün geçtikçe Şanlıurfa hem büyüyor hem dışardan göç alıyor. Kent için 20 bin konutun yapılması gerektiği kanaatindeyim. Eğer yapılırsa hem kira fiyatlarında bir düşüş yaşanabilir hem de arzı karşılayabilir aksi taktirde bir yığılma ve fiyatların yükselmesi de kaçınılmazdır.” dedi.

EV SAHİBİ VE KİRACILAR SIKINTILAR YAŞANABİLİYOR!

Yükselen enflasyon, dolar ve altın kurlarında yaşanan yükselişlerin gayri menkul piyasasını feci şekilde etkilediğini aktaran Ferit Kılıç, “Geçen yıllarda 4-5 bin liraya oturan kişi bu sene 10 bin liranın altında kiralık daire bulamıyor. Bu da bizim emlakçıların imajını zedeliyor. İnsanlar bizim kiralara artış yaptığını düşünüyor. Halbuki bizler aracıyız, ev sahipleri ile kiracı arasında bir köprüyüz, yaşanan ekonomik sıkıntılar her sektörü etkilediği gibi emlak sektörünü de ciddi manada etkiledi. İnsanların bunu anlaması gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

EMEKLİ OLANLAR OFİS AÇIP EMLAKÇI OLUYOR!

Gayri Menkul camiasının enflasyon, kur ile mücadele etmesinin yanı sıra korsan emlakçılar ile ciddi sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Ferit Kılıç, “Her sektörde olduğu gibi gayrı menkul camiasında da korsan kişiler var. Emekli olan birçok kişi ofis açıp el altından emlakçılık yapıyorlar. Bunlar hem kiraların yükselmesine hem satılmasında etkili oluyorlar. Bu konuda Şanlıurfa Emlakçılar Odasına baya şikayetlerde bulunduk. Onlarda ellerinden gelen çalışmayı yürütüp bazı yetkili merciler ile iletişime geçtiler ama ne yazık ki sağlam bir netice alamadık.” yorumunu yaptı.

MALİYET YÜKSELDİ KİRALAR UÇTU

İnşaat ürünlerinde yaşanan zamlardan dolayı emlak borsasının da etkilendiğini söyleyen Ferit Kılıç, “Binaların yapımında kullanın tüm malzemelere zam yapıldı. Bu yapılanlarda ev fiyatlarını ciddi manada etkiledi. Altın dolar fiyatlarının yükselmesi kiraları da etkiliyor. Sonuç olarak birçok inşaat ürünü dolar bazında geliyor.

Hem kira hem satışta ciddi anlamda fiyatların yüksek olmasını görüyoruz, bizde elimizden geleni yapıyoruz daha ucuza ev kiralamak için bazen komisyon bile almıyoruz. Yeter ki insanların bir yuvası olsun sonuçta hayatın gayesi maddiyat değil manevi şeylerde önemli insanlıkta önemli hayat herkes için müşterektir.” açıklamasını yaptı.

ÖĞRENCİLER DE KİRALARI ETKİLİYOR!

Harran Üniversitesinde okuyan öğrencilerin ev kiraladığı zaman kiraları azda olsa etkilediğini söyleyen Ferit Kılıç, “Harran Üniversitesine okumaya gelen öğrencilerin arzları oluşturulduğu zaman arz talep olarak ev fiyatlarında yükselişin olduğunu söyleyebilirim. Bugün öğrenciler kiraya çıkmasa o ev öğrenci yerine bizim Urfalı bir hemşerimize verilecek ve arz az olduğunu göz önünde bulundurursak daha düşük bir fiyata kiralanabilir diye düşünüyorum. Yani kiraları dolar ve altın etkilediği gibi arz talepte etkiliyor. Sonuçta alıcısı çok olan malın değeri yükseliyor” şeklinde konuştu.

Deprem Şanlıurfa