Destek bekleyen sanat dalı: Mozaik

TAKİP ET

Taşın sanata dönüştüğü Mozaik kültüründe ön sıralarda yerini alan Şanlıurfa'da teşvik ve desteklerin olmaması bu işin ustalarını üzüyor. Taşı sanata dönüştüren ustalar, mozaik kültürüne ilgi yoğun olmasına rağmen bu kültürün desteklenmediğini belirttiler.

Bizans döneminde yaygın olan mozaik ve fresko süsleme teknikleri Şanlıurfalılara ilham kaynağı oluyor. Türkiye’nin en büyük Mozaik kompleksindeki Savaşçı kadın figürlerinin yer aldığı Amazon Mozaiklerinin bulunduğu Şanlıurfa’da taş yontma ve süsleme sanatı oldukça ilgi çekiyor.

Dere kenarında aldıkları taşları tek tek yerleştiriyorlar 

Göbekitepe’nin UNESCO listesine girmesi, Harran Kubbe Evlerinin geçici listeye alınması, Müzik Şehri başvurusunun kabul edilmesiyle Şanlıurfa Mozaik Süsleme Sanatı da ilgi çekmeye başladı. Şanlıurfalı taş yontma ve süsleme ustası Müslüm Çobanoğlu ile Halis Demir, 4 metrekarelik atölyesinde nehir kenarında toplanılan renkli taşlarla figür desenlerine hayat veriyor. Yorucu ve zahmetli olan bu sanatın yaygınlaşması için çaba sarf eden iki usta, renkli taşları küçük paçalar halinde tek tek keserek önceden hazırlanan desenlerin üzerine yerleştiriyor.







'Bir tabloyu 10 günde bitiriyorlar'

Son zamanlarda oldukça ilgi çeken ancak teşvik etmek için destek verilmeyen Mozaik kültürünü daha da yaygınlaştırmaya çalışan taş işleme ustaları Müslüm Çobanoğlu ve Halis Demir, desenlerin boyutuna göre günlerce emek harcıyorlar. Bir tabloyu ortalama 10 günde bitiren Müslüm Çobanoğlu ve Halis Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti logosu tablosunu tamamlamak için zaman harcıyor. Tablo tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye edilecek.







Çobanoğlu: Taşları sanata dönüştüren fazla kimse yok

Renkli taşlarla yapılan ve zahmetli bir iş olan taş yontma ve süsleme sanatı Ustası Müslüm Çobanoğlu, "Dere kenarlarından ve göllerden toplanan renkli taşlarla süsleme yapıyoruz. Zahmet ve uzun zaman gerektiren bir uğraştır mozaik. Bölgemizde Mozaikle şuanda uğraşan fazla kimse yok." dedi.  







Demir: Yapacağımız tabloyu Cumhurbaşkanımıza hediye edeceğiz

Renkli taşlarla yapılan ve zahmetli bir iş olan mozaik ile ilgili gazetemize konuşan taş yontma ve süsleme sanatı ustası Halis Demir, "Dere kenarlarından ve göllerden toplanan renkli taşlarla süsleme yapıyoruz. Zahmet ve zaman gerektiren bir uğraştır. Bu bölgede şuanda bu sanatla uğraşan fazla kimse yok. Daha önce Amazon Kraliçesinin de çalışmasını yapmıştık. Şu anda Cumhurbaşkanımızın tablosu tamamladığından kendilerine hediye edeceğiz. Bu çalışmayla Şanlıurfa'da böyle bir sanat dalının var olduğu da daha çok bilinecek. Bu da memleketimize katkı sağlayacak." diye konuştu.  

'Mozaik sanat dalına destek verilmiyor'

Mozaik sanat dalının teşvik edilmediğinden yakınan Halis Demir, "Bir tablonun yapılması ortalama 10 gün sürüyor. Daha önce öğrencileri de bu dalda yetiştirdik ama şu anda pek destek verilmiyor. Önceden taş işlemeciliği ile ilgili kurslar açılıyordu ama son yıllarda bu kurslar da kalmadı. Şanlıurfa mozaik kenti olmasına rağmen, en büyük Mozaik Müzesi burada bulunmasına rağmen mozaik'e yönelik hiçbir teşvik göremiyoruz." ifadelerini kullandı.   



Haber: Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

destek bekleyen sanat dalı: mozaik taşın sanata dönüştüğü mozaik kültüründe dere kenarında aldıkları taşları tek tek yerleştiriyorlar göbekitepe’nin unesco listesine girmesi harran kubbe evleri nehir kenarında toplanılan renkli taşlarla figür desenlerine