Devteşti'de dev bina kaderini bekliyor

TAKİP ET

Haliliye Belediyesi tarafından yapılan 9 katlı dev bina hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına devredildi. Ancak devredilen binada şu ana kadar çalışma yapılmadığını söyleyen mahalle esnafı yetkililerin bir an önce çalışmalara başlamasını istedi.

Eski Belediye Başkanı Fevzi Demirkol döneminde 24 Milyon 950 Bin TL’ye mal olan Haliliye Belediyesi Kadın sığınma ve çocuk yaşam merkezi olarak hizmet veren dev bina, devlet hastanesi olması için Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın girişimleri ile Sağlık Bakanlığına devrildi.

 

Haliliye İlçesinde yaşanan hastane açığı bu girişimle bir nebze de olsa kapanmış olacak.  Haliliye Belediye eski Başkanı Fevzi Demirkol tarafından kadınların sosyal hayata katılımı ve aile ekonomisine katkı amacıyla istihdama yönelik kurslar almasını sağlamak amacıyla yaptırılan Haliliye Belediyesi Kadın sığınma ve çocuk yaşam merkezi 15 bin metrekare alan üzerinde kurulu halde bulunuyor. Ancak hastane için binada herhangi bir çalışma olmadığı iddia ediliyor.

 

Karakuş: Henüz bir çalışma yok

Kadın sığınma ve çocuk yaşam merkezi olarak daha önce yapımı tamamlanan 9 katlı binanın hastane olması için Sağlık Bakanlığına devrinden sonra alanda bir çalışma yapılmadığı söyleyen Devteyşti Mahalle esnafı Ömer Karakuş, yetkililere çağrıda bulunarak çalışmanın başlatılmasını istedi.

 

“Vatandaş rıskını yola veriyor”

Bölgede oturan vatandaşların kazandığı rıskı Eyyübiye’deki hastaneye gitmek için harcadığı  söyleyen Esnaf Karakuş sözlerini şöyle sürdürdü, Hastane yapılacak binada şu ana kadar bir çalışma yapılmadı. Eğer burası hastane yapılırsa mahallemiz için çok iyi olur. Burası hastane olması durumunda 7 km uzaklıktaki Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesine gidip gelmekten kurtulacağız. Doğum hastanesi uzak olduğu için buradan oraya gidip gelmekten trafik sorunu oluşuyor. Hastanenin yapılması ile trafik bir nebze rahatlayacaktır. Burada işçi kesimin çok olduğu bir mahalle, Eyyübiye gitmek için iki araç değiştirmek gerekiyor. Misal işçi 100 liraya çalışıyor akşam eve geldiğinde çocuğu hasta ise oraya gitmek için 100 liraya araba tutup gidiyor. Kazandığı rıskı da yola veriyor. Eğer Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olursa buradaki vatandaşlar için her yönden faydası olacaktır.

Haliliye Belediyesi binayı hastane için devretmesi takdir edilecek bir davranış ancak şu ana kadar yapılmış bir çalışma yok. Çalışmaların bir an önce başlamasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığının ve yetkililerin çalışmanın yapılması için el atmasını bekliyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

 

“Haliliye başlı başına bir şehirdir”

Haliliye’nin başlı başına bir şehir olduğuna dikkat çeken esnaf Ahmet Güler ise buraya şimdiye kadar bir çivi çakılmadı diyerek şunları söyledi, “Devteyşti’de Kadın sığınma ve çocuk yaşam merkezi diye bir bina yapıldı. Misafirhane ve sosyal tesisler yapıldı. Diğer bina ise Devteşti’ne müjde olarak verildi. Devteşti Hastaneye kavuştu ve medyada duyuruldu ve paylaşıldı. Devteşti’de 9 katlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yapılacak. İki bina için 30 milyon TL civarı para harcandı. Kadın sığınma ve çocuk yaşam merkezi belediye bütçesi karşılamıyor diyerek hastane yapılacak diye duyurdular. Mahalle halkı olarak bu habere sevindik. Haliliye başlı başına bir şehirdir buradan Eyyübiye gitmeye gerek kalmayacak. Karaköprü kadar Sülemaniye, Yavuz Selim, 19 Temmuz gibi mahalleri buraya eklersek burası büyük bir yerleşim yeridir. Ancak hastane için herhangi bir çalışma ne de bir çivi çakma oldu.” dedi.

 

“Binanın masrafı çok diyerek devrettiler

Haliliye Belediyesi’nin burasını gıda dağıtım merkezi olarak kullandığını ileri süren Esnaf Güler sözleri şöyle kaydetti, “Buraya 30 milyon TL döküldü eğer hastane yapılmayacaksa kendi amacına yani Kadın sığınma ve çocuk yaşam merkezi olarak yapıldıysa o şekilde de hizmet verebilir. Eski parayla 30 trilyon para buraya döküldü yazıktır. Ne yapılacaksa bir an önce yapsınlar. Eski Belediye başkanı Fevzi Demirkol yaptırdı. Şimdi ki belediye başkanımız Mehmet Canpolat ise burasının aylık gideri 50 bin TL diyerek karşılayamam dedi ve burasını sözde Sağlık Bakanlığına devretti. Ancak herhangi bir çalışma yok. Bu durum Devteyşti’nin kaderi değildir. Bu mahalle de Ak Parti’ye yüzde 90 oy çıktı. İsterlerse oy durumunu araştırabilirler. Yani her şey kütükler mevcut ama burası sahipsiz” sözlerine ekledi.

 

“Eyyübiye’deki hastaneye gitmek için 2 araç değiştiriyoruz”

Esnaf Güler, sözlerine son verirken Eyyübiye’deki hastaneye gitmek için 2 araç değiştirdiklerine dikkat çekerek sözlerine şöyle son verdi, “Bir çocuk hastalandığında Eyyübiye’ye götürüyoruz. Aynı şekilde bir kadın doğum için Eyyübiye’ye gidiyor. Herkesin arabası yok. Hastaneye gitmek için 2 dolmuş değiştirmek gerekiyor. Herkesin bütçesine uygun değildir. Buranın durumunun bir an önce aydınlatılmasını bekliyoruz. Sayın İl sağlık Müdürü, Sayın Vali, Sayın Mehmet Canpolat ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza sesleniyorum, bu duruma bir el atın hastane ise yapın. İstanbul’da denizaltında  Marmaray projesi 2-3 yılda yapıldı. Yani bir binayı vatandaşa Urfa’ya kazandıramayacaklarda yazıklar olsun. Yetkililer biran önce çalışmalara başlamasını istiyoruz.” dedi.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim