Diyabet hastası olanlar bu habere dikkat! Uzmanı uyardı!

TAKİP ET

Son zamanlarda diyabet hastalığının küçük yaşlara indiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Haluk Yeşilbağdan, her altı saniyede 1 kişi diyabet hastalığına yakalandığını ve her 15 saniyede 1 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi.

Çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alan diyabet (şeker hastalığı), ölümcül birçok hastalığın oluşumunda birinci sırada rol oynayan ve dünyanın her yerinde çok yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür.

Sağlıklı bireylerde açlık kan düzeyi 70-100 aralığındadır. Kandaki şeker seviyesinin bu aralığın üzerine çıkması, genellikle diyabet hastalığına işaret eder.

Şanlıurfa’da İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Haluk Yeşilbağdan Urfa Değişim Mikrofonlarına yaptığı açıklamada, diyabetin birçok hastalığa yol açtığını ve diyalize giren her iki hastadan birinin diyabet hastası olduğunu her altı saniyede 1 kişi diyabet hastalığına yakalandığını ve her 15 saniyede 1 kişi bu hastalıktan hayatını kaybettiğini vurguladı.

“DİYABET HASTALIĞINDAN HER 15 SANİYEDE 1 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Şanlıurfa’da 2015 yılından beridir İç hastalıkları Uzmanı olarak çalışan Doktor Haluk Yeşilbağdan, Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada, “Diyabet hastalığı dünyada yaklaşık 500 bin kişide görülüyor. Bu hastalık göz körlüğüne, ayak kesilmesine, böbrek yetmezliğinin en büyük sebebi. Şu anda diyalize giren her iki hastadan biri diyabet hastasıdır ve her altı saniyede 1 kişi diyabet hastalığına yakalanıyor, her 15 saniyede 1 kişi bu hastalıktan ölüyor.

Ülkemizde ve dünyada en fazla yatırımın yapıldığı hastalık bu hastalıktır. Diyabet kan şekerinin belli değerlerin üzerinde olmasıdır. Normal bir kişinin açlık kan şekeri 70- 100 arasıdır tokluk kan şekeri ise 140’ın altındadır” dedi.

“ŞEKER HASTALIĞI KRONİK BİR HASTALIKTIR TEPEDEN TIRNAĞA BÜTÜN ORGANLARI ETKİLER”

Doktor Yeşilbağdan, “Eğer bir kişinin şekeri yoksa insülin değeri yoksa 2 kg bal da yese tatlıda yese o kişinin şekeri kolay kolay çıkmaz eğer çıkıyorsa bir sorun var demektir. Şeker değeri belli bir seviyenin üstüne çıktığı zaman şeker kronik bir hastalıktır tepeden tırnağa bütün organları etkiler bunun başka sebepleri de göz, kalp, damar, böbrekleri etkileyen başlıca sebeplerdir.

Şeker hastalığının bu kadar yaygın olmasının sebebi organik olmayan yiyecekler. İnsanlar hazır yiyecek ve içeceklere o kadar alışmışlar ki bu obeziteye doğru gidiyor, kilo ile beraber bağırsaklarda mikrobio dediğimiz bağırsak florasını bozuyor, bağırsak florasını bozduğu için de bütün organlara hasar verir.

Pankreas ya da tiroit bezlerine de böbrekleri de karaciğeri de etkileyebiliyor” yorumunu yaptı.

“DİYABETİN EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN BİR TANESİ GENETİK YATKINLIKTIR”

Günlük hayatta çok fazla karbonhidrat tüketmeye başladığımızı ve bunların maalesef hepsinin kiloya ve insülin direncine yol açabildiği yönünde konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Haluk Yeşilbağdan, “Bunun diğer bir sebebi ise çok fazla zirai ilaçlar kullanmamızdır ve fazla ilaç tüketimi de birçok organa zarar veriyor.

Pankreasa da çok büyük zarar verebiliyor. Diyabetin en büyük sebeplerinden bir tanesi genetik yatkınlıktır eğer bir kişinin ailesinde diyabet varsa kişinin kendisinde de çıkma ihtimali yüzde 30 dur diyabetin hem anne hem de baba da varsa kişi de çıkma ihtimali yüzde 60’dır dolayısıyla eğer kişinin ailesinden bir kişide bile diyabet varsa baştan beri tedbir almalıdır tabi aile fertlerinden birinde varsa farzdır tedbir almak.” açıklamalarına yer verdi.

“GEBELİK DÖNEMİNDE ŞEKER ORTAYA ÇIKAN BİR KİŞİ BESLENMESİNE DİKKAT ETMELİ”

Biz çok fazla ekmek tüketen bir milletiz” vurgulamasını yapan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Haluk Yeşilbağdan konuşmasına şu ifadelerle devam etti, “Şekerin ikinci bir sebebi genetik yatkınlık, obezite, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, sigara, stres, şekerin önemli sebeplerinden bir tanesi. Bunların hepsi bir bütün diyabeti etkileyen faktörler arasında yer alır ve bunlar bir bütün olup birbirini tetikleyen şeyler, eğer hamile bir kadın gebelik döneminde şeker ortaya çıkıyorsa ileride bu çocuğun kalıcı bir şekilde şeker olmasının çok büyük bir sebebidir yani gebelik döneminde şeker ortaya çıkan bir kişi beslenmesine dikkat etmeli, kilo almaması lazım ve periyodik aralıklarla kontrollerini yapması lazım.”dedi.

“GENÇLER O KADAR SAĞLIKSIZ BESLENİYOR Kİ DİYABET ÇOK GENÇ YAŞLARA İNMEYE BAŞLADI”

Yeşilbağdan, “Eğer anne kilosu fazla bir bebek doğruysa bunun şeker kontrollerini mutlaka yapması lazım. Bebek gelişim döneminde de mutlaka belli aralıklarla şekerini kontrol edilmesi lazım çünkü bu bebekler risk altındadır.

Bazen hasta geliyor daha 22 yaşında ama şekeri 400 - 500 seviyelerinde kolesterol olsun tansiyon olsun hepsi yüksek seviyelerde demek ki gençler o kadar sağlıksız bir şekilde besleniyor ki diyabet hastalığı çok genç yaşlara inmeye başladı.

Şeker hastalığına yakalanıp yakalanmadığımızın en güvenilir ve doğru olanı test yapmaktır.” ifadelerine yer verdi.

“BİR KİŞİ EĞER ZAYIFLAYIP ÇOK FAZLA ACIKIYORSA İNSÜLİN DİRENCİNE BAKSIN”

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Haluk Yeşilbağdan, “Özellikle aile fertlerinden biri diyabet hastasıysa ve bu kişiler risk altında olduğu için bunların muhakkak ve muhakkak test yapmaları lazım yoksa şeker hafif yükseldiği zaman bir semptomu ya da bir bulgusu yoktur.

Şeker 300- 500 olduktan sonra ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, ciltte kuruma, enfeksiyon, kilo alma ya da kilo verme gibi belirtiler ortaya çıkar. Şekerin en erken semptomları yemekten sonra halsiz olmak, yorgunluk, mayışmak, uyuşukluk, böyle bir durum varsa insülin direncine baksınlar bu şekerin erken belirtisi olabilir.

Şeker ortaya çıkmadan önce bazen paradoks bir durumda ortaya çıkabilir eğer insülin çok sağlanırsa şeker çok fazla düşmeye başlar. Bir kişi eğer zayıflayıp çok fazla acıkıyorsa insülin direncine baksın.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Diyabet hastası Hastalık