Doğa harikası: Takoran Vadisi

TAKİP ET

Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile turistleri kendine çeken Şanlıurfa'nın keşfedilmeyi bekleyen doğa harikası Takoran Vadisi, seyir tepesi, narı ve tekne turları yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı M.Adil Saraç, Şanlıurfa Turizm AŞ Yönetim Kurulu ve Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Hakan Aykut Kutluhan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Necmi Karadağ, Şanlıurfa Kent  Konseyi Spor Gençlik Komisyon Başkanı Murat Basyan, Harran Üniversitesi Turizm Yüksekokulu Müdürü Ö.Faruk Demirkol, Türsab GAP BTK Başkanı Ali Canbek, Seyahat acenteleri ve Turist Rehberleri Siverek Belediyesi ev sahipliğinde Takoran Vadisi tekne Turu ve Siverek tarihi mekanları gezisi düzenlendi.

 

Şanlıurfa Turizm AŞ Yönetim Kurulu ve Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban koordinasyonunda Siverek’in tarihi mekanları ve Takoran Vadisi’ne düzenlenen tekne turuna katılanlar doğa harikası Takoran’ın doğal güzelliklerine hayran kaldı. Fırat Gezginler Kulübü başkanı Fırat Akçalı ise bölgenin tanıtılmasında emeği geçenler arasında yer alıyor. Akçalı düzenlenen gezi boyunca bölgenin tanıtımını yaptı.

 

Doğal koy ve körfezlerin bulunduğu bölgede Fırat havzası üzerinde yapılan tekne turunda doğal mağaralar ve taş yapılar ilk göze çarpan yerler olarak turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle Nissibi Köprüsünün muazzam manzarası fotoğraf sevenlerin kadrajını süslüyor.

 

“KONAKLAMA VE TURİZM ALANINI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ”

Takoran Vadisi’nin ender görülen yerlerden birisi olduğunu vurgulayan Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı M Adil Saraç, yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti, “Konseyimizin turizm çalışma grubu koordinatörü ve aynı zamanda Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm çoban ile beraber Urfa’nın tanınmayan yerlerini ve görülmeyen yerlerini hem seyahat acentelerimizle hem turist rehberlerimize hem ilgililere göstermek, Şanlıurfa’ya turist çekmek için turizmin geleceğini hazırlamak, turizm alanını genişletmek ve urfa’da konaklama alanını genişletmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. 15 gün önce Harran’da gezi turu düzenledik ve burada çalışma alanı bulduk. Takoran Vadisi, Siverek’in ender yerlerinden birisi, Urfa’nın doğa harikası yerlerinden birisi ve herkesin görmesini tavsiye ediyoruz. Herkesin bu işe el atmasını ve Urfa’nın görünmeyen yerlerini göstererek turistleri buraya çekmek istiyoruz. Turizm canlansın, Urfa kazansın istiyoruz. Gelecek seferki turumuz Viranşehir tarafına olacak. Orada Kasrı Benat dediğimiz bir yer var. Orada Eyyüp Nebi ve Sogmatar’a giderek tanıtmak istiyoruz. O bölgeye de turist çekmek istiyoruz. Hanel Barur olayı vardır. Hanul Barur ile kültür turizmini canlandırmak istiyoruz. Urfa’da boş kalan Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarını değerlendirerek orada bir çöl gezisi yaşatmak ve turistleri ağırlamak arzusundayız.”

 

“KOY, KÖRFEZ DİYE TABİR EDİLEN ALANLARI İÇİNDE KAPSIYOR”

Geziyi düzenleyenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Siverek Belediyesi Başkan Yardımcısı Cumali Karavar, şunları kaydetti, “ Şanlıurfa’nın her bir güzelliğini ve dünya tarihinin yaşandığı 12 bin yıllık Şanlıurfa’nın Siverek ilçemizde doğa harikası Takoran, Fırat suyunun doğa ile buluşması sonucu coğrafya derslerinden öğrendiğimiz herhangi bir koy, körfez diye tabir edilen alanların hepsini bünyesinde barından bir doğa harikasıdır. Dünyanın her yerine seyahat acenteleri ile turizm gezileri düzenlenir ama her ülkenin bir noktasında bir görseli vardır. Şanlıurfa’nın her bölgesinde ayrı ayrı güzellikler, Türkiye’nin  Şanlıurfa’nın ve ilçelerinin her birinin ayrı bir güzelliğiyle dünyada görebileceğimiz tüm güzellikleri Şanlıurfa’da görebiliriz. Buraya katkı sunmak üzere burayı yaşamaya gelen, zamanını bize ayıran tüm arkadaşlarıma ve tüm kamu kurumlarına teşekkür ediyorum. Bundan böyle yapılacak çalışmalarda da Siverek Belediyesi olarak destek vereceğimizi ifade ediyorum.

 

“TAKORAN’A DESTEKLERİN ARTARAK DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Siverek Takoran bölgesine değer veren, burayı geliştirmek üzere, buraya gezi programı düzenleyen tüm kamu kuruşları, sivil toplum kuruşları ve seyahat acentelerine ve temsilcilerine teşekkür ederim. Takoran’da gelecekte yapılması planlanan projeleri değerlendirdik. Kalkınma ajanslarının ve Büyükşehir Belediyesinin ortak yürütmüş olduğu bir projenin ve ayrıca müjdesini vermek istiyorum. Başkan Zeynel Abidin Beyazgül ile yaptığımız görüşme sonunda kalkınma ajansı ile yürütülen projenin protokolünün imzalarının atıldığını ve projenin birinci ayağının kısa sürede başlanacağını müjdesini veriyorum. Projelerin değerlendirilmesinde ve sonuçlandırılması noktasında Kent konseyimiz ve Turizm A.Ş’den ve Kalkınma Ajans’ından desteklerinin eksilmemesini ve artmasını talep ediyoruz.

 

4 AYAKLI PROJEMİZ ONAYLANDI

Ayrıca 4 ayaklı projemizin onaylanmış olması bizleri sevindirdi. İskelet projesinin ayrıca Takoran’daki  otopark ve ihtiyaç giderilme noktasındaki yapılacak olan projenin de  çalışmalarını biz Büyükşehir ortaklığıyla çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız. Pandemi sürecinin 2021 baharında sonuçlanması ile gelecek yılın festivallerinin yapılacağı, doğaseverlerinin burada farklı organizasyonlar yapacağı bir yer olacağını düşünüyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

 

TAKORAN’I ANLATMAK YETMİYOR, GÖRMEK GEREKİYOR

“Takoran Vadisi denilince insanların görmesi gerekiyor, anlatmakla yetmiyor.” Diyerek sözlerine başlayan Şanlıurfa Kent Konseyi Spor Gençlik Komisyon Başkanı Murat Basyan, Birebir geziler düzenlenerek doğa harikasını yerine yaşamak gerekiyor. Memleketimizin tarihsel, coğrafi ve aynı zamanda yöresel meşhur narı ile Takoran turizme ve bizlere değer katıyor. Katkılarından dolayı Siverek Belediyesi Başkan Yardımcısı Cumali Karavar’a, Fırat Gezginler Kulübü başkanına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Siverek şu anki değeri hak etmiyor, daha iyisini ve daha üst düzeyini hak ediyor. Nüfusu 360 bine varan ve hızla gelişen Siverek ilçemiz 36 ilden büyüktür. İlçe değil aslında, bu güzel coğrafyasıyla sizin de katkılarınız ile Siverek ilçemizin tanıtımına katkı olacaktır ve gerekli adımlar atılacağını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

 

TAKORAN İÇİN SEYİR ALANI İHTİYACI VAR

“Sahayı görerek aşina olarak ve daha sonra Takoran Vadisi gibi doğal güzelliklere tur destinasyonu düzenleyerek ve tanıtım için güzel bir çaba içerisindeyiz.” diyen Urfahay Seyahat acentesi sahibi Sezin Çalışkan ise “Pandeminin bitmesiyle bu sahalara sık sık gelmeye çalışacağız. Bölgenin tanıtım noktasında organize olarak eksiklikler var. Tek başımıza hareket edemediğimiz için ciddi olarak belediyelerden destek bekliyoruz. Takoran için güzel bir seyir alanına ihtiyaç var. Tekne turu öncesi veya sonrasında burada seyir alanı olması halinde kaliteli ve konforlu bir seyahat olacağını düşünüyorum.” dedi.

 

TÜRSAB GAP BTK Başkanı Ali Canbek, seyahat acenteleri ve Turist Rehberleri ise Takoran Vadisi ise saklı cennet Takoran Vadisindeki güzellikleri tanıtıp turistleri bölgeye çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

 

Harran Üniversitesi Turizm Yüksekokulu Müdürü Ö. Faruk Demirkol ise “Şanlıurfa’nın saklı cenneti Takoran Vadisi’ne bir gezi düzenledik. Burada amacımız ilimizin ve bölgenin turizmini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim