Doğrudan temin büyüyor; ilan payı küçülüyor!

TAKİP ET

Yerel gazetelerde en önemli gelir kaynağı olan resmi ilanların sayısının her geçen gün düşmesi, Şanlıurfa'da faaliyet gösteren yerel gazeteleri de olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa'daki birçok resmi kurum, ihaleyi kamuoyuna duyurmak yerine doğrudan temin yolunu seçiyor.

Resmi kurumların bir çalışma yapması için ihaleye çıkması ve bu ihaleyi gazeteler yoluyla kamuoyuna duyurması, faaliyet gösteren yerel gazeteler için de büyük önem teşkil ediyor. Ancak daha önce gazeteler yoluyla kamuoyuna duyurulan resmi ilanların sayısı oldukça azaldı. Birçok resmi kurum, ihaleye çıkmadan doğrudan temin yoluyla ihaleyi yüklenici firmaya veriyor. Meclisten geçen torba yasa ile bu ilanların Basın İlan Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanması kararı da yerel gazetelere adeta darbe vurdu. 



Reklam alma oranları az olan yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağı resmi ilanlar olarak görülüyor. Son zamanlarda genel olarak yaşanan fiyat artışı da gazeteleri büyük oranda olumsuz etkiledi. Artan maliyetler, girdi fiyatları, matbaa, kağıt fiyatlarının artması ve olumsuz ekonomik koşullar yerel basının şu anda karşı karşıya olduğu sorunların başında geliyor. Bu sorunların yanı sıra resmi ilan sayısının da az olması faaliyet gösteren yerel gazetelerin kapısına kilit vurmasına neden oluyor. 



Şanlıurfa'da ilanlar giderek azalıyor

Son zamanlarda resmi ilan sayısı giderek azalınca, bu olumsuzluktan en büyük nasibini alan illerden biri de Şanlıurfa oluyor. Resmi ilan sayıları değerlendirildiğinde Şanlıurfa listede son sıralarda yer alıyor. 30 büyükşehir içerisinde resmi ilan sayısında en düşük seviyelerde olan Şanlıurfa'da faaliyet gösteren yerel gazeteler kapısına kilit vurma tehlikesi ile karşı karşıya. 



Öyle ki Büyükşehir olan kentler arasında İstanbul 2 bin 245, Ankara 980 ilan alırken, Şanlıurfa'nın ilan sayısı 165 olarak belirtildi. Şanlıurfa'nın çevre illeri olan Gaziantep'te 216 ilan yer alırken, bu kategori Diyarbakır'da 231, Mardin'de 78, Adıyaman'da 20 olarak gösteriliyor. (Haber Merkezi)

Şanlıurfada ilanlar giderek azalıyor yerel gazeteler resmi ilanlar Şanlıurfa haberler son dakika