Doğunun ayaklı sobası amacının dışında kullanılıyor

TAKİP ET

Doğu'da çoğu kesimin ısınma amaçlı olarak kullandığı kürkler günümüzde kimi kesim tarafından zenginlik, kimi kesim tarafından da bir gösteriş objesi olarak kullanılıyor.

Yüksek kesimde yaşayan vatandaşların dışarı çıkarken ısınmak için yanına aldığı kürkler artık amacının dışında kullanılmaya başlandı. Şanlıurfa’da bulunan Karacadağ bölgesinde yaşam süren köylülerin dışarı çıkarken yanlarından eksik etmediği kürkler artık Türkiye’nin dört bir yanında kullanmasına karşın sadece bir gösteriş aracı olarak kullanılıyor.

Eski tarihlerde klima ve soba kullanımının yaygın olmadığı bölgelerde insanların daha çok kürk kullanımına önem verdiğine dikkat çeken Kapalı Çarşı esnafı Sipahi Mardinli: “Eski tarihlerde camilerde, düğünlerde bilindiği gibi klima ya da soba kullanımı pek yaygın değildi. Bizim bu yörelerde bazen düğünler dışarıda yapıldığı için gelen davetliler dışarda otururlardı. Bu yüzden her gelen misafir yanında kürk getirip dışarda çekilen halayı izlerdi.” dedi.

Kürk kullanımını gençlere tavsiye etmediğini söyleyen Mardinli kürkün insanları tembelleştirdiğinin altını çizdi.

“KÜRK ISINMA AMAÇLI MI DEKORASYON AMAÇLI MI ALINIYOR?”

İnsanların kürk alırken dekorasyon amaçlı mı yoksa ısınmak için mi alındığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen esnaf Mardinli: “Öncelikle kürk alma amacımıza bakmamız gerekiyor. Kürk alırken ısıtma amaçlı mı, yoksa dekorasyon amaçlı mı? Alınıyor önce ona karar vermemiz gerekiyor. Günümüzde bazıları her ne kadar kürkü dekorasyon amaçlı alsa da kürkün asıl amacı ısınmadır. Kürk ısıtma amaçlı alınacaksa iç kısmının kıvırcık olmasına dikkat etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“BİR GÖSTERİŞ AMAÇ OLARAK KULLANILIYOR”

Kürk kullanımının insanlar tarafından daha çok dekorasyon amacında kullandığını ifade eden Mardinli: “Günümüzde kürk kullanımı artık bir dekorasyon amaç olarak kullanılıyor. Isıtma ön planda değildir. İnsanlar kürkü sadece bir gösteriş amaç olarak alıp arabanın bagajına koyuyor. Bir taziyeye, düğüne gittiğinde kürkü bir gösteriş olarak kullanıyor. Artık arabalarda, evlerde klima olduğu için buralarda kullanılmıyor.” dedi.

“İNCELDİKÇE FİYAT ARTAR”

Kürk alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan esnaf Sipahi Mardinli: “Kürk alırken bu özelliklere çok dikkat etmeliyiz. Isıtma için alınıyorsa kürk biraz etli olacak, kalıplı olacak kişi kendini kürkün içinde bir babayiğit olarak görecek ve rahat olacak. Günümüzde daha çok dekorasyon amaçlı kullanıldığı için ince, sırtına ağırlık vermeyecek şekilde kürk alımı yapılması daha iyi olacak. İnsanlar artık kilo hesabı kürk satmaya başladı ki bu olmaması gereken bir durum. Kürk alırken iç düzlüklerine, renk uyumuna, desenlerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz kürk en az 40 deriden ibaret bunlar ince işçilik gerektiriyor. Kürkler artık amacının dışında kullanılıyor.” bilgisini verdi. 

“2 BİN LİRADAN BAŞLAYIP 22 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR”

Kullanımına göre kürkün bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğini söyleyen Mardinli: “Urfa merkezde daha çok beyaz kürk takdir edilir. Mardin tarafında alaca kürkler tercih edilir. Karacadağ, Harran ve Seyhan taraflarında ise maddi durumlarının daha iyi olmasından dolayı beyaz ve ince olanı daha fazla alınıyor. Kürk ne kadar ince olursa değeri o kadar artıyor. İnce Kürk kullanımını gençlere tavsiye etmiyorum çünkü kürk insanları tembelleştiriyor. Kürk fiyatları 2 bin liradan başlayıp 22 bin liraya kadar çıkıyor.” sözlerini kullandı.

Kader Topal / Urfa Değişim

kürkçülük kürk Şanlıurfa haberler