Dolu yağışları çiftçinin belini büktü

TAKİP ET

Karaköprü, Bozova ve Hilvan ilçelerinde bayramın ilk günü etkili olan dolu yağışı nedeniyle fıstık ağaçlarında meyve kalmadı. Çiftçilerin yaşadığı soruna Şanlıurfa Milletvekilleri Ömer Öcalan ve Aziz Aydınlık kulak verdi. Bozova Ziraat Odası Fuat Almas ve Ak Parti Bozova İlçe Başkanı Süleyman Deveci dolu yağışı nedeniyle büyük zarar gören çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Bayramın birinci ve ikinci gününde Şanlıurfa’nın bazı ilçesinde etkili olan dolu nedeniyle fıstık, badem, zeytin, meyve ağaçları ve hububat tarlaları büyük zarar gördü. Nisan ayı içerisinde de Bozova ve Karaköprü kırsalında yer yer etkili olan dolu yağışları nedeniyle birçok fıstık ve hububat tarlası zarar görmüştü. Bayramda etkili olan dolu birçok kırsal mahallede bahçelere büyük oranda zarar verdiği öğrenildi.

 

“Çiftçinin ayakta duracak hali kalmadı”

Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle ve İlimizde etkili olan dolu yağışının çiftçilerin ürünlerine verdiği zarar nedeniyle, çiftçilerin artık ayakta duracak halinin kalmadığını kaydeden Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, çiftçinin artık ayakta kalacak hali kalmadığını söyledi.

 

Milletvekili Aziz Aydınlık yaptığı açıklamada, “dolu yağışının vurduğu bölgelerde hasar tespit çalışması yapılarak afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Maalesef bölgemiz son dönemde sürekli bir sağanak yağışla ya da doluyla karşılaşıyor.

Mayıs ayının başında yine bu şekilde bir dolu yağışıyla karşılaşmıştık. O gün söylediklerimi bir kez daha tekrarlıyorum: ‘tarım sigortası olsun ya da olmasın çiftçimize destek verilmelidir, kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları faizsiz ertelenmelidir.’ Yeniden tarım yapabilecek noktaya gelmeleri için her türlü destek verilmelidir.

 

Koronavirüs süreci bize bunu net bir şekilde gösterdi, çiftçilerimiz olmazsa olmazımız. Onların daha fazla üretmelerini sağlayacak politikaları hayata geçirmek zorundayız; ama ne yazık ki bugünkü siyasi iktidardan bu tür politikaları göremiyoruz, maalesef ki yanlış politikalarla gün be gün eriyen bir çiftçi profiliyle karşı karşıyayız” dedi.

 

Öcalan, dolu yağışını meclise taşıdı

Son bir ay içerisinde Bozova ve Karaköprü kırsalında etkili olan dolu yağışlarının fıstık mahsulünü hasat edilemez hale geldiğini kaydeden Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Çiftçinin yaşadığı sıkıntıları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

 

Öcalan önergesinde, Özellikle Bozova ilçesinde fıstık ağaçlarının meyvelerini ve yapraklarını dallarından söken dolu yağışı, fıstık ağaçlarına gelecek yıl mahsul vermeyecek şekilde zarar verdiğini kaydetti.

 

Öcalan’ın Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği sorular;

1-Dolu yağışı sonrasında Bozova ve Karaköprü ilçelerinde çiftçilerimizin zararı ile ilgili herhangi bir zarar tespit çalışması yapılmış mıdır? Zarar tespiti yapılmışsa, kaç çiftçimiz zarar görmüş, toplam kaç ağaç tahrip olmuş ve toplam zarar gören tarımsal alan kaç dönüm olmuştur?

2-Bilindiği gibi bu yıl yağıştan kaynaklı olarak, birkaç kez çiftçilerimiz zarar görmüştür. Daha önce yaşanan yağışlardaki zararları karşılanmış mıdır? Karşılanmışsa Şanlıurfa’da kaç çiftçimizin zararı karşılanmış ve çiftçilerimize ne kadar ödeme yapılmıştır?

3-Söz konusu durumdan kaynaklı olarak, zarar gören çiftçilerimizin desteklemelerinin erken ödenmesi ile ilgili bir planlamanız olacak mıdır?

 

“Zararın karşılanması talep ediyoruz”

Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, Çiftçilerin zararının büyük olduğunu ve yetkililerin zararı karşılaması gerektiğini kaydetti.

 

Almas, bayramda zarar gören köyleri de açıkladı: “Bozova merkeze bağlı Kesmetaş kırsal mahallemiz başta olmak üzere Seyitören, Biris, Bulancak, Avlak, Yalıntaş, Tektaş, Eshabe, Küçüktülmen, Ördek, Govend ile birlikte 20 köyümüz ve mezralarındaki yaklaşık 8 bin fıstık üreticimiz büyük bir zarara uğramıştır. Yetkililerden bu zararın bir an önce karşılanması talep ediyoruz”

 

“Çiftçimizin mağduriyetleri giderilmelidir'

AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Deveci, dolu yağı nedeniyle çiftçilerin zararının büyük olduğunu ancak zarar ve ziyanların hepsinin karşılanacağını kaydetti. Deveci, kredi ve diğer ödemelerin ertelenmesi için talepte bulunduklarını belirtti.

 

Deveci, Bölgemiz kırsal mahalleleri Kesmetaş, Seyitören, Biris, Bulancak, Avlak, Yalıntaş, Tektaş, Eshabe, Küçük Tülmen, Ördek ve Govend mezralarının yanı sıra bir çok kırsal mahalle ve mezralarındaki fıstık tarlalarında meydana gelen dolu yağışı ile mahsül ve ağaçların zarar görmesi çiftçimizi üzmüştür. Bu konu da çiftçimize bir zarar giderme yöntemi ve çiftçi borçlarının ertelenmesi hususunda çalışmaları başlattık. Talebimiz üzerine çiftçimizin zarar ve ziyanını hepsini karşılanamayacağının yanı sıra alınan krediler ve diğer ödemelerin ertelenmesi adına başta İl başkanımız başta olmak üzere milletvekillerimiz dolu afetinin takipçisi olacağız” dedi.

 

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

karaköprü bozova hilvan ilçesi bozova ziraat odası fuat almas ak parti bozova İlçe başkanı süleyman deveci dolu yağışı fıstık ağaçları