Dünyanın en büyük sürüsü Ceylanpınar'da

TAKİP ET

Ceylanpınar TİGEM işletmesi hem süt hem et verimi yüksek ivesi ırkı 200 bini aşkın koyun sürüsü ile dünyanın en büyük sürüsüne sahip. Tesiste 12 yerli ırk küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriliyor.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’e bağlı istasyonlarda 12 yerli ırktan 200 bin civarında küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriliyor.

Adına türküler yakılan ceylanlarıyla meşhur Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bu günlerde farklı bir telaş var. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliğinde üreyen kuzular anneleriyle buluştu.

Ceylanpınar TİGEM İşletmesindeki 13 istasyonda bakılan 37 bin 200 kuzunun, 35 bin koyunla buluşması havadan görüntülendi.

Kuzuların, annelerinin sesini duyarak koşması renkli görüntülere sahne oldu. Koşan kuzular, binlerce koyun arasında annesini bulmaya çalıştı. Binlerce koyun arasında annesinin sesini tanıyıp bulan kuzular, süt emip yanından ayrılmadı.

4 bin ton süt üretimi bekleniyor
Ceylanpınar'da hem süt hem et verimi yüksek ivesi ırkı 200 bini aşkın koyun sürüsü ile dünyanın en büyük sürüsü var. 2020 yılında 35 bin koyuna koç katımı yapılarak 37 bin 200 kuzunun dünyaya gelmesi sağlanırken, İşletmede bu yıl 4 bin ton süt üretimi yapılması hedefleniyor.

12 yerli ırk ve 200 bin hayvan bulunuyor
Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Ayşe Ayşin Işıkgece;"Tarım işletmesi genel müdürlüğü 700 yıllık bir kurum tarihi bir kurum kurumun 1984 yılı itibariyle 3 tane ana genel görevi var başlığı altında sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumu üretmek bu anlamda piyasa lideri yüzde 33’lük bir payla aynı zamanda üstün vasıflı damızlık büyük baş, küçükbaş yetiştirmek ve çiftçimize köylümüze bunları satmak hem sertifika tohumu 300 bayla köylümüzle yetiştiricimizle buluşturuyoruz. TİGEM hemde üstün vasıflı damızlık hayvanları çiftçimizle yetiştiricimizle satış yoluyla buluşturuyoruz küçükbaş toplam 12 yerli milli ırkta 200 binle 215 bin civarında popülasyonla üretimimize devam ediyoruz. Ceylanpınar'da ivesi ırkımız hem süt hem et verimi yüksek ivesi ırkımızla Türkiye’nin değil dünyanın en büyük sürüsü ivesi sürüsü burada şu anda 85 bin popülasyonumuz var doğum sezonundayız 40 bin tane yeni kuzumuz daha olacak bunu yetiştiricimize sezon sonunda damızlık olarak çiftçimize satmış olacağız. İkinci görevimizde üstün vasıflı damızlık hayvan üretmek, 3’ncü görev gen kaynaklarını korumak bu bölgenin gen hayvanlarını korumak dolaysıyla mirasımız olan bu geni gelecek kuşaklara aktarmakla görevliyiz." dedi