Dünyanın en tatlısıyız

TAKİP ET

Sıcak iklimi ve verimli topraklarıyla Türkiye'nin Tahıl ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa´da, yetişen üzümden pekmez, bastık, cevizli sucuk ve kesme kadınlar tarafından özenle hazırlanıyor.

Sıcak iklimi nedeniyle farklı bir aromatik lezzeti bulunan bağ bozumu hasadının başlamasıyla Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi, Hilvan ilçesine bağlı Hasenik Mahallesinde bu yıl ilk kez şire festivali düzenledi. Kadınların binbir zahmetle bağ bozumunda topladıkları üzümler şıra alanına getiriliyor. Çuvallara doldurulduktan sonra ezilen üzümlerin suyu yöreye özgü beyaz toprakla (Nişa- Nişasta) karıştırılarak şıra haline getiriliyor.


“ÜZÜMDEN 20'I AŞKIN YEMEK VE TATLI ÇEŞİTLERİ YAPILDI”
Yakılan odun ateşinin üzerine konulan kazanlarda karıştırılarak saatlerce kaynatılan şıra çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, bastık, sucuk ve kesme haline geliyor. Kaynatılarak elde edilen üzüm suyu ve üzümden baklava, üzmeli pilav, üzümlü boranı, üzüm hoşafı,  kek, pasta, kurabiye, pekmez, helva, cevizli ve fıstıklı sucuk ile üzümlü traliçe, pestil gibi 20 farklı yemek ve tatlı çeşidi elde ediliyor.


Büyükşehir belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ve tarafından kadınlarla birlikte kazanlarda kaynatılan üzüm suyu karıştırıldı ardından bezlere dökülerek bastık ve çekçek yapıldı. Şire şenliği alanında sergilen Üzümden yapılan 20'ı aşkın yemek ve tatlı çeşitlerinin tadına bakıldı, katılımcılara ve vatandaşlara ikram edildi.


“GEÇİMİMİZİ ŞIRA VE FISTIK ÖZERİNE SAĞLAMAKTAYIZ”
Üzüm bağları sahibi Mehmet Emin Şıldır şıldır; “Biz bağa gittiğimiz de bağdan üzümleri topluyoruz, seçiyoruz, temizliyoruz, eziyoruz ve kaynatıyoruz. Daha sonra tertemiz süzüyoruz ondan sonara çekçek yapıyoruz, pastık yapıyoruz, sucuk yapıyoruz, her yıl bu mevsimde bunları yapıyoruz ve geçimimizi şire özerine fıstık özerine sağlamaktayız.”dedi.


“ BU ÜRÜNLERİMİZ BİR ŞİFA KAYNAĞI, BİR LEZZET KAYNAĞIDIRLAR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül” Şanlıurfa Ovacık Hasenik köyündeyiz burası şiresiyle meşhur bir yer, şu üzümler burada yetişiyor dalından koparılıyor, sonrada hanımlarımızın emeğiyle bu hale getiriliyor, pestil, çekçek ve pekmez olmak özere üzüme bağlı ürünler haline getiriliyor. burası doğal ürünleriyle meşhur bir yerimiz, bu topraklarda, bu güneşin altında, bu üzümler oldukça tatlı oluyor ve hiçbir katkı maddesi katılmadan yapılan bu ürünlerimiz bir şifa kaynağı, bir lezzet kaynağıdırlar. Üzüme ait tüm ürünler, şıranın tüm ürünleri buradan çıkarılmaktadır. Bunlar uzun kış gecelerin vazgeçilmezidir. Daha önce isottu tanıtmıştık ki bu dünyanın en tatlı isottu, şimdi de dünya’nın en tatlısı bu diyoruz. Bu tatlılar tüm evlerimizi giriyor nasıl ki gündüz isot varsa akşamları da şıramız vardır." ifadelerini kullandı


Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık:" Urfa'da en güzel şıra burada (Hasenik) yapılıyor. Üzümlerden bağdan toplanıyor, temizleniyor sonra ezilerek kaynatılarak şıra yani üzüm suyu elde ediliyor. Pekmez yapılıyor iki çeşit pekmez var güneşin altına bırakılarak yapan ve kaynatılarak yapılan pekmez var. Hani Urfa'da isot, isot ile ne yapılır Çiğköfte yapılır, çiğköfteden sonra ağzımızı tatlı yapmak için sofralara ne gelir bastık gelir, çekçek gelir ve sucuk gelir" şeklinde konuştu.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim
 

Şanlıurfa Hilvan