Eğitim dönemi zamlı başladı

TAKİP ET

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla, öğretmenler öğrencilere, kırtasiye malzeme listelerini vermesinin ardından veliler kırtasiyelerin yolunu tutmaya başladı. Veliler malzemelere yapılan zamlardan, kırtasiyeciler de KDV'den şikâyetçi oldu.

Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıl içinde sadece belirli günlerde açık olan okullar nihayet tekrardan açıldı. Eğitimde yeni bir dönemin adımları atılamaya başlarken öğrencinin olmasa olmazları arasında yer alan kırtasiye malzemeleri alınmaya başlandı. Okulun ilk gününden itibaren kırtasiye malzemesi alma telaşına giren ebeveynler fiyat artışlarından sistem etti. Okulların açılmasıyla kırtasiyecilerde iş hareketliliği yeniden başladı.

“KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ZİNCİR MARKETLERDE SATILMASIN”
Yıllardır kırtasiyecilik yapan Hakkı Altun, kırtasiye ürünlerde KDV indirimi talep ettiğini ve bu ürünlerin zincir marketlerde satılmamasını isteyerek şunları söyledi, “ Kırtasiye ürünlerinde geçen yıla göre ortalama yüzde 40'lık artış söz konusu oldu. Kırtasiye ürünlerinde bazı katma değeri yüksek ürünler dışında fiyat artış oranının da ortalama yüzde 40 olarak artış olduğunu söyleyebiliriz.  Esnafın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde ana satış kalemleri olan kırtasiye ürünlerinin satışını yapamadı ve Pandemi, rekabet koşullarının etkisi ve diğer maliyetlerin ürünlere önemli ölçüde yansıtıldığı bir okul sezonu olacağını söyleyebilirim.”dedi.


GÜVENİLİR YERLERDEN ALIŞVERİN YAPIN
Altun, “Velilerin kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde belli başlı hususlara dikkat etmeleri durumunda büyük oranda sağlık risklerinden korunmuş olacaklar ve buna göre öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelemelidir. Yaşanan kazaların birçoğu yanlış-hatalı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Bu tür olayların önüne geçebilmek amacıyla ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmeli ve güvenilir yerden alışverişlerini yapmalıları gerekiyor.

“NERDEN GELDİĞİ BELLİ OLMAYAN MALZEMELERE DİKKAT ETSİNLER”
En önemlisi de alınan kırtasiye malzemelerinin kanserojen madde içermeyen ürünleri almalarını öneriyoruz. Bu yönde alışveriş yaparken öncelikle çocuklarının sağlığını düşünerek alışverişini yapmalılar. Bizler açıldığımız ilk günden bugüne bu anlayışla hizmet vermeye devam ediyoruz. Bizdeki hiçbir üründe kanserojen madde içermez. Bazı yerlerde ürünleri uygun fiyata vermek amacıyla nerden geldiği belli olmayan malzemeler satılmakta ve veliler alışveriş yaparken bunlara dikkat etsin bu ürünleri almasınlar. Bu yılda veliler tercihlerini kırtasiyeci esnafından yana kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Birde aileler dışarıdaki çoğu büyük marketlerde satılan ürünlerin çoğunu araştırmasını yapsınlar kırtasiyeden aldıkları malzemelere göre daha pahalı oluyor.
Geçen seneyi baz alacak olursak tabiî ki satışlar daha iyi ama beklediğimiz düzeyde olmadı, çünkü aldığımız ürünlerin maliyeti ve bize geliş fiyatı çok fazla arttı, bu da ister istemez vatandaşa yansıyınca, vatandaşın alım gücü düşüyor, buda ister istemez hem alıcıyı hem de satıcıyı zorlayan bir durum oluyor” ifadelerini kullandı.


“MASRAFLAR KAT VE KAT ARTTI, ALIM GÜCÜMUZ DÜŞTÜ”
Kırtasiye malzemesi almayan gelen bir vatandaş ise, “çocuklarımıza okul tarafından bir malzeme listesi veriliyor. Bu liste içerisinde yer alan malzemeleri almaya geldik. Geçen yıl bu istenin aynısını yaklaşık 300 ile 400 arası bir maliyetle tamamlamıştık. Bu yıl aynı listeyi bin 1200 lirayla alışverişimizi gerçekleştirdik ve aradaki bariz farkı sizde görüyorsunuz. Artık bunun yüzdesi falan da yok artık 3 katı mı 5 katı mı zam gelmiş siz hesaplayın. Alım gücümüz çok düşük, asgari ücretle çalışan biri bu listeyi nasıl tapalayacak! Birde bunlara ek olarak okullarda bağış adı altında fakat zorunlu kıldırılan bir ücret var; buna birde 200 daha ekleyin tutar bin 1400 lirayla bir çocuğu okula gönderiyoruz. Tabi bu ilk aşama bundan sonrada ne tür masraflar olacak daha bilmiyoruz. Bağış diyorlar fakat o ücreti yatırmayınca da çocuğunuzu okula kaydetmiyorlar. Bu durumda okulların açılmasına sevinemiyoruz masraflar kat ve kat arttı. Alım gücü düştü daha ne diyelim” dedi.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim

 

kırtasiye malzemeleri Şanlıurfa