Eğitim masrafları velilerin cebini zorluyor

TAKİP ET

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlaması velileri memnun etmedi. Kırtasiye malzemelerinin önceki yıllara oranla fiyatının ikiye katlanması velileri eğitim masrafları konusunda zorladı.

Döviz hareketlenmesine oranla genel olarak artan fiyatlar kırtasiye malzemelerine de yansıması çocuklarını okula gönderen velileri oldukça zorladı. Bir yandan okul kıyafetleri diğer yandan kırtasiye malzemelerindeki artışın iki katına çıkması velilerin yeni eğitim-öğretim yılına mutsuz bakmasına neden oldu.

 

Yüksek fiyat velileri kalitesiz ürüne yönlendiriyor

Kırtasiye ürünlerinin birçoğuna yüzde 45 ila yüzde 80 arasında zam gelirken, alım gücünün geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla düştüğünü vurgulayan kırtasiyeciler, velilerin kırtasiye malzemeleri alımında daha ekonomik, ucuz ve kalitesiz ürünleri tercih ettiklerini belirttiler.

Kırtasiye ürünlerinin büyük bölümünün yurt dışından geldiğini kaydeden kırtasiyeciler, bazı kırtasiye ürünlerinde fiyatların oldukça yüksek olduğunu, bazı ürünlerin ise geçen yıldan kalan depo ürünleri olması nedeniyle aynı fiyattan satışa sunulduğuna dikkat çektiler.

Vatandaşların çocuklarını okula gönderirken, birçok masrafla karşı karşıya kaldığını belirten kırtasiyeci Süleyman Taşçı, “Şanlıurfa'da bulunan ve gelir düzeyi düşük seviyelerde bulunan vatandaşların birçoğunun alım gücü düşük, bir aileden sadece bir çocuk değil, bazen 3, bazen de 5 çocuk birden okula gidiyor. Hal böyle olunca okul masrafları ailelere göre değişiklik gösterirken, birçok ailede bu masraflar 2 ya da 3’e katlanıyor. Bir taraftan okul kıyafeti almak zorunda kalan veliler, diğer taraftan da kırtasiye malzemesi alıyor. Dolayısıyla bütçesine göre hareket etmek zorunda kalan veliler bu defa da ucuz ve sağlıksız ürünleri almak zorunda kalıyor. Birçok kırtasiye esnafı geçen yılki fiyatlar ile kırtasiye ürünlerini satışa sundu. Birçok üründe yüzde 45 fiyat artışı olmasına rağmen biz bu artış gözlenen ürünleri geçen yılki fiyatlar ile satmaya çalışıyoruz. Bu ürünlerin geçen yıldan elimizde kalması ve depo ürünleri olması nedeniyle böyle bir satış yapıyoruz.  Bu sayede velilerimiz daha rahat bir şekilde kırtasiye alışverişlerini daha rahat yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

yüksek fiyat velileri kalitesiz ürüne yönlendiriyor yeni eğitim-öğretim dönemi eğitim masrafları kırtasiye malzemeleri