'Eğitim-Öğretim yılı buruklukla başladı'

TAKİP ET

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, verilen sözlerin ortada kaldığını, bu nedenle eğitim çalışanların yeni eğitim-öğretim yılına buruk bir şekilde başladığını belirtti.

2019-2020 eğitim-öğretim yılında, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve bir milyonu aşkın eğitim çalışanı ders başı yaptı. Eğitim-Öğretim yılında ilk ders zili çalarken, Eğitim Bir-Sen eğitimle ilgili devam eden sorunları gündeme getirdi.



'Eğitim çalışanları, çözüm önerilerine kayıtsız kalınmasının burukluğuyla karşılamaktadır'

Eğitimdeki sorunlar ile ilgili basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, "Eğitim çalışanları, eğitim-öğretim yılını, sona eren toplu sözleşme sürecinde haklı, gerekli ve yerinde beklentilerinin ve taleplerinin kamu işverenince karşılanması bir yana üzerinde durulmadan geçiştirilmesinin, sorunlarına duyarsız, çözüm önerilerine kayıtsız kalınmasının burukluğuyla karşılamaktadır." dedi.



'Kamu işvereni duyarsız kaldı'

Taleplerine kamu işvereninin sessiz kaldığının altını çizen Coşkun, "Toplu sözleşme masasının eğitim hizmet kolunda tek yetkili sendikası olarak, öğretmenlerden, akademisyenlerden, eğitim kurumu yöneticilerinden, üniversite idari personelinden, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra idari personelinden gelen, her biri eğitimin ayrı ve birden fazla sorununa çözüm olacak taleplerimizi masaya taşıdık. Bu taleplerimize kamu işvereni duyarsız kalmış, eğitim çalışanlarının sorunlarını çözme iradesini ortaya koyamamış, toplu pazarlık masası aracılığıyla sorunları çözme, eğitimin niteliğine katkı sunma imkânını heba etmiştir." diye konuştu.

 

"Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde eğitimde değişim ve dönüşümü hedeflediğini sürekli olarak ifade ettiği bir dönemdeyiz." diyen Coşkun, "Söz konusu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi, köklü sorunlara kalıcı çözümler getirilebilmesi Bakanlığın sürdürülebilir politikalar benimsemesine bağlıdır. Değişim ve dönüşüm adımları sahadaki tecrübelerle, paydaşların görüşleriyle olgunlaştırılmadıkça meşruiyet tartışmasına maruz kalacak, isabet oranı yara alacaktır." şeklinde konuştu.

 

'Çözüm bekleyen birçok sorun var'

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Coşkun, "Anayasal ve yasal hakları kısıtlanmış sözleşmeli öğretmen istihdamı, öğretmen açığının kadrolu istihdam yerine ücretli öğretmenlik gibi insan haklarına ve çalışma ahlakına aykırı yöntemlerle giderilmeye çalışılması, kamu maliyesini denkleştirme aracı olarak eğitim bütçesinin kısılması, okullara yeterli ödenek verilmemesi nedeniyle aksayan eğitim hizmetlerinin yanında kaynak bulma baskısı altında okul yöneticisi ve öğretmenlerin velilerle bağış üzerinden karşı karşıya getirilmesi, atama ve yer değiştirme takviminin sorun çözmek kadar sorun üretmeye neden olması, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan yaygın şiddet, okullar açılırken çözüm bekleyen başlıca sorunlardır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu sorunların çözülmesinin eğitimin geleceği, verimliliği ve niteliği açısından çok önemli olduğunun altını çiziyoruz." ifadelerini kullandı.

 

eğitim-Öğretim yılı buruklukla başladı kamu işvereni duyarsız kaldı eğitim-Öğretim yılında ilk ders zili çalarken anayasal ve yasal hakları kısıtlanmış sözleşmeli öğretmen