Eğitime ne zaman kalite gelecek?

TAKİP ET

Son yıllarda Şanlıurfa'da okul sayısı artarken, temel sorunların çözümüne inilmemesi nedeniyle bir türlü eğitimdeki yatırımların meyvesi alınmıyor. Her zaman olduğu gibi Şanlıurfa eğitimdeki başarı sıralamasında yine son sıralarda yer aldı. Bu durum ise sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Şanlıurfa'da yıllardır süregelen ve kangrenleşen sorunlardan biri de eğitim sorunu oluyor. Eğitimde birçok sorunun bulunması ve bu sorunların bir türlü çözüme kavuşmamasından dolayı Şanlıurfa başarı sıralamasında sürekli son sıralarda yer alıyor. Gerek sınavdaki başarı, gerekse okuma oranında sürekli son sıralarda yer alan Şanlıurfa, bir kez daha sondan dördüncü sırada yer aldı.

Şanlıurfa, 78. sıraya girdi

2019 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Raporuna göre illerin başarı sıralaması açıklandı. Açıklanan rapora göre Şanlıurfa, 81 il arasında 78. sırada yer aldı. Sınavda başarı sıralamasında ilk sırada Muğla yer alırken, son sıraya ise Şırnak girdi.

Şanlıurfa, eğitimde sürekli son sıralarda

Gerek sınav başarısı, gerekse okuma oranlarında her yıl illerin başarı sıralaması açıklanırken, Şanlıurfa sürekli listede son sıralarda yer aldı. Eğitim sıralamasında Şanlıurfa'nın son sırada yer alması geçtiğimiz yıl tepki almasının ardından kitap okuma kampanyası başlatıldı. Ancak bu kampanyalar kısa bir süre sonra devam ettirilmedi.

Okul yapmakla eğitimde başarı yakalanmıyor

Son yıllarda Şanlıurfa'nın eğitimine yapılan yatırım, daha çok okullara yönelik yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde de Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin tarafından yapılan açıklamada, Şanlıurfa'ya son 1 buçuk yıl içerisinde 393 okulun ve 2 yılda 4 binden fazla dersliğin yapıldığı belirtilmişti. Son 16 yılda eğitimde en fazla yatırımın Şanlıurfa'ya yapıldığını belirten Vali Erin, Cumhuriyet tarihinden bu zamana kadar yapılan derslik sayısı kadar son 2 yılda yaptıklarına dikkat çekti.







Eğitimde yapılan yatırımlar ile ilgili Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan ise yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın yapılan yatırımların meyvesini almaya başladığını belirtmişti. Ancak açıklanan raporların oranına bakıldığında Şanlıurfa'nın eğitimde halen meyve alamadığını gösteriyor.







Başarısızlığın temel nedeni öğretmen açığı mı?

Geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa'ya 2 bin 823 sözleşmeli öğretmen ataması yapıldı. Ancak Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesinin verilerine göre Şanlıurfa'nın halen 7 bin civarında öğretmen açığı var. Bu açık ise ücretli öğretmenlerle sağlanıyor. Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa'nın eğitimde başarısız olmasının en önemli nedeninin ise öğretmen açığı olduğunu belirtmişti. Bunun yanı sıra okulların yapılmasına rağmen halen birçok sınıfın 50-60 kişilik olduğuna dikkat çeken Coşkun, başarısızlığın bir diğer nedeninin ise eğitimdeki araç-gereçlerin yetersizliği olarak belirledi.

Çocukların mevsimlik işçi olarak çalışması da eğitimde başarısızlığı getiriyor

Genç nüfusun yoğun olduğu Şanlıurfa'da çocuk işçiliği de yoğun olarak görülüyor. Özellikle çocukların mevsimlik işçi olarak çalışması, eğitimde başarısızlık getiren diğer bir neden olarak belirtiliyor. Çünkü eğitim-öğretim yılının ilk ve son aylarında okulda olması gereken çocuklar, mevsimlik işçi olarak başka illere gitmek zorunda kalıyor. Bu durum ise Şanlıurfa'nın eğitim sıralamasında sonlarda olmasının nedeni olduğu belirtiliyor.

Şanlıurfa'nın sürekli son sıralarda olması tepkilere neden oldu

Şanlıurfa'nın olumsuz durumlarda ön sıralarda, olumlu durumlarda ise son sıralarda yer aldığını belirten vatandaşlar, Şanlıurfa'nın bir kez daha sonlarda yer almasından dolayı sosyal medya üzerinden yetkililere tepki gösterdi. Kimi vatandaşlar, kurumların çocukları eğitime yönlendirmede zayıf kaldığını belirtirken, kimi de özel etüt merkezlerinin ticarethaneye döndüklerini ve bunların denetlenmediğinin altını çizdi.



Murat Doğan / Özel Haber

eğitime ne zaman kalite gelecek? son yıllarda Şanlıurfada okul sayısı artarken eğitimde birçok sorunun bulunması Şanlıurfa 78. sıraya girdi okul yapmakla eğitimde başarı yakalanmıyor