Ehliyet alacaklar dikkat! Aralık ayı listeleri dolmuş durumda

TAKİP ET

Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte sürücü kurslarının zamlanacağı da en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Öte yandan yılbaşında gelecek olan zamlardan dolayı aralık ayında kurslarda doluluk oranı yaşanıyor.

Türkiye geneli artması beklenen sürücü kurslarında yüzde 123 oranında bir artışın olacağını söyleyen Şanlıurfa Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Dernek Başkanı Mehmet Yıldız ile Sürücü kursu sahibi Hasan Yıldıztekin yapılacak olan zamların geri alınmasını istedi.

Birçok alanda zam üstüne zam yapılırken ehliyet ve sürücü kursları da zamlardan nasibini aldı. Sürücü kurslarına Kasım ayında yapılan zamlar Aralık ayında da devam ederken yeni yılla birlikte yeni zamların olup olmayacağı ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.

Kurs ücretlerinin illere göre değişiklik gösterdiğini bununla birlikte araçların otomatik ve manuel olma durumu göz önüne alınarak fiyat konusunda değişikliğe gidildiğini aktaran Sürücü kursu sahibi Hasan Yıldıztekin “Şanlıurfa genelinde tüm fiyatlar aynı olmakla birlikte çoğu ilde farklılık gösterebiliyor. Şanlıurfa’da bir ehliyetin maliyeti tüm kurslarda hemen hemen aynıdır” dedi.

“ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Yüzde 123 oranında yapılacak olan zamların sürücüleri olumsuz etkileyebileceği gibi kurs sahiplerini de etkileyeceğini söyleyen Şanlıurfa Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Dernek Başkanı Mehmet Yıldız: “Şu anda Türkiye geneli bir zam oranı var. En büyük etkeni hükümetin yüzde 122-123 oranında zam yapmasından kaynaklanıyor. Biz Şanlıurfa Sürücüler Derneği olarak yapılacak olan zamların geri çekilmesini istiyoruz. Bu durum tüm adaylarımızı olumsuz etkileyeceği gibi bizleri de etkileyecek ve aday sıkıntısı çekeceğiz.” şeklinde konuştu.

“ARALIK AYI KONTENJANLARIMIZ DOLDU”

Yılbaşında gelecek olan zamlardan sonra fiyatları ödeyemeyeceğini düşünen sürücülerin kursların Aralık ayı kontenjanlarını doldurduğunu vurgulayan başkan Yıldız: “Yılbaşında gelecek olan zamlardan dolayı bu Aralık ayında bayağı bir doluluk oranı yaşanıyor. Zam gelmeden önce sürücüler ehliyetlerini almak istediği için tüm listelerimiz dolmuş durumda diyebilirim.  Geçen yıllarda da doluluk oranı vardı fakat bu sene hat safhada.” ifadelerini kullandı.

“SÜRÜCÜLER YILBAŞINDA GELECEK ZAMLARDAN ETKİLENECEKLER”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden başkan Yıldız: “Sürücü kursu fiyatlarının yükselmesinin başka bir nedeni ise artan akaryakıt fiyatlarıdır. Bunun dışında SGK giderleri, sınav ücretleri vb. bunlardan kaynaklı baya arttı. Asgari ücrete zam geldiği zaman STK’da zamlanıyor. SGK primlerimizin yükselmesi demek ehliyet verirken yükselmeler demek. Şu anda adaylara söylemek istediğim, yılbaşında gelecek olan zamlardan etkileneceklerini söylemek isterim. Bu durumu göz önüne almaları gerekiyor.” dedi.

“GELECEK ZAMLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ”

Yılbaşından sonra yapılacak olan zamlardan duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Sürücü kursu sahibi Hasan Yıldıztekin: "Yılbaşından sonra gelecek olan zamlardan sonra müşterilerin çoğu artık gelmek istemeyecek ve bizler de iş yapamayacağız. Duyduğum bilgilere göre yılbaşından sonra maliye zamları, yüzde 123 oranında artacaktır hal böyle olunca sürücüler ehliyet alamayacak. Zamların olmaması herkes açısından daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü gelecek zamlardan memnun değiliz. Federasyonun vereceği fiyat ise gelecek yılın fiyat listesinin daha fazla bir fiyat olduğuna inanıyorum ve ileriki süreçte bazı sorunlarla karşı karşıya geleceğimizi düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

“BİR EHLİYET 7 BİN LİRAYA MAL OLUYOR”

Sürücü kursunda ehliyet almak isteyen bir kişinin yaklaşık olarak 7 bin liraya ehliyet alabileceğinin altını çizen Yıldıztekin: “Bir kişinin şu an ehliyet alması için yaklaşık olarak 7 bin civarında bir para ödemesi gerekiyor. Tabii Gönül ister ki bu fiyatla kalsın ama dediğim gibi yılbaşından sonra gelecek olan fiyatlar herkesi olumsuz yönde etkileyeceği gibi bizleri de etkileyecektir ve sürücüler ehliyet alamayacaklar. Maddi durumu iyi olmayan insanlar için bu durum çok kötü olacaktır.” diyerek sitem etti.

“ZARURİ BİR İHTİYAÇ OLDUĞU İÇİN MECBURİYETTEN ALIYORUZ”

Zamların geleceğini duyduğunu söyleyen sürücü İsa Tutuş: "Fiyatlar haddinden fazla olduğu için ehliyet alırken zorlanıyoruz. Zaruri bir ihtiyaç olduğu için mecburiyetten alıyoruz, yoksa bu fiyata ehliyet alınmaz. Duyduğuma göre yılbaşından sonra biraz daha zamlanacak ehliyet almak isteyenlere Allah yardımcısı olsun diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

“YILBAŞINI BEKLERSEM 2 KAT FAZLA ÖDEMEK ZORUNDAYIM”

Sözlerine şu şekilde devam eden Tutuş: “Yılbaşında gelecek olan zamlardan sonra mecburen Aralık ayında alacağım yoksa yılbaşını beklersem 2 kat fazla ödemek zorundayım. Yılaşından sonraya kalsa hiç çıkartamam.” dedi.

Ehliyet alacaklar Aralık ayı Akaryakıt fiyatları en çok araştırılan konular Öte yandan yılbaşında