'Ekim alanları azalıyor; işsizlik artıyor'

TAKİP ET

CHP 37. Olağan Kongresine katılmak için Şanlıurfa'ya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, kentte tarım politikasının gerilediğine ve işsizliğin arttığına dikkat çekti. Budak, son 5 yıldır Şanlıurfa'nın tarımının yüzde 20'sinin ekilemediğine dikkat çeken Budak, en fazla işsizliğin de burada olduğunu vurguladı.

Türkiye’de tarım alanları bakımından üçüncü il konumunda olan Şanlıurfa’da girdilerin artması sürekli çiftçilerin sorun yaşamalarına neden olurken, istatistiklere göre de verim istenilen seviyeye ulaşamıyor. İşsizliğin de yüksek seviyede olduğu Şanlıurfa zaman zaman bu sorunlarla gündeme geliyor. CHP 37. Şanlıurfa İl Olağan Kongresine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Şanlıurfa’nın tarım ve işsizlik sorununa dikkat çekti.

 

‘Şanlıurfa, Türkiye’nin en yüksek işsizlik oranına sahip’

Kentin işsizlik sorununa değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak “Şanlıurfa, Türkiye’nin en fazla işsizliğin görüldüğü kenttir. 19 yıldır iktidar partisi yönetiyor ve aynı zamanda işsizliğin en fazla olduğu dönemde yaşıyoruz. Burada her iki gençten biri işsiz. Bundan 8 yıl önce Şanlıurfa’ya özelikle de Göbeklitepe’yi görmek için bir ziyarette bulunmuştum. Binalarıyla ve insanları ile güzel kent olan Şanlıurfa’da mesai saatlerinde 18 ile 30 yaş arası gençler sokakta dolaşıyordu. Sayıları da çok fazlaydı. O günden bugüne hiçbir şey değişmemiş.” dedi.  

 



‘Şanlıurfa tarımının yüzde 20’si ekilemiyor’

Şanlıurfa’nın tarımın başkenti olmasına rağmen tarım alanlarının yüzde 20’sinin ekilemediğini vurgulayan Budak, “Bir diğer dikkatimi çeken konu, 2 milyon nüfusu olan ve tarımın başkenti olan Şanlıurfa’da, son 5 yılda toplam ekilebilir toprağın yüzde 20’si ekilemiyor. Toprak aynı toprak ama niye ekilemiyor? Ekildiğinde fazlasıyla karşılığı alınıyor. Peki neden ekilemiyor? Tarımın girdisinden dolayı mı; artık bu ürünü satamayacağı ya da başka kente giderek çalışma fikri mi var? Buradaki insanlar topraklarını bırakıp Antalya, İstanbul, Ankara’ya gidiyor. Türkiye ithalatçı konuma gelmiş durumda. Kendi kendine yeten 6 ülkeden biri iken şu anda patatesi, buğdayı, arpayı her şeyi ithal ediyoruz. Bu ekonomik tarafıdır.” şeklinde konuştu.  

 

‘Bu sorunların bitmesi için demokrasinin işlenmesi gerekir’

Demokrasi ile tarımın ve işsizlik sorununun son bulabileceğini belirten Budak, “Türkiye’nin şu anda yönetilemediğini görüyoruz. Yönetilebilmesi için öncelikle demokrasi gerekir. Demokrasi Türkiye’nin en büyük sorunudur. Seçimle gelen belediye başkanları bile görevden alınarak yerine kayyum atanıyor. Bunun yanında hukukun üstünlüğü olmalı. Bunlar dönüştürülmeden işsizliğe, intiharlara çare bulunamaz. Bunların yanı sıra sosyal devlet anlayışı da en önemlisidir. Mücadelemiz demokrasi, insan hakları, barış içindir. Çok zaman kalmadı, 2023’te Cumhuriyetin 100. Yılında Cumhuriyet Halk Partisi sizlerin de desteğiyle iktidara gelecek.” ifadelerini kullandı.   

 



Kongrede söz hakkı alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Şanlıurfa’da beraber mücadeleye girdiğimiz ve yaşamını yitirmiş olan çok dostumuz var. Çok bedel ödeyerek bir noktaya geldik ama geldiğimiz nokta 80’li 90’lı yılardan farklı değil. Hatta bana sorarsanız o dönemi bir aktivist olarak canlı yaşayan bugün de bir hukukçu olarak siyaset yürüten biri olarak, karşılaştırma yaptığımızda bugün daha fazla berbat durumdayız. Evet 80’li yılarda ev yakmalar, köy boşaltmalar, işkence vardı. Ama o zamanlar güçlü bir toplum, insan hakları dernekleri, güçlü çalışan barolar vardı. Bugün onları ezmeye, boğmaya çalışıyorlar. Urfa Baro Başkanımız burada büyük bedeller ödüyor. Hangi sıkıntılar içerisinde olduğunu, baskılar ile karşılaştıklarını biliyorum. Ama cesaret ile mücadeleye devam ediyorlar. Şimdi medyanın yüzde 85’i baskı altında. Bir şey yazıldığında sonuç işsizlik. Şimdi onun mücadelesini veren yok. Adalet Bakanı bir sempozyumda ‘Biz avukatlara yeşil pasaport ile dünya yolunu açıyoruz ama avukatlar adliyede savcının bulunduğu koridora giremiyorlar.’ Bunu dün adalet bakanı söyledi.” sözlerine yer verdi.  



Urfa Değişim

‘ekim alanları azalıyor; işsizlik artıyor’ chp 37. olağan kongresine katılmak için Şanlıurfa’ya gelen chp genel başkan yardımcısı Çetin osman budak ‘Şanlıurfa türkiye’nin en yüksek işsizlik oranına sahip’ ‘Şanlıurfa tarımının yüzde 20’si ekilemiyor’ ‘bu