Ekmeğe zam kapıda

TAKİP ET

Salgınla beraber gıda fiyatlarında başlayan zam furyası ekmek zammıyla devam ediyor. Şanlıurfa'da geçen eylül ayında ekmeğe zam yapılmadan gramaj düşürüldü. Fırıncılar gramajın yetersiz olduğunu belirterek ekmeğe tekrar zam istedi. 1 Kasım'da ekmeğe 50 kuruşluk zammın gelmesi bekleniyor.

Vatandaşın temel ihtiyaçları arasında yer alan ve en çok tüketilen gıda olarak bilinen ekmeğe bir zam daha geliyor. Son 1 yılda artan girdi maliyetlerine bağlı olarak, 1 Kasım itibariyle tekrar zam görecek. 10 Eylül’de 200 gram somun ekmek 1,5 liradan 1 lira 75 kuruşa, 150 gram tırnaklı ekmek 130 grama düşülerek fiyatı 1 buçuk liradan satıldı. Girdi maliyetlerini bahane eden fırıncılar fiyatların artırılması için fırıncılar odasından zam talebinde bulundu.

Fırıncılar odası da bu taleplere yanıtsız kalmadı ve 1 Kasım itibariyle ekmeğe zam yapılacağını fırıncılara iletti. Şanlıurfa’da 1 Kasım itibariyle ekmeğin güncel fiyatı 2 liradan satışa sunulacak.
Ekmek fiyatlarında yaşanan krizle ilgili fırıncılarda şikâyetçi; Urfa kent merkezindeki fırıncılar, zor durumda kaldıklarını neredeyse fırınlarını kapatmakla karşı karşıya olduklarına işaret ederek buğday, un fiyatlarının sürekli yükselmesi ve buna bağlı ekmeğin zam görmesi hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor.

“1 KASIM’DA EKMEĞE ZAM YAPILACAK”           
Ekmeğe zam yapılması için Fırıncılar Odası’ndan zam taleplerinin olduğunu söyleyen fırın işletmecisi Ahmet Altun, “1 Kasım’da ekmeğe zam yapılacak denildi. Ekmeğe zam gelmesi gerekiyor çünkü unlar çok pahalılaştı. 90 liraya aldığımız un çuvalı şu anda, 190 liraya alıyoruz, bundan dolayı zam yapmamız lazım. Maliyetler her gün biraz daha artmaktadır ve altından çıkılamaz bir hale geldiği için mecburen zam yapmamız lazım yoksa fırını kapatacağız. Masraflar artıyor elektriğe zam geldi, suya zam geldi, vergiye zam geldi. Bize ne gelecek bizde mecburen ekmeğe zam yapacağız ki burayı kapatmadan çalışabilelim. Bu yükün altından kalkamadığımız için mecburen fırıncılar odasına zam talebinde bulunduk. Fiyatlar dengelensin istiyoruz, her şeyin fiyatı aynı seviyede olsun ki ne biz mağdur olalım nede vatandaş mağdur olsun” dedi.


30 YILLIK MESLEK HAYATIMDA BU KADAR ZORLANMADIM
Yaklaşık 30 yıldır fırıncılık sektöründe faaliyet gösteren fırıncı Ahmet Altun; 30 yılık meslek hayatında hiç bu kadar maddi zorluklar yaşamadığını kaydederek, “ Önceki yıllarda un çuvalına yılda bir iki zam geliyordu ancak bu kadar fahiş şekilde zamlar yapılmamaktaydı. Yaklaşık 1 lira, falan zam geliyordu, şimdi ise 5 lira, 7 lira, 10 lira birden zam geliyor. Nedeni buğdayın olmadığını söylüyorlar. Tabi biz bunu uncuya soruyoruz o da fabrikaya soruyor. Fabrikanın dediğine göre buğday bulamıyoruz diyorlar. Onun nedeni de ekilecek tarım arazisi mi yok yoksa çiftçi buğday ekemiyor mu onu bilemiyorum artık durum nedir neyin nesidir onu da bilmiyorum fakat bu soruna bir çare bulunması lazım.


EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMADIĞI İÇİN İŞÇİ MUTSUZ
Ben burada 8 işçi çalıştırıyorum ama her geçen gün artan malzeme fiyatlarına ona buna zam geliyor ve ben işçinin maaşlarına da zam yapmam gerekiyor. İşçilerin parasını dahi ödeyemez duruma geliyorum. En son parasını veremez duruma gelirsem fırını kapatmak zorunda kalırım. Öyle olursa da, 8 kişi ve aileleri mağdur olacak. Vatandaşı ve bizim işçilerimizin mağdur olmaması için bu fiyatlara bir yerde sabit kalmasını istiyoruz, yani artık bu işe bir el atsınlar. Yoksa halimiz hiç iyi değil, biz zor duruma düşüyoruz. İşçimiz hak ettiği emeğinin karşılığını alamadığı için işçi mutsuz yani artık her gün yükselen malzeme fiyatlarına yetkilerden bir çare bulsunlar istiyoruz” ifadelerini kullandı.