Ektiğini biçemiyorlar!

TAKİP ET

Önemli tahıl üretimi merkezlerinden olan Şanlıurfa'da çiftçilerin buğday, arpa, mercimek, nohut ekimi mesaisi sürüyor. Ancak tarımda maliyetin her geçen gün arması, her yıl olduğu gibi bu yıl da endişeli mesaiye neden oluyor.

Verimli tarım arazilerine sahip olan Şanlıurfa, Türkiye'de en fazla tarım arazisine sahip üçüncü kent konumunda bulunuyor. Ancak birçok bölgede tarımsal sulamanın aktif olmamasının yanı sıra yanlış tarım uygulamaları da verimli arazilerde çiftçinin zarar etmesine yetiyor. Her yıl endişeyle ekimin yapıldığı arazilerde verim ise bir türlü beklenen seviyede gerçekleşmiyor.

 

Endişeli ve zorlu mesai devam ediyor

Şanlıurfa'nın geniş tarım arazilerinin bulunduğu ovalarda çiftçilerin telaşı ve zorlu mesaisi sürüyor. Çiftçiler son teknolojik traktörlerle topraklarını sürüyor. Ardından mibzere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğday, bereketli toprakların bağrına bırakılıyor. Yağmur suyu ve kuyulardan çekilen suyla sulanan buğday, bölgenin sıcak güneşi ile yeşerip olgunlaşıyor. Haziran ayında başak veren buğdayın hasadı biçerdöverlerle yapılıyor.

 

Maliyet artışları çiftçileri zorluyor

Tohum, gübre, mazot ve ilaç maliyetleri her geçen gün artarken, bu girdiler çiftçileri en fazla endişelendiren konular oluyor. Tohumun tonunu 2 bin 300 TL'den, gübrenin tonunu ise 2 bin 700 TL'den alan çiftçiler bunun üzerine yakıt ve elektrik gibi maliyetleri de ekleyince işin içinden çıkamaz hale geliyor. Girdiler ile birlikte yaklaşık 300 dönüm araziye buğday eken çiftçinin maliyeti 140 bin TL civarında oluyor. Verimin ise ne kadar olacağı belirsizliğini koruyor.

 

Sulama imkanı olmayan arazilerde verimi doğal koşullar belirleyecek

GAP ile birlikte Şanlıurfa'nın tarım arazilerinin bir kısmı suya kavuşurken, bir kısmı ise henüz suya kavuşmayan arazilerden oluşuyor. Buğday, arpa, mercimek gibi ürünlerin ekiminde sulama imkanı olan çiftçiler, fırsatı değerlendirerek sulama ile verimi artırıyor. Ancak sulama imkanı olmayan çiftçiler ise yağışlı bir kış mevsiminin beklentisinde kalıyor. Mevsimin kurak geçmesi durumunda verim daha az olacak, gelir gideri karşılayamaz hale gelecek.

 

Bazı çiftçiler arazisinde ekim yapmaktan vazgeçiyor

Çiftçilerin birçoğu arazisi boş kalmasın diye riskleri göze alarak arazilerinde herhangi bir ürün ekiyor. Ancak risk almak istemeyen ve maliyetin karşılanamayacağını öngören çiftçiler, ürünlerin satış fiyatından da memnun kalmadığını belirterek tarlasını boş bırakıyor.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

uğday arpa mercimek nohut ekimi tahıl üretimi Şanlıurfa haber son dakika