Elektrik sorunu bir kez daha Meclise taşındı

TAKİP ET

Şanlıurfa HDP Milletvekili Ayşe sürücü, Şanlıurfa'da yaşanan elektrik kesintileri ve gelen yüksek faturalara ilişkin TBMM'ye soru önergesi verdi.

Şanlıurfa’da sıkça yaşanan elektrik kesintileri hayatı durdurma noktasına getirdi. Yaşanan kesintilere ilişkin HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Enerji ve Tabi Bakanı Fatih Dönmezin, yazılı olarak cevaplaması için Meclise soru önergesi verdi.



‘DEDAŞ’a verilen dilekçeler cevapsız’

Sürücü, görüşme yaptığı yurttaşların açıklama yapılmadan elektriklerinin kesildiğini ve elektrik ile çalışan eşyalarını artık kullanılmaz hale geldiğine dikkat çekti. Sürücü, “Çarşı merkezinde esnafın elektrik ile çalışan kepenk sisteminin, elektrikler olmadığında aç-kapa yapılamadığı için dükkânları açamadıklarını, gece kapatamadıkları için dükkânlarda nöbet tutmak zorunda kaldıklarını ve esnafın bu durumdan ötürü ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını aktarmışlardır.  Yine DEDAŞ’a verilen şikâyet dilekçelerinin cevapsız kaldığını, 186’yı aradıklarında muhatap olarak kimseyi bulamadıklarını daha önce de Şanlıurfa’da ki birçok milletvekili ile görüştüklerini bir sonuç alamadıklarını ifade etmişlerdir. Ulaştıkları yetkili isimlerin ise kendilerine çözüm olarak elektrikler gittiğinde fotoğraf çekip belgelemeleri gerektiğini söylemiştir. Trafoların, elektrik tel ve direklerinin bakımı gerekli aralıklarla yapılmamaktadır bu nedenle Viranşehir İlçesi’ne bağlı Kadıköy Mezrası Aslanlı Köyü’nde aşınan elektrik tellerine çarpan büyükbaş hayvanlar telef olmuştur. Şans eseri bir yurttaşımız da aynı ihmalin kurbanı olabilirdi bu konuda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.” diye belirtti.



‘Çiftçilerin desteklenmeleri, DEDAŞ tarafından bloke ediliyor’

Sürücü vatandaşlar ile yaptığı görüşmesinde DEDAŞ eliyle fatura kesim işlemlerinin tamamen usulsüzce yapıldığımı aktararak yurttaşlar evde olmadıklarında ise DEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını okutmadan yüksek faturalanlar yapıldığını kaydetti. Sürücü, “Şanlıurfa genelinde görüştüğümüz çiftçiler elektrik faturalarının özellikle gece saatlerinde kimse yok iken elektrik sayacı okumaksızın olması gerekenden yüksek kesildiğini, bunun itirazını sunacakları mencinin işlevsiz bir tutum sergilediğini üstelik elektrik borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin desteklemelerinin DEDAŞ tarafından bloke edildiğini böylece tek geçim kaynakları olan tarımdan vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirtmişlerdir.” dedi.



‘DEDAŞ ile ilgili iddialar acilen incelenmeli’

"Dünyanın en büyük 6. barajı olan Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayacak seviyededir." diyen Milletvekili Ayşe Sürücü, "Buna rağmen baraj çevresindeki iller arasında bulunan Şanlıurfa’nın hayatı ciddi düzeyde aksatan elektrik sorununu çözülememesi oldukça manidardır. Şanlıurfa halkı DEDAŞ’ın idea edilen usulsüzlükleri dolayısı ile sosyal ve ekonomik açıdan ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. İktidarın, GAP kapsamında bölgede tarım, enerji ve kent yaşamı konusundaki başarı iddiaların mevcut durumlarla örtüşmediğini enerji ile ilgili seçim vaatlerinin baraj kenti sayılan Şanlıurfa’da artık ironik kaldığını, DEDAŞ’a dair mağduriyet yaratma ve haksız kazanç iddialarının acilen incelenip kapsamlı bir soruşturma yapılması elzemdir." ifadelerini kullandı. 



Ayşe Sürücü,  cevaplaması Enerji ve Tabi Bakanı Fatih Sönmez'in cevaplaması üzerine  Meclise verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

1. Bakanlığınızın Şanlıurfa’da yıllardır süren elektrik sorununa dair bir çalışması mevcut mudur?

2. Bakanlığınız dilekçelere çözüm odaklı olacak şekilde cevap olamayan DEDAŞ hakkında inceleme başlatacak mıdır?

3. Bakanlığınıza DEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını okumadan faturalandırma yapması hakkında dilekçe verilmiş midir? Verilmişse soruşturma açılmış mıdır?

4. Elektrik sayaçlarının okunmadan faturalandırılması mümkün müdür? Mümkün ise faturalandırma sistemindeki bu açığa karşı önlem alınacak mıdır?

5. DEDAŞ’ın, faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin tarım desteklemelerini bloke etmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

6. Bakanlığınızın uzun elektrik kesintileri ve elektrik tellerinin bakımsızlığından maddi zarar gören yurttaşlara dair bir bütçe planlaması mevcut mudur ?

 

‪Üstelik sayacı okumadan yüksek oranda faturanladırma yapıyor, borcu olan çiftçinin de desteklemelerine el koyuyor.

‪“Hiçbir şey olmamışsa bile mutlaka bir şeyler olmuştur.

 

ayşe sürücü elektrik sorunlarına İlişkin tbmm’ye soru Önergesi verdi sondakika tbmm elektirik dedaŞ Şanlıurfa