Elektrik zammına vatandaş ateş püskürdü

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Ankara'da Elektrik Dağıtım Hizmetler (ELDER) Derneği 14'üncü Sektör Değerlendirme Toplantısı öncesinde elektrik dağıtım şirketlerinin patron ve yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıda elektriğe yüzde 50 zammın istenmesi tepkilere neden oldu.

Şirketler elektriğe yüzde 50 zam talebinde bulundu ancak yüzde 30'luk oranda anlaşma sağlandığı iddia edildi. Toplantıda şirketlerin yetkilileri kur farkı ve uluslararası piyasalarda artan enerji maliyetlerini gerekçe göstererek elektrik satış bedelleri için yüzde 50 oranında bir zam talebinde bulundu. Her güne gelen zamlar karşısında zor günler geçiren vatandaşlar elektriğe gelecek zamma ateş püskürdü.

Yapılan değerlendirmeler sonrasında 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere en az yüzde 30 zam yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıda alınan karar uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Temmuz'da yüzde 30'luk zam kararını alması bekleniyor.

Şanlıurfalılar önümüzdeki günlerde yapılacak olan zam hakkında duygu ve düşüncelerini Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına anlattı.

Yapılan zamlar karşısında ezildiklerini söyleyen Urfalı vatandaşlar ellerinden gelen bir şeyin gelmediğini söyledi.

BENİM BİR FATURAMI CUMHURBAŞKANI ÖDESİN O ZAMAN ANLAR BENİ

Elektrik faturalarının altında ezildiğini ve gelecek olan zamla birlikte faturalarının daha kabarık geleceğini aktaran Ali Doğan halkın halinden anlaması için Cumhurbaşkanın bir fatura ödemesi gerektiği vurgusunu yaptı. Ali Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektriğe yüzde 30 zam geldi. Hayırlı uğurlu olsun. Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Allah aşkına bir faturayı o ödesin belki halimizden anlar. Benim bir ay ki faturamı o ödesin bir ay da damadı berat ödesin onlara helal olsun diyelim. Benim sırtımdan maaş alıyorlar KDV, ÖTV’yi bastırıyorlar. Sonra benden aldıkları parayla da saklanan damatla birlikte yiyorlar. Allah yardımcımız olsun.”

DEVLETİN İHTİYACI VAR DEMEK Kİ!

Yaşanan zamların  ihtiyaçtan dolayı yapıldığını aktaran Cihat Dürüst de “Elektrik zammının olması ihtiyaçtan dolayı yapıldı galiba. Onların ihtiyacı var helal olsun diyelim ne yapabiliriz ki ne yapsa boş be yapsak çare etmiyor” dedi.

BÖYLE BİR ZAM GÖRÜLMEDİ DÜNYADA

Daha önceki dönemlerde böyle zamlarla karşılaşmadığını aktaran ise Sinan Basmacı,

“Yaşım 65 ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Böyle zam görmedim her taraftan zam var.

7’den 70’e zam yapıldı. Neye elini atsan doları bahane ediyorlar. Yapılan zamların sorumlusu devlet değildir halktır biz bize yapıyoruz. Tamam devleti o yönetiyor ama bazı şeyler onun elinde değildir ki.” İfadesini kullandı.

BARAJ BURDA, FATURA BURDA KİME NE ANLATACAM

Fırat’ın barajından çıkan elektriğin böyle yüksek fiyatlarda halka sunulmasına tepki gösteren Burak Doğan da “Baraj burnumuzun dibinde ama gelen faturalara bakarsanız en yüksek elektriği biz kullanıyoruz. Bizim elimizde olan bir şeyde yok. Halk ne yapsın sokağa mı çıksın. Şimdilik elimizde olan bir şey yok. Ama seçimde gereken cevabı vereceğiz. “ şeklinde konuştu.
Haber/Mehmet KIRVAR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ELDER Elektrik zammı