'Elimize geçen avantajları değerlendiremiyoruz'

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın kültürü ile yakından ilgilenen Mehmet Fethi Göktepe, Şanlıurfa'nın Göbeklitepe Yılı ile turizm alanında elde ettiği avantajı değerlendirdi. Göktepe, bu fırsatı elde etmek için yeterince çaba harcanmadığını belirtti.

2019 yılında Göbeklitepe sayesinde turizm alanında büyük bir avantaj yakalayan Şanlıurfa'da konaklama ve ulaşım sorunlarına tepkiler devam ediyor. Şanlıurfa'nın kültürüne katkı sunmak amacıyla Kültür Evini kuran Mehmet Fethi Göktepe, Şanlıurfa'nın turizm yılı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

'Yüzyılda bir gelen talih kuşunu elimizden kaçırtacağız'

Şanlıurfa'nın bu yıl büyük bir avantaj elde ettiğini ancak bu avantajın değerlendirilemeyeceğini belirten Göktepe, "Şanlıurfa’nın sorunları aslında çoktur. Ancak yüzyılda bir talih kuşu Urfalıların başına kondu. Korkarım ki, biz bu talih kuşunu sağmadan elimizden uçurup gideceğiz. Önce Valilik, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, STK’lar, bu iş ile ilgilenenler, otel işletmecileri, lokantacılar kısacası tüm Şanlıurfa, bu konunun ehemmiyetine binaen toplanmalı." dedi.

'Uçak seferleri iptal ediliyor. Peki 2 milyon turist nasıl gelsin?'

"Şanlıurfa’mıza 2 milyon turist gelmesi bekleniyor." diyen Fethi Göktepe, "Elbette ki bu turistler bir defadan gelmeyecekler, tabi ki kısım kısım gelecekler. En büyük sorunların başında biz bunları nerede ve nasıl ağırlayacağız? Bunlar hangi otellerde kalabilecek ve bizim otel kapasitemiz yeterli mi? Keza, bizim lokanta kapasitemiz ne durumda? Bunları gezdirecek turist rehberimiz mevcut mu? Şimdi düşününce Göbeklitepe Yılı çok güzel ama biz bunu ne şekilde değerlendireceğiz? Bizim milletvekillerimiz, neler yapıyor? Şanlıurfa-İzmir seferleri iptal edilmiş. Peki bu yolcular Şanlıurfa’ya nasıl gelecekler?" diye konuştu.

'Siyasiler bu konu için toplanmalı'

Mehmet Fethi Göktepe, "Gaziantep iline gidecek, orada yatıp kalkacak, orada yemek ihtiyacını giderecek. Şanlıurfa ve Göbeklitepe’ye nasıl gelip görüp gidecekler? Biz böyle bir durumu asla kabul edemeyiz. Gerek milletvekilleri, gerek adaylar, gerekse esnaflar acilen bir araya gelerek gerçekleştirecekleri toplantı ile turizm sezonu başlamadan bu konuyu ele almaları gerekiyor. Şimdi Şanlıurfa’ya bakıyorum da çeşit çeşit sorunlarımız var. Yetkililer bir araya gelerek elini taşın altına koymalı, bu ve benzeri sorunları bir an önce çözerek turizm sezonuna mutlak bir şekilde yetiştirilmeli. Şanlıurfa’ya has yöresel yemekleri yapan herhangi bir yer göremiyorum. Bugün yanı başımızda bulunan Gaziantep, bu konuda gerekli alt yapısını oluşturmuşsa bu durumun kabahatini kendimizde aramamız lazım." şeklinde konuştu.

'Fatma Şahin'e de tepki gösterdi'

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Göbeklitepe'nin Gaziantep'in merkezi konumuna geleceği açıklamalarının tartışmalara konu olmasını da değerlendiren Göktepe, "Sayın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çok hevesli ve medyatik bir insan. Ben birçok programda kendilerini izliyorum. Çalışkan bir başkan, takdire şayan çalışmaları elbette ki çok sayıda olduğu biliniyor. Fakat komşularının kısmetlerine el uzatmasınlar. Böylesi değerler her yerde bulunmayabilir. Gaziantep’te böyle bir değer olmayabilir. Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe'nin Şanlıurfa'da bulunması tamamen takdir’i İlahi rabbim sizlere de nasip etisin. Bu durumda size bir komşu olarak tebrik ve takdir etmek düşer. Fakat görüyorum ki Gaziantep ilk etapta Şanlıurfa’ya yapılan uçak seferlerini iptal edilmesine vesile oluyor. Bu şekilde hareket ederlerse sadece Şanlıurfalıların tepkisini alırlar. Başkan Şahin, "Halfeti olayı gibi basına bir konu hakkında malzeme veriyor ve kenara çekiliyor. Aslında kendisine düşen en önemli şey, kalkıp Şanlıurfa’ya gelerek tebrik edip bu konuda daha deneyimli olan Gaziantep’in bilgi birikimlerinden Şanlıurfa’nın faydalanmasını sağlamak olması gerekirdi. Zaten komşu illeriz. Bu komşuda pişen aşın kokusu size de gelir ve siz de bu aştan nasibinizi mutlaka alırsınız. Sayın Şahin, Şanlıurfalılar gibi elini taşın altına koyarak destek olması gerekir. Fakat Şanlıurfa’ya yapılan seferleri kaldırarak Şanlıurfa‘yı ziyaret etmek isteyen kişileri günübirlik turlarla ziyaret edip gitmekle bu iş olmaz ve biz Şanlıurfalılar olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Göbeklitepe Şanlıurfa’nındır. Göbeklitepe’den Şanlıurfa'da 14 tane daha var. Öyle Zeugma olayına benzemez bu durum. Kimseye mal edilemez ve kimse de öyle sahiplenip merkezi biz olacağız." ifadelerini kullandı. 

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim Gazetesi