En etkili serinleten ödem atıcı çaylar!

TAKİP ET

Uzman Di­ye­tis­yen Didem Yıl­dız Küçük konu hak­kın­da bil­gi­ler verdi.

Ödem, da­mar­lar­da­ki fazla suyun zar­dan ge­çe­rek do­ku­lar ara­sın­da bi­rik­me­si so­nu­cu olu­şan şiş­lik­tir. Bütün vü­cu­du et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği gibi kol­lar, ba­cak­lar, yüzde de ken­di­ni gös­te­re­bi­lir.
Ye­ter­li su tü­ke­ti­mi­ne rağ­men bit­mek bil­me­yen ödem varsa önce se­be­bi tes­pit edil­me­li­dir. Fazla ki­lo­lar ve kötü bes­len­me öde­min baş­lı­ca se­bep­le­ri­dir. Bun­lar dı­şın­da böb­rek has­ta­lık­la­rı, do­la­şım prob­lem­le­ri, kalp yet­mez­li­ği, kul­la­nı­lan bazı ilaç­lar, regl dö­ne­mi gibi fak­tör­ler de öde­min olu­şum se­bep­le­ri­dir.

Vü­cut­ta ödeme sebep olan her­han­gi bir has­ta­lık yoksa fazla ki­lo­lar­dan kur­tul­mak ve bu ki­lo­la­rın sebep ol­du­ğu ödemi vü­cut­tan atmak için baş­lı­ca ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­ler;

Uyku dü­ze­ni­ne dik­kat et­me­li­si­niz. Çok fazla uyu­mak da ye­ter­siz uyu­mak da ödeme sebep olur.
Yaz ay­la­rın­da ki­log­ram ba­şı­na 40ml su içmek. Ör­ne­ğin 70kg ağır­lı­ğın­da bir birey 70x40=2800ml yani 2.8L su iç­me­li­dir. Ve mut­la­ka ih­ti­ya­cı­nız olan su güne ya­ya­rak tü­ke­til­me­li­dir. Akşam oldu, he­def­le­di­ğim suyu tü­ke­te­me­dim, akşam kalan 2L su­yu­mu bi­ti­re­yim di­ye­rek sa­de­ce tu­va­le­te çık­mış olur­su­nuz, ma­ale­sef ödem ata­maz­sı­nız.
Stres tek ba­şı­na bir ödem se­be­bi­dir. Hem ödemi atmak hem de st­re­si azalt­mak için mut­la­ka eg­zer­siz ya­pıl­ma­lı­dır.

Ha­re­ket­siz­li­ğe bağlı ödemi or­ta­dan kal­dır­mak için her yarım sa­at­te bir ma­sa­dan kalk­ma­lı ha­re­ket et­me­li­si­niz.
İdeal vücut ağır­lı­ğın­da ol­sa­nız bile yan­lış bes­len­me de ödeme sebep olur. Fazla kar­bon­hid­rat tü­ke­ti­min­den, al­kol­den, fazla yağlı bes­len­mek­ten ka­çın­ma­lı­sı­nız.
Kahve tü­ke­ti­mi­ni günde 2 fin­can ile siyah çay tü­ke­ti­mi­ni de günde en fazla 5 bar­dak ile sı­nır­lan­dır­ma­lı­sı­nız.
Tü­ke­ti­me engel bir durum (ha­mi­le­lik, hi­per­tan­si­yon, kan­ser te­da­vi­si vs) yoksa ödem atıcı bit­ki­ler­den yar­dım al­ma­lı­sı­nız.
Se­rin­le­tir­ken ödemi gön­de­ren çay­lar :

KA­KU­LELİ KAH­VE­RENGİ KÜR

2 adet çubuk tar­çın
2 adet ka­ku­le
1 çay ka­şı­ğı tane ka­ra­bi­ber
1 adet di­lim­len­miş limon
1 çay ka­şı­ğı ren­de­len­miş taze zen­ce­fil veya 1 adet kök zen­ce­fil
1 adet kök zer­de­çal
3 adet ka­ran­fil
Top­lam­da 1,5 L su
2 su bar­da­ğı kay­na­yan suya limon di­lim­le­ri hariç tüm mal­ze­me­le­ri at­tık­tan sonra ocak­tan alıp ağzı ka­pa­lı şe­kil­de 15 da­ki­ka dem­len­me­ye bı­ra­kı­nız. Dem­len­dik­ten sonra mal­ze­me­le­ri alıp limon di­lim­le­ri ve 1 litre soğuk su ek­le­ye­rek en az 1 saat buz­do­la­bın­da din­len­dir­dik­ten sonra gün içe­ri­sin­de tü­ke­ti­niz. Haf­ta­da 3-4 kez uy­gu­la­na­bi­lir.

TAZE MEY­VELİ YEŞİL KÜR

2 su bar­da­ğı su
1 tutam mısır püs­kü­lü
1 tutam kiraz sapı
3 adet püre ha­lin­de taze ka­yı­sı
6 sap may­da­noz
1 tatlı ka­şı­ğı iri yap­rak­lı yeşil çay
2 adet ka­ran­fil
2 su bar­da­ğı kay­na­yan suya mal­ze­me­le­ri at­tık­tan sonra ocak­tan alıp ağzı ka­pa­lı ola­rak 10 da­ki­ka dem­le­yip sü­zü­nüz. So­ğu­duk­tan sonra buz par­ça­la­rı ile tü­ke­ti­le­bi­lir.

RA­HAT­LA­TAN ÖDEM KÜRÜ

2 su bar­da­ğı su
1 çay ka­şı­ğı re­ze­ne
1 adet çubuk tar­çın
1 dilim ana­nas (püre ha­li­ne ge­ti­ri­niz)
1 adet ka­ku­le
1 tatlı ka­şı­ğı pa­pat­ya çayı
2 su bar­da­ğı kay­na­yan suya mal­ze­me­le­ri atıp ocak­tan alı­nız, ağzı ka­pa­lı kapta 15 da­ki­ka dem­le­yip süz­dük­ten sonra ister sıcak ister so­ğu­ma­sı­nı bek­le­yip tü­ke­ti­niz.

ÖDEM ATICI SMO­OTHİE (1)

2 adet sa­la­ta­lık
½ su bar­da­ğı sod­yu­mu düşük maden suyu veya su
Yarım yeşil elma
6 dal may­da­noz
5 çiğ badem blen­dır­dan ge­çi­re­rek di­ye­tis­ye­ni­ni­ze da­nı­şa­rak bir öğün ye­ri­ne ter­cih edi­le­bi­lir.

ÖDEM ATICI SMO­OTHİE (2)

2 dilim ana­nas
2 üçgen dilim kar­puz
8 dal may­da­noz
Yarım limon suyu
1 tatlı ka­şı­ğı öğü­tül­müş keten to­hu­mu
Yarım çay ka­şı­ğı bo­yu­tun­da taze zen­ce­fil veya yarım çay ka­şı­ğı toz zen­ce­fi­li blen­dır­dan ge­çi­re­rek di­ye­tis­ye­ni­ni­ze da­nı­şa­rak bir öğün ye­ri­ne ter­cih ede­bi­lir­si­niz.
Tüm bu ta­rif­le­rin sağ­lı­ğı­nı­za uy­gun­lu­ğu, uy­gu­la­ma sık­lı­ğı ve mik­ta­rı için mut­la­ka di­ye­tis­ye­ni­ni­ze da­nı­şı­nız.
(Haber Merkezi)

Ödem Uzman Di­ye­tis­yen Didem Yıl­dız Küçük ödem atıcı çaylar