En fazla tarım işçisi, tarım kenti Urfa'dan gidiyor

TAKİP ET

Mevsimlik tarım işçileri, tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa'dan, başka illere göç etmeye devam ediyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, il dışına giden işçilerin, izin almaları zorunlu hale getirilirken; işçiler her gün tarım müdürlükleri önünde yoğunluk oluşturmakla gündeme geliyor. Her yıl Şanlıurfa'dan 240 bin tarım işçisi, başka illere gönderilirken; bu ay 36 bin işçi çalışmaya gitmek için izin istedi.

Kimi soğan, kimi pancar, kimi de sebze toplamak için Şanlıurfa’dan İzmir, Antalya, Manisa, Ankara, Mersin, Adana, Bursa, Konya, Eskişehir’e gidiyor. GAP ile birlikte Şanlıurfa, bereketli topraklarıyla tarımın başkenti haline gelmesine rağmen, halen mevsimlik tarım işçileri başka illere çalışmaya gidiyor. Türkiye’nin tarım işçi sayısının yüzde 50’sinden fazlası Şanlıurfa’dan karşılanıyor.

 



Her yıl 240 bin tarım işçisi farklı illere gidiyor

Şanlıurfa’da iş bulamayan ve başka illere tarımda günlük yevmiye ile çalışmak için her yıl 240 bin mevsimlik tarım işçisi farklı illere gidiyor. İşçiler, bu kentlerde 7-8 ay çalıştıktan sonra tekrar Şanlıurfa’ya dönüyor.

 



İzin almaları zorunlu hale geldi

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iller arası seyahatler kısıtlanırken, mevsimlik tarım işçilerinin de farklı illere gitmeleri için izin almaları zorunlu hale geldi. Bu nedenle işçiler, il ve ilçe tarım müdürlükleri önünde yoğunluk oluşturuyor. İşçilerin yoğunluk oluşturduğu ve sosyal temasın dikkate alınmadığı görüntüsü de ulusal medyada yer aldı.

 



36 bin işçi izin istedi

Koronavirüs salgınının yayılmasına rağmen çalışmak zorunda olan tarım işçileri, izin almak için belirlenen tarım müdürlüklerine akın etti. Tarım işçilerinin seyahat etmelerine izin verilmesinin kararlaştırıldığı tarihten itibaren, Şanlıurfa’da 36 bin işçi başka illere gitmek için izin istedi. Müracaatları incelenen işçilerden 17 bin kişiye 6 aylık seyahat izni verildi.

 



En fazla mevsimlik tarım işçisinin bulunduğu Şanlıurfa’dan, 54 farklı İl’e gitmek için izin alacak olanların başvuru yapmaları için, il ve ilçe tarım müdürlükleri olmak üzere  kentte 19 müracaat merkezi oluşturuldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, bu merkezlere gelen işçilerin ateşi ölçülüyor, maske ve eldiven dağıtılıyor. İşçilerin sosyal mesafeyi korumaları için sürekli uyarılar yapılıyor.

 



‘İş yok mecbur gidiyoruz’

İzin almak için oluşturulan merkezlere başvuruda bulunmak üzere gelen tarım işçileri, gazetemize yaptıkları açıklamada, “Şanlıurfa’da iş bulamıyoruz. Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da başka illere çapa, sulama yapmak ve sebze toplamak için gidiyoruz. Başka illere seyahat etmek için istenilen izin belgelerini topladık, müracaat ediyoruz. Bazı kişilere farklı nedenlerden dolayı izin verilmiyor. Biz yetkili kurumların bize daha fazla kolaylık sağlamalarını istiyoruz.” ifadelerine yer verdiler.



Abdulkadir Çelikcan/ Özel Haber



en fazla tarım işçisi tarım kenti urfa’dan gidiyor mevsimlik tarım işçileri tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa’dan her yıl 240 bin tarım işçisi farklı illere gidiyor İzin almaları zorunlu hale geldi 36 bin işçi izin istedi ‘İş yok mecbur gidiyoruz’