'En iyi proje, birlikte yapılan projedir'

TAKİP ET

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, kentte yürütülen projelerin çok ağır bir şekilde ilerleme göstermesinin vatandaşları mağdur ettiğini belirtti. Erat, kente en yararlı projenin STK'lar, muhtarlar, kanaat önderleri ve vatandaşlarla birlikte ortak görüşle yapılan proje olduğunun altını çizdi. Erat, taziye evlerinin de belediyelerin yönetiminde olmamasının ciddi sorunlar teşkil ettiğine de değindi.

Urfa Değişim gazetesini ziyaret eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, vatandaşların yaşadığı sorunlar, bitmeyen çalışmaların mağdur etmesi ve kültürün yozlaşması ile ilgili öneli açıklamalarda bulundu. Urfa Değişim gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kakız gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı HÜDA PAR İl Başkanı Erat'a teşekkür ederken, Erat siyasileri, STK'ları, basın kuruluşlarını ve vatandaşları ziyaret etmeye devam edeceklerini belirtti.

 

'Ceylanpınar ve Akçakale'de vatandaşlar ekonomik mağduriyet yaşadı'

Vatandaşları ziyaret ederken kendilerine iletilen sorunlar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, "Biz Şanlıurfa'da seçimden seçime değil, her zaman halkımızın içinde olmaya gayret gösteriyoruz. Halkın içinde olmamız dolayısıyla sürekli vatandaşlarımızın sorunlarını tespit ediyoruz. Bu sorunlar kapsamında vatandaşlarımız, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ceylanpınar ve Akçakale'de ekonomik açıdan mağduriyet yaşadı. Bu bölgede esnaflar yaklaşık bir ay işyerlerini açamadı. Buradaki esnaflar borçlarını ödeyemez hale geldi. Onları ziyaret ettiğimizde bu şikayetlerini dile getirdiler." dedi.

 



'Çiftçinin emeği heba oldu'

Çiftçilerin ektikleri üründe oldukça zarar ettiğini söyleyen Erat, "Özellikle bu yıl çiftçiler de Şanlıurfa'da oldukça zarar etti. Sermayesini çok zor kurtarabildi ama emeği heba oldu diyebiliriz. Özellikle pamuk noktasında dönüm başına 500-600 kilogram bekleyen çiftçiler, 200-250 kilogram pamuğu elde edebildi. Bu sıkıntı esnafa da yansıdı. Dolayısıyla hem esnafa hem de çiftçilere devlet tarafından birkaç yıl ertelemeli faizsiz kredi verilmesi gerekir." diye konuştu.

 

'Çalışmaların uzaması mağduriyet oluşturuyor'

Zaman aşımına uğrayan ve sürekli gündemde olan Karakoyun ve Çevik Kuvvet köprülü kavşak projeleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Erat, "Şanlıurfa'nın Gaziantep tarafından girişindeki Karakoyun Köprülü Kavşağı çalışması uzun süredir bitmedi. Bu durum ise hem zaman israfına hem de yakıt israfına neden oluyor. Vatandaşlarımız bu konuda mağdur. Aynı şekilde Çevik Kuvvet Köprülü Kavşağı çalışmaları da çok ağır bir şekilde ilerliyor. Bu çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerekir. Çünkü bu aynı zamanda şehirlerin geçiş güzergahlarını birbirine bağlıyor." şeklinde konuştu.  

 



'Fazla dillendirilmese de vatandaşın en fazla canını yakan projedir'

Taziye evlerinin birtakım kişilerin yönetiminde olması ekonomik açıdan ciddi sorunlara neden olduğunun altını çizen Başkan Mehmet Nakşi Erat, "Kentimizin fazla dillendirilmeyen ama halkımızın canını yakan en önemli sorunlarından birisi taziye evlerinde yaşanan sorunlardır. Taziye evleri belediyelere ait değil. Belediyeler taziye evlerini birilerinin eline bırakmış durumda. Bazı taziye evleri imamlar tarafından kiraya veriliyor. Bunlardan elektrik-su adı altında paralar alınıyor. Bazı taziye evleri de birtakım kişilerin elinde bulunuyor. Bunların kirası 4-5 bin civarında oluyor. Bu durum ise vatandaşlarımızın ciddi anlamda canını yakıyor. Kira olarak 4-5 bin verirken, 10-15 bin yemek ücretini veriyor. Özellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız taziyeden sonra kredi çekmek zorunda kalıyor. Bunun haricinde ya arabasını ya da traktörünü satmak zorunda kalıyor. Büyükşehir başta olmak üzere tüm belediyeler bu taziye evlerini kendi yetki alanına alarak oraya bir personel istihdam etmeleri gerekiyor. Bu personel hem oranın temizliğiyle, güvenliğiyle sorumlu olacak." ifadelerini kullandı.

 



'Darbecilerin ismi Şanlıurfa'da yaşatılmamalı'

Türkiye tarihinde en kanlı darbenin yaşanmasına sebep olan Kenan Evren'in isminin kentte kaldırılması için Büyükşehir Belediyesinin adım atması gerektiğini vurgulayan Erat, "1980 darbesini yapan darbeci Kenan Evren'in ismi kentimizin birçok yerinde kullanılıyor. Özellikle Sanayi Sitemize Evren ismi verilmiştir. Bu darbecilerin ülkemizde artık kutsanmaktan vazgeçilmeli. Bu ismin kaldırılması ile ilgili geçtiğimiz günlerde de Mecliste ittifakla bir karar alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi de bununla ilgili ivedilikle bu ismin kaldırılmasıyla ilgili adım atmalı. Bilindiği gibi Bediüzzaman Said-i Nursi Şanlıurfa'da vefat etmişti. Dergah Caminin yanına defnedilmişti. 1960 yılında cenazesi darbeciler tarafından alınıp bilinmeyen bir yere götürüldü. Bu konuda Bediüzzaman Said-i Nursi'nin isminin sanayi sitesine verilmesi önerimizdir. Aynı zamanda darbecilere bir cevap niteliği taşıyacaktır. Fakat yine de Şanlıurfa'daki STK'lar, siyasi parti kuruluşlarının ortak kararıyla bir isim konulabilir. Ama bu ismin bir an önce değiştirilmesini istiyoruz." sözlerine yer verdi.

 



'Kurumları hedef almak yerine projelerin takipçisi oluyoruz'

Birtakım kurumları hedef alarak siyaset yapmadıklarının altını çizen Mehmet Nakşi Erat, "HÜDA PAR olarak bazı kurumları hedef alarak yıpratmak yerine projelerin takipçisi olmaya çalışıyoruz. Yani bağcıyı dövmeyi değil, üzümü yemeyi tercih ediyoruz. Kentin yararına bir çalışma uygun bir şekilde yapılıyorsa biz emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ama eksiklikler varsa bunu çekinmeden dile getiririz. Kentimiz Hazreti İbrahim'in memleketi olması dolayısıyla Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için kutsaldır. Bu nedenle Şanlıurfa hem ulusal olarak hem de uluslararası olarak turist çeken bir şehirdir. Bu kapsamda hem görüntü kirliliğine sebep olan hem de kentimize yakışmayacak sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir." şeklinde ifade etti.  

 



'En yararlı proje, birlikte gerçekleştirilen projedir'

HÜDA PAR olarak yönetime geldikleri taktirde Şanlıurfa için büyük projelerinin olduğunu belirten Erat, "Allah nasip ederse, Hüda Par yönetime gelirse, elbette ki çok projemiz var. Halkımız, gençlerimiz içerisinde ciddi bir yozlaşma var. Sadece karınlarını doyurmak yetmez. İnsanlarımızın dünyalarını inşa ederken, ahretlerini de ihmal etmememiz lazım. Maalesef şu anda uyuşturucu kullanma yaşı 8'e inmiş durumda. Ölüm yaşı 11'e kadar inmiş. Bu ciddi bir problemdir. Yine ahlaki yozlaşma ile ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Bunlara da çözüm bulmak lazım. Memlekette bir çalışma yapılacaksa STK'larla, kanaat önderleriyle, muhtarlarla, vatandaşlarla birlikte yapılması gerekir. Projeleri, çalışmaları birlikte yaparsak herkes memnun kalır ve elini taşın altına koyar. Projelerin, çalışmaların vatandaşı ilgilendirmediği düşüncesiyle yürütülmesinde vatandaşlarımız şikayetçi. Vatandaş ekmek beklerken, başka bir proje yapılıyor. Şanlıurfa bir sanayi şehri değil, tarım ve hayvancılık şehridir. Bununla ilgili en büyük proje belki tarım ve hayvancılığı güçlendirmek olacaktır. Daha bilinçli bir tarım uygulanması için adımlar atılabilir. Dünyanın en verimli topraklarında yaşıyoruz ama çiftçilerimiz zarar ediyor. Burada bir yanlışlık var. İnşallah fırsat olursa bu memleket için yapacağımız çok önemli projelerimiz var." sözlerini kullandı.  



Murat Doğan / Urfa Değişim