En kalabalık il aslında Urfa!

TAKİP ET

Doğum oranı en yüksek olan Şanlıurfa, nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye'de 8. sırada yer alıyor. Ancak hiçbir ilden göç olaylarının yaşanmaması durumunda Şanlıurfa en kalabalık il olarak ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'de iş olanaklarının dengeli bir biçimde dağılmaması sonucu iller arasında göç olayları kaçınılmaz hale geliyor. Bu nedenle Türkiye'de metropol iller konumunda olan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi iller nüfus bakımından en kalabalık iller olarak ilk sıralarda bulunuyor. Şanlıurfa ise nüfus yoğunluğu bakımından 8. sırada yer alıyor.

Sanayi ve turizm sektörünün fazla gelişmemesi Şanlıurfa'da iş olanaklarının kısıtlı olmasına neden olurken, tarım alanları da gerek yerleşime açılması gerekse miras yoluyla bölünmesi sonucu daralıyor. Bu durum ise vatandaşların Şanlıurfa'dan başka illere göç etmesini hızlandırıyor.

Şanlıurfa, göç vermeseydi nüfusu 2 milyon 770 bin 690 olurdu

Nüfusu 2 milyon 35 bin 809 olan Şanlıurfa'dan gerek iş olanakları, gerekse başka nedenlerden dolayı diğer illere göç eden nüfus sayısı 734 bin 881 olarak belirtildi. Şanlıurfa'dan her yıl binlerce kişi başka bölgelere göç ediyor. Şanlıurfa'nın başka illere göç vermemesi durumunda nüfusunun 2 milyon 770 bin 690 olması öngörülüyor.

Göçler olmazsa en kalabalık il Şanlıurfa olacak

TÜİK'in iller arası göç yaşanmaması ihtimalinde nüfus yoğunluğunun değişkenlik gösterdiği rapora göre en kalabalık il Şanlıurfa olarak görülüyor. Yani rapora göre hiçbir ilden göç olayı yaşanmasa Şanlıurfa 2 milyon 770 bin 690 nüfus sayısı ile en kalabalık iller arasında ilk sırada yerini alacaktı. Şu anda en kalabalık il olan İstanbul ise göç almaması durumunda nüfus yoğunluğu bakımından 3. sırada yer alacaktı.

Şanlıurfa ilk sırada

TÜİK raporuna göre hiçbir il arasında göç olaylarının yaşanmaması durumunda nüfus yoğunluğu bakımından Şanlıurfa  2 milyon 770 bin 690 nüfus ile ilk sırada bulunuyor. Şanlıurfa'yı 2 milyon 574 bin 93 ile Konya takip etti. İstanbul ise 2 milyon 540 bin 686 ile 3. sırada yer alıyor. İstanbul'dan sonra 2 milyon bin 664 nüfus ile komşu il Diyarbakır bulunurken, İzmir ise 1 milyon 974 bin 601 ile 5. sırada yer alıyor.

 

en kalabalık il aslında urfa! türkiyede iş olanaklarının dengeli bir biçimde dağılmaması göçler olmazsa en kalabalık il Şanlıurfa olacak Şanlıurfa ilk sırada türkiyede metropol iller