En tatlı acı (İsot) virüs mağduru!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın zengin mutfağından çıkan sabah, öğlen ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan İsot'un tadını, bu yıl koronavirüs nedeniyle yerli ve yabancı turist alamadı.

Şanlıurfa’da havaların ısınması ile birlikte İsot üretimi de başladı. Ancak bu yıl koronavirüs nedeniyle eskisi gibi İsot satamadıklarını söyleyen üretici Yakup ışıkkaya, “Yerli turist gelmediği için isot satışlarımız durgun vaziyette.  Urfalılar ise daha çok kendi evinde İsot üretimi yapıyor” dedi.

 

“İsotları Urfa’dan sonra İstanbul ve İzmir’e gönderiyoruz”

İsotları tarladan veya hal pazarında aldıklarını kaydeden İsot Üreticisi Yakup Işıkkaya, “Biberleri yaklaşık iki buçuk ile üç liradan alıyoruz. Aldıktan sonra imalatını yapıp pul biber ve siyah isot haline getirip çarşıdaki esnafımıza toptan olarak satışını yapıyoruz. Onun dışında batı illerimizde gönderiyoruz. İstanbul ve İzmir  gibi büyük şehirlerimize satıyoruz. Fabrikalarında talepleri oluyor bizler fabrika biberi yapıyoruz. Şimdi isot olarak yapıyoruz ancak sezon sonuna doğru yaprak biber olarak fabrikalara satıyoruz” dedi.

 

“İsot bütün yemeklerde kullanılabilir”

İsot ve biberin tüketilebilir bütün yemeklerde kullanılabileceğini söyleyen Işıkkaya, “Pul biberi yemeklerde baharat olarak kullanılıyor. İsot da çiğ köfte ve lahmacun gibi yemeklerde kullanılıyor. Pul biberin toptan fiyatı 25 ile 30 TL olarak satıyoruz. Yerli Urfa İsot’unun toptan fiyatı 40 ile 50 lira olarak satıyoruz. Şehir dışına sipariş olarak gönderdiğimizde fiyat daha yüksek oluyor. İsot talebi en çok ilimizde ve Güneydoğu illerinde oluyor. Batıda fazla tüketmezler isotu. Batı illerinde daha çok pul bibere talep oluyor. Batıya özellikle pul biber olarak gönderiyoruz. Üç çeşit üretiyoruz kırmız pul biber, siyah isot ve yaprak biber olarak da fabrikalara verdiğimiz. Toz biber, pul biber ve isot. Biberin tohumunu ayrı satıp onu fabrikalarda pul biber haline getirip ihraç ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“Koronavirüs İsot satışını durdurdu”

“3 - 4 kişilik bir aile ortalama günlük olarak 100 lira yevmiye isottan kazanıyor. Bu para mutfak masraflarına katkı sağlıyor” diyen üretici Işıkkaya sözlerine son verirken koronavirüs sürecinin işlerini etkilediğine dikkat çekerek şunları söyledi, “Biber üretimi Ağustos ayına başlar. Tarladan alımı ve üretimi Ekim ayına kadar devam eder. Bu yıl işler kesat, korona virüs salgını nedeniyle yerli turist gelmediği için isot satışlarımız durgun vaziyette.  Urfalılar ise daha çok kendi evinde isot üretimi yapıyor” diyerek sözlerine son verdi.

 

“İşçiler çuval başına 3 ile 5 lira kazanıyor”

Üretici Meryem irfan ise, “Biz biberi öncelikle hal pazarından alıyoruz. Burada işçiler temizleyip makineden geçirip kurutuyor. Kurutma işleminden sonra siyahlaştırıp isot haline getiriyoruz. Evlere dükkânlara veriyoruz fazla olursa fabrikalara veriyoruz. Müşteriler gelip beğenip alıyor. Günde 15 işçi çalıştırıyoruz çuval başına 3 ile 5 lira veriyoruz. Bize yetecek kadar kazanıyoruz işimiz bu, kolay değil güneşte çalışmak.  3 ay boyunca bu şekilde çalışıyoruz. Toz biber, pul biber, isot, dolmalık biber ve biber salçası yapıyoruz” dedi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim