Endemik bitkiler, Urfa'da korumaya alındı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılaşma ve bilinçsiz toplamadan dolayı yok olma riski taşıyan 350'ye yakın Endemik bitki türü korumaya alındı.

Şanlıurfa’da, GAPTAEM tarafından TÜBİTAK destekli “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Doğal Yayılış Gösteren Bitki Türlerinin Koleksiyonu” adlı proje yürütülüyor.

Proje ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu florasında yetişen Endemik bitkilerin doğal yayılışlarının tespiti ve tür teşhisleri yapılarak, doğadan alınan canlı bitki örnekleri ile Şanlıurfa’da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde koleksiyon bahçesi oluşturuldu.



Doğada yetişen bitki türlerinin süs, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanımlarını belirlemek ve Ekonomik potansiyele sahip bitki türlerini bilimsel araştırmalarla ekonomiye kazandırılıyor. Bu durumda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan toplanan 350'ye yakın Endemik bitki türünün adaptasyonuna bakılarak bu bitkilerle ilgili bilimsel projelerin geliştirilmesi sonucu türleri yaygınlaştırılacak. Bu projenin en önemli amacı ise doğada yapılaşma ve bilinçsiz toplama nedeniyle yok olma riski taşıyan, büyük tahribata uğrayan birçok bitkinin doğada yok olmasını önleyerek çoğaltımını yapmaktır.



Proje Sorumlusu Ziraat Mühendisi Ufuk Rastgeldi, ”Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde doğal yayılış gösteren bitki türlerinin koleksiyonu adlı projeyi TÜBİTAK destekli yürüttük, bitirdik. Proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu florasında bu bitkilerin doğal yayılışının tespit ettik. Tür teşhislerini yaptık ve canlı örneklerini getirerek enstitü bünyesinde koleksiyon bahçesi oluşturduk. Bu proje ile amacımız bu bitkilerin süs bitkisi ilaç sanayinde kozmetik sanayisinde kullanımlarını belirlemek, Ekonomik potansiyele sahip olan bitki türlerini bilimsel araştırmalarla sonuçlarını ortaya koyarak ekonomiye kazandırmak. Bu kapsamda 350'ye yakın tür topladık, bunların buradaki adaptasyonlarına bakıyoruz, bunun yanında bu bitkilerle ilgili ayrıca bilimsel projeler hazırlıyoruz. Amacımız proje sonucunda ülke ekonomisine katkı sağlayacak ekonomik türleri bulmak ve bunların yaygınlaşmasına sağlamaktır." dedi.

Rastgeldi, projedeki en büyük hedeflerinin bazı bitki türlerinin doğada bilinçsiz toplama neticesinde yok olma riski taşıdığını ve büyük tahribata uğradığını belirterek, bu proje ile tamamen olmazsa birçok bitkinin doğada yok olmasını önleyecek şekilde burada çoğaltımını yapmak olduğunu ifade etti.

 

ziraat mühendisi ufuk rastgeldi endemik bitkiler güneydoğu anadolu bölgesi Şanlıurfa