Enerji maliyeti güneş panelleri ile azalacak

TAKİP ET

Enerji pahalılığı nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin yardımına GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTEAM) yetişti. Enstitünün güneş panelleri sistemi ile kuyulardan çekilen su ienerji maliyeti minimuma düşürüyor. Bu sistem sayesinde çiftçinin enerji maliyeti minimuma iniyor.

Artan girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin en çok yaşadığı sorunların başında enerji pahalılığı geliyor. Enerji pahalılığı yanında mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçiler üretim noktasında sıkıntılar çekiyor. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Şanlıurfa’da çiftçileri yaşadığı enerji sorununa bulduğu akılcı çözümler sayesinde enerji maliyeti minimum seviyeye düşecek.

 

GAPTEAM, güneş enerjisi için 3 proje üretti

Türkiye’de güneşli gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında yer alan Şanlıurfa’da havanın sıcak olması nedeniyle sulamaya olan ihtiyaçta artıyor. Sulama yapan çiftçiler aynı zaman enerji pahalılığı nedeniyle elde ettiği hasattan kar elde edemiyor.  GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTEAM) ilimizde güneşli gün sayısının fazla olmasını göz önünde bulundurarak bu yönde ARGE çalışması yaptı ve birkaç proje üretti. Üretilen bu projeler ile enerji maliyeti sıfıra düşmesi bekleniyor. İşte üretilen o projelerden bazıları Center Pivot Sulama Sistemi, sulama kanallarının üzerine güneş enerjisi panelleri ve mobil pilli güneş sulama makinası ile enerji masrafı azalacak.

 

“300 gün güneşli günümüz var”

Bölgemizin güneş enerjisi açısından faydalı bir bölge olduğuna dikkat çekerek sözlerine başlayan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Halil Çetiner, “300 gün güneşli günümüz var ve bu güneşi en iyi değerlendirebilen bir ortamdayız. Tarımsal faaliyetlerde en büyük girdilerden biriside enerji maliyetleridir. Bizde ARGE faaliyeti olarak enerji maliyetleri için güneş enerjisinden nasıl faydalanabiliriz konusunda yoğunlaştık. Bu konuda üç farklı projemiz sonuçlandı.” dedi.

 

Hem enerji üretilecek hem de buharlaşma azalacak

Sözlerine ürettikleri projelerle devam GAPTAEM Müdürü Çetiner, “Projelerden birisi derin kuyudan suyu çekip, Center Pivot Sulama Sistemi ile sulama yapıyoruz ve bu projede 500 dekar alanı güneş enerjisi suluyoruz.  Diğer projemizde ise sulama kanallarının üzerine güneş enerjisi panelleri ile kapatıyoruz. Bu şekilde sulama suyunun serinletici özelliği ve güneşin verimliliği artmış oluyor. Buharlaşmanın önüne geçildiği için, suyun daha tasarruflu kullanılması sağlanmış oluyor, ayrıca kanallarda boğulma vakalarına bir nebze engel olacaktır. Bu projemizde pilot bir proje olarak sunuldu. Umuyorum bu projeler sonuçları ile yaygınlaşırsa, en azından mesela Mardin kanalı 210 kilometre uzunluğunda ve bazen 35 metre genişliğe ulaşabiliyor. Bu büyük alan bu proje ile değerlendirilmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Mobil pilli sistem ile enerjiyi istediğiniz yere taşıyabileceğiz”

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün kurduğu Mobil pilli güneş sulama makinesi ile çiftçi enerji panellerini tarlasına ve kuyusunun başına kadar götürebiliyor. Bu sistemi isteyenler evinde jeneratör olarak da kullanabilecek.

 

Çetiner, Mobil pilli güneş sulama makinesinin özelliklerini sıralayarak şunları kaydetti, “Bir diğer önemli projemiz olan patentli Mobil Pilli Güneş Sulama Makinası projesidir. Mobil pilli güneş sulama makinemizde mobil olarak tarlanızın başına götürebiliyorsunuz, Motopomp, kuyu ve fıskiyeleri çalıştıran bu sistemin en büyük avantajı güneş doğuşundan güneş batışına kadar günebakan gibi güneşi kendisi takip ediyor. Ayrıca katlanıp, bir römork gibi traktörün arkasına bağlanarak çekilebilir. Tarımsal sulama yapmadığınız dönemde evinizde bir jeneratör gibi de kullanabilirsiniz. Amacımız tarımda en büyük girdi olan enerji masraflarını düşürüp, verimliliği artırmaktır.” şeklinde konuştu.

 

“ARGE olarak üzerimize düşeni yaptık, sıra sanayicilerde”

ARGE olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Çetiner, sözlerine şöyle son verdi:  “Aktarmış olduğum projelerde ARGE aşamasında olan da var bitende. Sonuçlanan projemiz mobil pilli güneş sulama makinasını fuarlarda tanıtımını yaptık, broşürlerini bastırdık ve çiftçi eğitimlerinde kullanıyoruz. Bölgede yaygınlaşması seri üretime geçmesi ile başlayacaktır. Bundan sonraki aşama seri üretime geçmektir. Biz ARGE olarak üzerimize düşeni yaptık, bundan sonraki iş sanayicilerin işidir.” dedi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim