Engel gönülde mi?

TAKİP ET

Her yıl Dünya Engelliler Günü'nde hatırlanan engelliler için 'Engel bedende değil, gönülde' sözü çok fazla kullanılıyor. Ancak dün hatırlanan engellilerin tepkileri, engelin gerçekten gönülde olduğunu gösterdi. Şanlıurfa'da yöneticilere tepki gösteren engelliler, çalışmaların gönülden yapılmaması engelleri daha fazla büyüttüğünü belirttiler.

Binlerce engellinin yaşadığı Şanlıurfa'da bir türlü bitmeyen sorunlara sürekli tepki gösteren engelliler, yılda sadece bir gün gündeme geliyor. Ancak hatırlanan o günde de engellilerin sorunlarına çözüm bulunmuyor. Engelliler yerel yöneticilerden yığılan sorunlara çözüm bulmalarını isterken, çoğu zaman kısa bir mesaj yayımlanarak, küçük bir etkinlik yapılarak o gün de bir şekilde geçiştiriliyor. Engelliler, özeli günleri dışında tekrar unutuluyor, sorunları kayda alınmıyor. Dün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması dolayısıyla gündemde olan engelliler, her yıl olduğu gibi yine buruk bir gün geçirdiler.

 

Şanlıurfa'da yapılan çalışmalar, engellilere uygun değil

Binlerce engellinin yaşadığı Şanlıurfa'da yapılan çalışmalar engellilere uygun yapılmadığından dolayı engelliler, istedikleri şekilde erişim sağlayamıyor. Tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelliler caddelerde, kaldırımlarda rahat bir şekilde ulaşım sağlayamazken, görme engellilerin de kentte ulaşımı imkansız hale geliyor. Kaldırımların düzensizliği, birçok bölgede engelli rampalarının olmaması, üst geçitlerde asansörlerin olamaması engellilere sürekli engel oluyor. Şehir içi otobüsleri kullanmalarında da engellerde karşılaşan engelliler, kentte engelsiz bir şekilde yaşamak istiyor.



 



'Etkinlik değil, icraat yapın!'

Engelliler gününde yöneticiler tarafından her yıl engellilere yönelik birtakım etkinlikler düzenlenirken, engelliler ise sorunların çözülmemesinde dolayı yöneticilere tepkili. Öyle ki kentte rahat bir şekilde ulaşım sağlayamayan engellilerin ortak mesajı etkinlik değil, icraat istedikleri oluyor. Bu çağrılara rağmen Şanlıurfa'da daha önce yapılmış olan birçok bölge engellilerin erişimine uygun olmazken, yeni yapılan çalışmalarda da engelliler dikkate alınmıyor. Yine kentte sorunlarla karşı karşıya kalan engelliler buruk bir günü daha geride bırakırken, tepkilerini sosyal medya aracılığıyla duyurdular.







 Camiye bile giremiyorlar

Kentte bulunan birçok kurumda engelli erişiminin uygun olmadığından dolayı işlemlerini yapamayan engelliler, erişimin sağlanamadığı camilere bile giremiyorlar. Öyle ki tuvaletlerin bile engellilere uygun yapılmamasına tepkili olan engellilerin sürekli otoparklardaki araç yerleri de işgal ediliyor.



 



Aynı hatalar yapılmaya devam ediyor

Her geçen gün engellilerin tepkilerinin yükselmesine rağmen yeni yapılarda da hatalar yapılmaya devam ediyor. Yapılan çalışmalarda engelliler yine düşünülmüyor. Karaköprü ilçesine bağlı Yeşiloğlu Bulvarında henüz yeni yapılan kaldırım çalışmalarını inceleyen Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği (ŞUOFİD) Başkanı Habip Polat, kaldırımda rampa yapılmadığını ve engellilerin erişimine uygun olmadığını belirterek tepki gösterdi. Kaldırım yapılmadan önce engelli erişimine uygun yapılması için talepte bulunduklarını söyleyen Polat, bu taleplere rağmen halen rampası olmayan kaldırımlar yapıldığını ifade etti. Konu ile ilgili tepkisini dile getiren Başkan Polat, "Söylemek istediğimiz bu kaldırımlar yenileniyor, yeniden yapılıyor. Ancak yeni yapılan kaldırımların engelli rampaları bile engellenen rampalara dönüşüyor. Lütfen işinizin hakkını verin. Doğru yapılmayan her iş hem engelli olarak hem de bu memleketin bir evladı olarak 2 defa yapıldığında yapılan maddi masraf yine biz bu şehrin halkının cebinden çıkıyor." şeklinde tepkisini dile getirdi.



 



Fırat: İki satır yazı ve tokalaşmayla engeller kalkmıyor

Engelliler için sürekli kullanılan klişe sözlere tepki gösteren Şanlıurfa Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı M. Veysi Fırat, “Her sağlam bir engelli adayıdır sözünden sıyrılmalıyız artık. Engelli olmak korkulacak ve korkutulacak bir durum değildir. Dünya Engelliler Günü'nde konuşan bilgisizleri de susturmadıkça biz bir adım ilerleyemeyiz. Kısır bir döngünün içindeyiz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde sürprizler, kanunlar ve sorunlarımızın çözüldüğü ortak yaşama kültürümüzü arttırdığımız, toplumsal bir bilince ulaştığımız bir gün olarak kutlayalım. İki satır yazı ve tokalaşma ile engeller kalkmıyor. Çözüm bu değil." ifadelerini kullandı.



 



Efeakdoğan: Bol keseden paylaşım yapıp tweet atmayın!

Umuda Engel Yok Derneği Başkanı Ahmet Efeakdoğan ise sosyal medyadan tepkisini dile getirerek, "Engelliye engel olanlar, bol keseden paylaşım yapıp tweet atmayın, komik olursunuz bilginiz olsun." dedi.

 

Mesaj yerine icraat yaptı, tebrikleri aldı

Haliliye ilçesine bağlı Şair Şevket Mahallesi Muhtarı Ahmet Altun, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde mesaj yayımlamak yerine icraat yaptı. Mahallede eksik olan engelli rampaları tamamlanmasını sağlayan muhtar Altun, eskiyen rampaları da yenilettirdi. Vatandaşlar ise örnek olan bu çalışmaları sosyal medyada paylaşarak hem muhtar Altun'u tebrik etti hem de yöneticilere böyle çalışmalar istedikleri mesajını gönderdi.







Murat Doğan / Urfa Değişim

engel gönülde mi? dünya engelliler günü de hatırlanan engelliler engel bedende değil gönülde Şanlıurfada yapılan çalışmalar engellilere uygun değil etkinlik değil icraat yapın! 3 aralık dünya engelliler günü aynı hatalar yapılmaya devam ediyor