Engelliler yine bir günlük hatırlanacak!

TAKİP ET

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması dolayısıyla engelliler akşama kadar hatırlanacak. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da engelliler yaşadıkları sorunlarının çözülmesinden umutsuz.

Şanlıurfa'daki şehirleşmenin engelli erişimine uygun olmamasından dolayı engelliler sürekli sorunlarla karşılaşıyor. Ancak her fırsatta tepkilerini dile getiren engellilerin talepleri de çoğu zaman cevapsız kalıyor. Bugün de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması dolayısıyla engellilerle ilgili birçok etkinliğin düzenlenmesi beklenirken, yaşanan sorunların çözüm bulması da umut edilmiyor.

 

Birçok alanda sorun yaşanıyor

Şanlıurfa'nın birçok bölgesinde çalışmalar yapılırken, çoğu kez engelliler düşünülmüyor. Bu nedenle engelliler gerek camilerde, gerek parklarda, gerek kurumlarda, gerekse caddelerde rahat bir şekilde erişim sağlayamıyor.

 

Üst geçitler uygun değil, rampalar plansız yapılıyor

Şanlıurfa'da bulunan üst geçitlerin tekerlekli sandalye kullanan engellilere uygun olmadığından dolayı caddenin karşısına geçmek isteyen engelliler, yüzlerce metre öteden dönmek zorunda kalıyor. Birçok kurumda engelli rampası olmadığından dolayı da engelliler gündelik işlemlerini yapamıyor. Birçok engelli rampası ise plansız yapıldığından dolayı oldukça yüksek bir şekilde yapılıyor. Aşırı derecede dik olmasından dolayı engelliler bu rampaları kullanamıyor. Birçok yerde engellilere uygun tuvalet bile bulunmuyor.

 

Etkinlik değil, çözüm istiyorlar

Erişim engelinden, toplumdan dışlanmaya kadar birçok sorun yaşayan engelliler, her yıl engelliler gününde hatırlanıyor. Ancak yıllardır sorunların çözümü için sesini yükseltmeye çalışan engelliler duyulmuyor. Öyle ki daha önce gerçekleştirilen yapılar engellilere uygun olmazken, yeni yapılarda da engelliler göz ardı ediliyor. Bugün de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması dolayısıyla birçok kurum ya da dernek engellilere yönelik etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Ancak engellilerin ortak çağrısı etkinlik ve hediye istemediklerini sadece sorunlara çözüm ve kentte insanca yaşamak istedikleri oluyor.

 

tekerlekli sandalye 3 aralık dünya engelliler günü olması engelli haftası haberler Şanlıurfa son dakika