Erken hasat, verimi düşürüyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da önemli bir gelir kaynağı olan fıstık hasadı başladı. Ancak Ziraat Odaları Başkanlıkları tarafından üreticilerin fıstıklarını erken hasat etmelerinin verimi düşürdüğü belirtildi.

Tarım alanı genişliğinde üçüncü sırada bulunan Şanlıurfa'da Antep fıstığı da önemli bir gelir kaynağına sahip. Tatlıdan çikolataya kadar birçok gıda sektöründe sanayinin ham maddesi olarak kullanılan fıstık, her ne kadar Gaziantep'te işlense de bazı yıllarda Şanlıurfa, üretimde ilk sırada yer alıyor.

 

Rekolte geçen yıla oranla düşük bekleniyor

Kurak bir iklim ve sulama isteyen fıstık ağaçları, geçtiğimiz yıl verimi artırırken, bu yıl dinlenmeye geçerek verimi düşürdü. Sadece sulama alanlarında verim yüksek beklenirken, bir ağaçtan ortalama ne kadar fıstık elde edilebileceği de belirlendi.

 

Ağaç başına 1 kilogram 470 gram verim

Şanlıurfa Orman ve Tarım İl Müdürlüğü, Bozova Ziraat Odası Başkanlığı, Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Haliliye Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri tarafından fıstığın verim istatistikleri belirlendi. Yapılan tespite göre Şanlıurfa'da bir ağaçtan ortalama 1 kilogram 470 gram fıstık elde edileceği saptandı.

 

Bazı nedenler üreticileri erken hasada yöneltti

Bu yıl yağış miktarının fazla olması ve havaların önceki yıllara oranla ısınmasının gecikmesi fıstıktaki olgunlaşmayı da geciktirdi. Bu durumda fıstık hasadı da 20 gün gecikti. Ancak fiyatın yüksek olması hırsızları da fıstığa yöneltiyor. Bu nedenlerden dolayı çiftçiler ise fıstıklar henüz olgunlaşmadan hasada başladı.

 

Ziraat Odaları çiftçileri erken hasat konusunda uyardı

Fıstığın önemli bir pazarı olan Nizip Ziraat Odası Başkanlığı, üreticileri erken hasat konusunda uyardı. Boz fıstıkların pazara getirilmesinin yoğunluk kazandığını belirten Nizip Ziraat Odası Genel Sekreteri Fatih Altunses, fıstıkların henüz olgunlaşmadığını ve bunun için kısa bir sürenin daha gerektiğini belirtti. Erken hasadın üreticiyi zarara uğrattığını söyleyen Altunses, "Çiftçilerimiz acele etmesin. Birkaç gündür çokça boz fıstık gelmekte. Çiftçilerimiz biraz daha sabretsin. Boz fıstıklarımız daha tam dolmadan hasat yapmasınlar. Bir yılık emeği ve sabrı bir an önce toplayayım diyerek ziyan etmesinler.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan boz fıstığın fiyatının 15.5 TL olduğu belirlendi.

Murat Doğan / Urfa Değişim

erken hasat verimi düşürüyor önemli bir gelir kaynağı olan fıstık hasadı ziraat odaları başkanlıkları Şanlıurfa haberler son dakika