Esnaf'tan Başkan'a İdlib desteği

TAKİP ET

Son zamanlarda Suriye de yaşanan İdlib konusundaki hareketliliğe Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İdlip Köprüden Önce Son Çıkış' sözüne destek veren Şanlıurfalı esnaflar ile yaptığımız röportajda İdlib meselesine sonuna kadar destek veriyorlar.

Başkan Erdoğan, Suriye krizi ve İdlib sorunuyla ilgili yazmış olduğu makalenin konusu içerisinde yapmış olduğu "İdlib'e yönelik rejim saldırısı; Türkiye, Avrupa'nın kalanı ve ötesinde ciddi insani ve güvenlik riskleri oluşturur" ifadelerine Şanlıurfalı esnaflarda destek geldi.

İdlib'in köprüden önce son çıkış olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan "Eğer Avrupa ve ABD dâhil uluslararası toplum bugün gerekli adımları atmazsa, bunun bedelini yalnızca Suriyeli masumlar değil tüm dünya ödeyecektir" uyarısının haklı olduğunu belirten esnaflar görüşlerini şu şekilde dile getirdiler.

Tarık Çal Berber; “Yanı başımızda gelişen olaylar elbette ki komşuda pişer bize de düşer misali bir şekilde bizi de bir gün etkileyecektir. Fakat Sayın Başkanımızın İdlib konusundaki açıklamaları ülkemizin ve Avrupa’nın menfaatleri doğrultusunda önemli bir açıklamadır. Bu konuda Sayın Başkanımızın yanında olduğumuzu açıkça beyan ediyoruz”

Halit Meydancı Esnaf; “Ateş düştüğü yeri yakar, bizler öncelikle İdlib’te bulunan Müslüman kardeşlerimizi ve onlara ait olan İdlib topraklarını düşünmeliyiz. Bu insanlar uzun yıllardan beri karmaşa ve savaş içerisinde adeta sınanıyorlar.

Önceliğimiz bu din kardeşlerimizin can ve mal güvenliği olmalı. Bu insanlar yine bir olası büyük operasyonda vatanlarını terk edip ülkemize sığınmak isteyecekler. Batılı ülkeler Suriye’yi adeta bir oyun tahtasına çevirmiş ve oyunlarını oynuyorlar. Bu süreçte Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib konusundaki söylemleri ve olaya yaklaşımını çok doğru bir karar olarak görüyorum. Umarın bu konudaki söylemlerini tüm dünya göz önünde bulundurur”

Metin Sarıgül Esnaf; “Suriye şu anda adeta bir cadı kazanı. Bu kazanda ise bizim Müslüman din kardeşlerimizin olması bizi en başta üzen olaylardan birisi. Bu insanlar kendi ülkelerinde rahat ve huzur bulmamaları ve yanı sıra batılı ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda bölgede adeta terör estirmeleri bizleri üzen en önemli konu.

Türkiye Suriye ve Suriye halkı konusunda çok önemli görüşlere sahip olan bir ülke, Özellikle Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib konusundaki düşüncelerine katılmamak ve bu konuya destek olmamak mümkün değil. Her konuda olduğu gibi bu konuda da yapmış olduğu "İdlib'e yönelik rejim saldırısı; Türkiye, Avrupa'nın kalanı ve ötesinde ciddi insani ve güvenlik riskleri oluşturur açıklaması dünya genelinde önemsenmeli Suriye de adeta atını koşturmaya çalışan tüm batılı ülkelerin bu konuda Türkiye ye kulak vermeleri gerektiği kanısını taşıyorum. Umarım korkulan olmaz ve o bölgede bulunan din kardeşlerimiz bir an önce savaşın olmadığı bir ortamda yaşamlarını sürdürürler”

Hüseyin Yıldırım Esnaf; “Öylesine güzel öylesine değerli bir coğrafyada yaşıyoruz ki, kelimeler bile anlatmaya yetmez. Hem yer altı zenginlikleri, hem yeryüzü zenginlikleri hem doğal zenginlik, hem de meteorolojik zenginlik.

Hepsi bu coğrafyada bizlere yüce Allah tarafından sunulmuş ve bizler bu bölgede yaşayan fakat yaşadığımız bölgenin kıymetini bilmeyen insanlarız. Öylesine güzel bir coğrafyada yaşamanın bazı bedelleri vardır. Şüphesiz bizlerde bölge insanları olarak bu bedelleri ödüyoruz.

Yüce Allah bizleri bir sınava tabi tutuyor ve bizler Müslümanlar olarak bu sınavdan ne kadar başarılı çıkacağız bunu bilmiyoruz. Suriye ve İdlib konusundaki son yaşanan olaylar tüm Müslümanların ortak sorunudur ve bu konuda Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib konusundaki açıklamaları son derece yerinde açıklamalardır. Bu konuda kendisinin sonuna kadar arkasında olduğumuzu bildirmek istiyoruz”

 Öte yandan Hükümet kanadının Suriye konusundaki tutumunu doğru bulmadığını söyleyen esnaf Nurettin Gümüşkan, halkın Suriye konusunda söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Gümüşkan şu şekilde konuştu.

Nurettin Gümüşkan Esnaf; “Hükümetin şu anki İdlib konusundaki yaklaşımını doğru bulmuyorum, hükümet Suriye konusunda alacağı her türlü kararı vatandaşlarına sorarak gerçekleştirmeli. Ancak bu şekilde ortak akıl ile ortaya çıkan fikirlerin bölgede daha etkili bir çözüm noktasında sağlıklı kararlara dönüşeceği kanısındayım”