Et, balığa tercih ediliyor

TAKİP ET

Başta Omega olmak üzere bünyesinde çok sayıda vitamini bir arada bulunduran balığı Şanlıurfalı vatandaşlar tüketmiyor. Şanlıurfalılar eti balığa tercih ediyor.

Şanlıurfalı vatandaşlar balığa ilgi duymuyor. Şanlıurfalı vatandaşların kırmızı ve beyaz et’i balığa oranla daha çok tercih ettiklerini söyleyen balıkçı Behçet Sili, 5 yıldan beri Şanlıurfa’da balıkçılık yaptığını belirterek, Şanlıurfa da balığa rağbet gösterenlerin sadece Şanlıurfa’ya dışarıdan gelen ve Şanlıurfa da ikamet eden vatandaşlar olduğunu söyledi.  

Balıkçı Behçet Sili, balığın faydalarını sıralayarak, “Balığın çok sayıda faydası bulunmakta, Bağışıklık sistemini koruyor, Omega3 deposu, Zekâ gelişimine fayda sağlıyor, Kalp sağlığını koruyor, Kemikleri güçlendiriyor, Hücreleri onarıyor, Depresyondan koruyor, Diyabet riskini azaltıyor.  

Kısacası her derde deva balığı maalesef Urfalı vatandaşlar çok fazla tüketmiyor. Oysaki batı illerinde bulunan birçok vatandaş, haftada 2 ya da 3 defa sofralarından balığı eksiltmiyor. Şanlıurfalı kırmızı ve beyaz eti balığa tercih ediyor.” dedi.

Tatlı su balığına ilgi hiç yok

Balıkçı Behçet Sili, tezgâhında sadece deniz ürünlerini bulundurduğunu ve baraj balığı olarak nitelendirilen tatlı su balıklarını bulundurmadığına dikkat çekerek; “Tatlı su balığında satış sonrası kayıp oranı oldukça yüksek.

Özellikle temizlendikten ve derisi alındıktan sonra geriye pekte hatırı sayılır oranda balık kalmıyor. Aynı zamanda koku oranı da deniz balığına oranla daha fazla olması nedeniyle tercihler arasında bulunmayan tatlı su balığını bizlerde tezgâhlarımızda çok bulundurmuyoruz.” dedi.

Balıklıgöl balıkları tüketimi etkiliyor

Şanlıurfa’da balık tüketiminin az olmasının nedeni bir rivayete göre yorumlayan vatandaşlar, Balıklıgölde bulunan balıkların kutsal olmasının ve yenilmeyen balıklar olarak bilinmesinden dolayı balık tüketiminin az olduğunu söylediler.

Vatandaşlar, kutsal olarak nitelendirilen balıkların yüz yıllardan beri aynı rivayeti taşıdığını belirterek; “Şanlıurfa ve balık denince akla ilk gelen Hazreti İbrahim Halil’in zalim hükümdar Nemrut tarafından ateşe atılması ve ardından ateşin suya, yakılan odunların ise balığa dönüşmesi olayı akla geliyor.

Rivayete göre, olayın ardından yaşananların oluştuğu mekanda bulunan balıklıgöl ve içerisinde bulunan balıkların kutsallığına inanan halk, bu defada balıklara daha farklı bir gözle bakmaları ve kutsal saymaları nedeniyle balık tüketmemelerine neden olduğu söyleniyor." ifadelerini kullandılar.