Et fiyatlarına zam kapıda

TAKİP ET

Artan enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Et ürünlerine yakın zamanda zam geleceği öğrenildi. Şanlıurfa Kasaplar Dernek Başkanı Mustafa Demircan, yeni yılda et fiyatlarına yüzde 15 zam yapılacağını dile getirdi.

Hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini, hayvancılık ile uğraşanlara ucuz fiyata hayvan yemi verilmesi gerektiğini aktaran Başkan Demircan, ocak ayı içerisinde et fiyatlarına yüzde 15’lik bir zam beklediklerini söyledi.

Artan girdi maliyetleri nedeniyle hayvan yemi olarak kullanılan arpa, küspe, saman ve yem fiyatlarının yüksek olması, et fiyatlarını etkiliyor. Son olarak çobana verilen ücretlerinde artmasıyla birlikte et fiyatlarında yeni yılda zam gelmesi bekleniyor. Halihazırda et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle dar gelirli vatandaşlar daha çok beyaz et tercih ediyor.

YÜZDE 15 ZAM BEKLİYORUZ!

Artış gösteren yem fiyatlarına çözüm bulunmaması nedeniyle et fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Gazetemizin mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Demircan, yeni yılın ilk zammı et fiyatlarına vuracağını kaydetti.

Hayvancılıkta artan maliyetlerden dolayı et fiyatlarına zam yapılacağını ifade eden Başkan Demircan, yapılacak zam hakkında şu ifadelere yer verdi. “Yeni yılda et fiyatlarına yüzde 15 civarı zam yapılması bekleniyor. Çünkü hayvancılığın ham maddesi gün geçtikçe artıyor. Yem fiyatları, arpa fiyatları, saman fiyatları, çobana verilen ücret arttı. Yapılan bu zamlar beraberinde et fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Hayvan ucuz olsa et fiyatları da ucuz olur. Ama hayvan fiyatları yüksek ondan dolayı et fiyatları da yükselecek.”

HER ŞEYE ZAM GELİYOR, ET FİYATLARI DA ETKİLENİYOR!

Hayvancılığın girdi çıktı maliyetlerinin artığını söyleyen Başkan Mustafa Demircan, artan maliyetlerden dolayı et fiyatlarının da yeni yılda değişmesini beklediğini söyledi.

Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Demircan, “Bugün hayvancılık yapan birisinin tüm ürünlerine zam geliyor, hayvancılık yapanda hayvan fiyatlarını yükseltiyor, bu da et fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Eskiden çoban 4 bin lira alıyordu, bugün 6 bin lira bu da nerden çıkacak hayvandan çıkacak. Yem pahalı olduğu zaman nerden çıkacak hayvandan çıkacak. Bunlar hayvana yansıdığı zaman bunlarda direk et fiyatlarına yansıyacak” dedi.

HAYVANCILIĞI DESTEKLEME KAMPANYALARI ARTMALI

Hükümetin artan hayvancılık maliyetleri konusunda hayvancılık yapanlara özel destekleme projeleri üretmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Demircan, “Et fiyatlarının düşmesi için hayvancılık yapanların desteklemesi gerekiyor. Çünkü hayvancı bugün her şeyi pahalıya alıyor. Bin bir emek sarf ediyor. Eğer o hayvancılık ürünlerini pahalıya alırsa mecburen hayvan fiyatlarına yansıtıyor. Hayvancı hayvana zam yaptığı zaman bu da et fiyatlarına yansıyor. Bu birbirine bağlı bir zincir gibidir. Eğer zincirin ilk halkası desteklenirse et fiyatları da otomatik olarak düşecek. Hükümetin sağlam destekleme politikalarıyla hayvancıyı desteklemesi gerekiyor. Aksi taktirde et fiyatları yükseliş gösterir.” ifadelerini kullandı.

YEM KONUSUNDA HAYVANCI BAYA ZOR DURUMDA

Hayvancılık yapan çiftçilerin son yıllarda zor günlerden geçtiğini söyleyen Demircan, “Hayvan yemi oldukça pahalı, hükümet eğer hayvan yemi konusunda hayvancıyı desteklerse bu et fiyatlarına yansır ve tüketici de ucuz fiyata et alabilecek. Aksi taktirde et fiyatlarında kısa sürede zamlar kaçınılmaz olacaktır.” şeklinde konuştu.

Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Demircan enflasyon