Etiket denetimi ile fiyatlar düşer mi?

TAKİP ET

Son satıcı olan zincir marketlerde fahiş fiyatların önüne geçilmesi amacıyla marketlerde etiket kontrolleri başladı. Yapılan kontrollerle ürünlerde ki fiyatlar düşer mi sorusunu vatandaşa sorduk. Vatandaş kontrollerde fiyatın düşmeyeceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığının haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetilmesi ile ilgili bir genelge yayımladı. Ticaret İl Müdürlüğü, zincir marketlerde fahiş fiyatların önüne geçilmesi amacıyla denetimlerinin başladığını duyurdu. Buna bağlı olarak Türkiye genelindeki marketlerde denetim gerçekleştiriliyor. Denetimlerde görevlendirilen Ekipler tarafından büyük market ve market zincirlerinde ki raflarındaki fiyatlar inceleniyor, gramaj eksikliği ve etiket kontrolü yapılmakta. Ekipler, reyon ve kasa fiyatlarını da kontrol ederek güncel fiyatları kayıt altına almaya başladı.

Etiket kontrolü ile fiyatlar düşer mi konusu hakkında gazetemize röportaj veren vatandaşların açıklamaları şu şekilde:

“BU GİDİŞAT HİÇ İYİYE GİTMİYOR”
Yapılan etiket denetimlerle fiyatların düşebileceğini zannetmiyorum diyen Hedibe Pesen, “Marketlerde yapılan etiket denetimim fiyat artışlarını önüne geçeceğini sanmıyorum. Çünkü fiyatlar göründüğü gibi değil, eskiden markete gidiyorduk 50 liralık bir alışveriş yapıyorduk, gayet iyi bir şeyler alabiliyorduk ve bütçemize göre şu anda ise 3 parça bir şey alıyoruz 100 lirayla çıkıyoruz.  Para hiç bir şeye yetmiyor. Çocuklarımızı dışarıda yemeğe çıkaramıyoruz, böyle giderse her şeyi hayatımızdan silmemiz gerekecek ve bu gidişat hiç iye gitmiyor diyebilirim.

“NORMAL İHTİYAÇLARIMIZ BİLE LÜKSLÜK DERCESİNE GELDİ”
Fiyat artışların önüne geçilmesi için dikkat edilmeli ve bunu gösteriş amaçlı değil de detaylı bir şekilde takip edilmeli, dışarıda 2 lira olan bir ürün marketlerde 4-5 lira marketlerde alışveriş yapmak bizleri aşıyor. Bu şartlar altında ihtiyacımız olanları alamıyoruz artık. İhtiyaç noktasında aldıklarımız artık lüksün üzerine çıktı sadece 2 çaya 2 tane suya 18 lira para vermişim hadi diyorum 18 liraya evimde içerim diyorum ama çayın kilosu da 100 lirayı buldu etin kilosu 80 lira, dışarıda 3 kişi yemeğe gitsen en az 300 lirayı buluyor. Zaten asgari ücret 3 bini bile bulmuyor. İnsanlar nasıl yapacak nasıl geçinecek bilmiyorum” dedi.

“ETİKET KONTROLÜ İŞE YARAMAZ”
“Etiket kontrolünün pek bir işe yarayacağını zannetmiyorum” diyen Mustafa Ak, “Çünkü herkes bildiğini okuyor mercimeğin kilosu 15 lira, fasulyenin kilosu 18- 20 lira olmuş denetim ne kadar etkili olacak? Devlet gerekli kontrolleri marketlerde yapmıyor. İşsizlik sorunu var asgari ücret çok düşük. Her şey gün ve gün zam görüyor her şeye zam geliyor etiketleri geçtim fiyat artıyor satanda üzerine biraz ekliyor kimse denetlemiyor da hiç bir faydası olacağını zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

“BU MANZARALAR TÜRKİYE CUMHURİYETİNE LAYIK DEĞİL”
Etiket denetimi fahiş fiyatları önlemez diyen Mehmet Karabulut ise, “Yağın fiyatı almış başını gitmiş etiket falan boş. Ben haftada bir akşama doğru pazara gidiyorum saat 6 da pazarcılar toplandıktan sonra orda anamız bacımız atılan çöplerin içinde meyve sebze topluyor;  inanın bu manzara karşısında utanıyorum! Bu manzaralar Türkiye Cumhuriyetine layık görüntüler değil. Her şeyin fiyatı artarken birde kira fiyatları yüzde yüz zam gördü, su da elektrikte gene öyle doğalgaza bir ay önce yüzde 15 zam gördü. Bu ay gene zam görür önümüz kış, bu şartlar altında nasıl geçimizi yapacağız düşünen yok.”

“BÜYÜK FİRMA VE YETKİLİLERE CEZA KESİLMESİ GEREKİYOR”
Eşref koca: “Pahalılık hayatımızda her zaman vardı, devletin bu konuda fahiş fiyatları engellemesi gerekiyor. Etiket kontrolü yaparken usulsüz fiyatlandırmalara karşı büyük firma ve yetkililere ceza kesmesi gerekiyor. Fiyat ve pahalılığı siyasetle dile getirmemek gerekir. Fiyatlar yüksek, hayat pahalı bunu dile getirirken asla siyaseti içine koymadan konuşmak gerekiyor hayat pahalılığın siyasetle bir alakası yok.”dedi.

“ETİKET DENETİMİ İLE OLMAZ”
Ali Memiş: “Etiket denetimi asla fahiş fiyatların önüne geçemez, nasıl diye soracak olursanız size şöyle bir örnek vermek istiyorum. Ben çocuğuma yarım yağlı süt alıyorum aldığım sütün litresi 4.25 lira, denetleneceğini bildikleri zaman 5 lira olan fiyatının üzerine çarpı atıyorlar yanına 4.25 fiyatını koymuşlar. Ben zaten sütün litresini 4.25 alıyordum denetim bu şekilde mi olacak? Benim cebimdeki çıkan rakam değişmedikten sonra etiket kontrollerin bana hiç bir faydası yok;  fahiş fiyatların ününe böylemi çıkacaklar? Önceden bir kılıf uydurmuşlar ona da etiket denetimi demişler” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Etiket denetimi