Etli çiğköfte yiyecekler dikkat! Hastalık kapıda

TAKİP ET

Türkiye'nin farklı illerinde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı bir dizi kararlar aldı. Şanlıurfa'da da hayvan pazarlarının kapatılmasıyla doktorlar uyarılarda bulunarak özellikle Şanlıurfa'da tüketilen etli çiğköfteye dikkat çekti.

SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatı istikametinde, tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi.

Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı. Ayrıca ülke genelindeki hayvan pazarları da kapatıldı. Peki, Şanlıurfa’da uzmanlar SAT-2 için ne uyarılarda bulunuyor işte detaylar.

Uzmanlara göre Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Özellikle hayvanlar arası hızlı yayılabilen hastalığın insanlara geçebilme ihtimali ise vatandaşları tedirgin etmeye başladı. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.

 Özellikle hayvanlarda görülen bu hastalığın belirtileri sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. Sığırlara oranla koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyirlidir. Hastalık koyunlarda genellikle topallık ile karakterizedir ve topallık süreklilik gösterir.

Hastalık konusunda uyarılarda bulunan acil doktoru İbrahim Hatipoğlu özellikle çiğköftede kullanılan çiğ ete dikkat çekerek çiğ etin hastalık doğurabileceğini söyledi.

“SAT-2 HAYVANLARDA CİDDİ TELEFLERE NEDEN OLUR”

Hastalık konusunda bilgiler veren Hatipoğlu, hastalığın insanlara geçebileceğinin altını çizerek “Şap hastalığı özellikle iki tırnaklı hayvanlarda çıkan bir hastalık ve gribal bir enfeksiyondur.  Hayvanlar arasında çok yaygın ve çabuk yayılan bir hastalıktır. Az görülse de bu hastalığın insanlara geçme ihtimali de vardır. Hayvanlarda ciddi teleflere neden olur. Özellikle hayvanlarda tırnak düşmesi, ağız salyası, hayvanlarda ateş yükselmesi, ileri dönemlerde kadit mukatit birtakım hastalıklar ve hastalık ürünleri hayvanların ölümüyle sonuçlanan bir hastalıktır.” dedi.

“BU HASTALIĞA KARŞI TEDBİRLİ OLMAK GEREKİYOR”

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Hatipoğlu “Bu hastalık ciddi manada kontrol altına alınmalıdır. Hastalığın olduğu o bölge direk karantinaya alınmalı, o hayvanlar derhal tedavi altına alınmalı ya da kesinlikle iyileşmeyecekse izole edilmelidir. Yoksa tehlike kapıda diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“ETİ ÇOK İYİ PİŞİRMEK GEREKİR”

Etin pişme derecesinden kaynaklı hastalığın azaltılabileceğini söyleyen Hatipoğlu, “Bu hastalığın insanlara geçme ihtimali azdır. Bir diğer şansımız ise etin pişme noktasından sonra yani 85 dereceden sonra bu hastalık yok olur. Normalde zaten pişirdiğimiz et 85 dereceden daha fazla sıcaklıkta pişirildiği için bu hastalık ortadan kalkıyor. Bu vesileyle bu virüsün insanlara bulaşma ihtimali gittikçe azalır. Özellikle et tercihi pe pişirilmesine de çok dikkat edilmesi gerekiyor.” diyerek uyarılarda bulundu.

“ÇİĞKÖFTEDE KULLANILAN ÇİĞ ET TEHLİKE DOĞURABİLİR”

Şanlıurfalılar tarafından en çok tercih edilenler arasında yer alan çiğköftede kullanılan etin tehlike doğurabileceğini aktaran Hatipoğlu, “Urfalılar özellikle çok fazla etli köfte tüketiyor. Şap hastalığı olan bir etten özellikle uzak durulması gerekiyor. Etli çiğköfte tehlike saçıyor diyebiliriz. Bu hastalık insanlara geçtiği gibi fark edilmiyor. Yani her hastalık geçen kişi hastalığı hissedecek diye bir şey yoktur fakat yakalanan kişide etkilerini göstermese de ölüme kadar götürebilir. Bu yüzden et alırken çok dikkatli olunması gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

“DİĞER GRİBAL HASTALIKLARLA DA KARIŞTIRILABİLİR”

SAT-2 hastalığının beraberinde getirdiği hastalıklara da dikkat çeken Hatipoğlu “Bu hastalığa yakalanan insanlarda öncelikle ateş olur. Ağızda yaralanmalar, kalp rahatsızlığını doğurabilir. Teşhis edilmesi çok zor bir hastalıktır. Diğer gribal hastalıklarla da karıştırılabilir o yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. İnsanlar özellikle hasta hayvanlardan uzak durmalı ve hayvancılık işiyle uğraşan vatandaşlarımızın veteriner hekim kontrolünden hayvanlarını geçirmeleri gerekiyor. Özellikle kasapların da bu hastalıklı hayvan alımlarından uzak durması gerekiyor.” dedi.

KADER TOPAL/ URFA DEĞİŞİM

SAT-2 şap virüsü Tarım ve Orman Bakanlığı Şanlıurfa