Evlenecek çiftleri zor günler bekliyor

TAKİP ET

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle Türkiye'de altın fiyatları son altı ayın rekorunu kırdı. Gün geçtikçe artan altın fiyatları Şanlıurfa'da evlenecek çiftleri kara kara düşündürüyor.

Pandemi süreci ile birlikte dünya genelinde yaşanan ekonomik problemler nedeniyle üretim neredeyse durma noktasına geldi. Güvenli liman olarak görülen altın gramajında sürekli yükselme olması yeni evlenecek çiftleri ve altın borcu olan vatandaşları düşündürüyor.

Türkiye ekonomisi, pandemi nedeniyle bu süreçte büyük sıkıntılar yaşaması nedeniyle dolar, Euro ve altın da sürekli artış yaşandı. Özellikle dolardaki yükseliş nedeniyle ithal gelen mallarda büyük zamlar yaşandı. Doların artmasıyla birlikte altın gramajı da yükselmeye devam etti. Geçen yıl çeyrek altın 743 lira iken bu yılın 5. Ayında çeyrek altın 850 liraya dayandı.

YENİ YUVA KURACAK ÇİFTLERİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Şanlıurfa’nın kültürel yapısı nedeniyle düğünlerin olmazsa olmazı altın, son yıllarda sürekli artış göstermesi evliliklerin ötelenmesine neden oluyor. Geçmişte evlenen çiftlere çeyrek, yarım ya da tam altın takılırken artık yerini gram altın ve paraya bıraktı. Artan borçlar nedeniyle vatandaşlar düğünlere takı yerine bir miktar para verdiği görülüyor.

ÇİFTLER EVLİLİĞİ ERTELİYOR
Şanlıurfa’da evlilik yaş ortalaması son yaşanan ekonomik dalgalanmalardan sonra yükselmeye başladı. Özellikle altındaki yükseliş nedeniyle gençler bu hayalini öteliyor. Altın fiyatlarının 850 liraya dayanması ve inecek gibi görünmemesi nedeniyle gençler hayallerini başka bir bahara bırakıyor.

ALTIN BORCU KATLANDI!
Geçtiğimiz yıllarda altın borcu olan vatandaşlar, “Artık borçlarımızı ödeyemez olduk. 20 bin lira olan borcumuz bir yıl içerisinde katlanarak neredeyse iki katı oldu. Nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Akrabalarımıza ve dostlarımıza karşı mahcup olduk. Artık kredi falan çekip bir şekilde borcumuzu kapatacağız. Altının düşeceği yok gibi, yapacak bir çare de yok.”dediler.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM!
Son artışlara göre, çeyrek altında 850 lira, yarım altın bin 710 lira, tam altın 3 bin 380 lira olarak piyasada işlem görüyor. Dünya genelinde takip edilen ons altın ise 1915 dolar seviyesini test ettiği gözlemlendi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim