Evlenecek çiftleri zor günler bekliyor

TAKİP ET

Geçtiğimiz haftalarda yükselişe geçen altın, son olarak faiz indirimine sert tepki göstererek hızla yükselmeye başladı. Bir haftalık süreçte gramı 100 liraya yakın artan altın, yeni evlenecek çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Şanlıurfa’da evlenecek çiftler için altın olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Ancak altındaki sert yükseliş evlenecek çiftçileri zor durumda bırakacak gibi duruyor. Ortalama bir düğün için alınacak 100 gram bile aileleri zor durumda bırakacak. Evlenecek çiftçileri bekleyen bir başka tehlike ise ithal olarak gelen beyaz eşyalarda yaşanacak olası zamlar zor durumda bırakacak. Altın borcu olan vatandaşlar ise bu sancılı sürecin biran önce son bulmasını bekliyor. Dolar ve altındaki yükseliş nedeniyle yakın bir zamanda zam furyasının tekrar başlaması bekleniyor.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?
Piyasalarda yaşanan hareketlilik sürerken altının yükseliş sebebi de araştırılıyor. Altın gramı dün 564 TL seviyesinde seyretti. Yükseliş sebebi merak edilen altın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yani TCMB'nın faiz indirimini takiben ABD tahvil getirilerinin yükselişiyle önemli bir artış yaşamıştı. Hafta başında dolarda ve altında yaşanmış olan yükselişte yurt içi gelişmelerin yanında doların küresel olarak güçlenmesi de oldukça etkili oldu. Ayrıca enerji fiyatlarındaki artış ve enflasyon baskısıyla dolar kuru da son olarak 9,76 TL seviyesine gelerek zirve tazeledi.

 Altında ki yükselişin bir diğer nedeni ise merkez Bankası’nda ki görev değişikliği olmuştu. Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile Merkez Bankası'nda yeni bir görev değişikliği olmuştu. Merkez Bankası başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Prof Dr. Abdullah Yavaş'ın görevden alındığı duyuruldu. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak, Para Politikası Kurulu üyeliğine ise Prof Dr. Yusuf Tuna atanmıştı bu görev değişikliği para piyasalarda sıcak gelişmelerin yaşamasıyla Altının set çıkışı, Doların ve Euronun yükselişi beklenmedik bir şeklide para piyasaların iyice dalgalanmasına neden oldu.

“ALTIN BOZDURMAK İÇİN TAM ZAMANI!”
Altının yükselişini değerlendiren Kapalı Çarşı kuyumcusu Veysel Zeynepli,“ Son iki haftada altın fiyatlarında ciddi bir yükseliş oldu.  Birkaç ay içinde zirveyi gördü diyebilirim. Altının yükselmesi kuyumcular çarşısında da hareketliliğe neden oldu. Nakit paraya ihtiyacı olanlar için aslında altın bozdurmak için güzel bir fırsat oldu bu anlamda altınlarını bozdurmak için tam zamanı diyebilirim.”dedi.

“GRAM ALTIN İÇİN 600’Ü GEÇECEK”
Altındaki yükselişin devam edeceğini kaydeden Zeynepli, “Altın için müdahale gelene kadar yükseliş bekliyoruz. Yılsonuna kadar gram altın 600’ü geçer diye tahmin ediyorum. Faiz kararı altın yatırımcısını sevindirdi ama yine de piyasa da gergin bir hava hâkim. Kuyumcular da hem alış hem satış açısından hareketli günler oluyor. Altının yüksek seviyelerde seyretse de altın yatırımcıları altınlarının tamamını bozdurmayı göze almıyor. Nakit paraya ihtiyacı olan ya da borcu olanlar bir miktar altın bozdurabilirler” ifadelerini kullandı.