Eyyübiye'de 89 taşınmaza tapu verilmesi tartışması

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Hayati Harrani Mahallesi'nde maliyeye ait arazide yapılan 89 taşınmaza tapu verilmesi tartışmalara neden oldu. Tapusu olmayan taşınmazların bedel karşılığında satın alınması yetkisi ile ilgili yetkinin verilmesini AK Parti kabul ederken, HDP çekimser davrandı; Saadet Partisi ise reddetti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisinde Eyyübiye ilçesine bağlı Hayati Harrani Mahallesinde bulunan ve hazine arazisi üzerine yapılan 89 taşınmazın satın alınması gündeme getirildi. Bu taşınmazların satın alınması için tapu verilmesi için belediye encümenine yetki verilmesi parti gruplarında fikir ayrılığı oluşturdu. AK Parti grubu bölgedeki vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için onlara bu hakkının verilmesini savunurken, Saadet Partisi konu ile ilgili ret oyu kullandı. HDP grubu ise oylamada çekimser kaldı.

 

Komisyona havale edilmişti

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan Eyyübiye ilçesine bağlı Hayati Harrani Mahallesi’nde bulunan 89 adet taşınmazı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi adına satış amaçlı bedelsiz davranılmasına ve devralınacak taşınmazların yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi hedeflerine satışının yapılabilmesi için belediye encümenine yetki verilmesi hususunda komisyona havale edilmişti.

 

Komisyon raporu bu talepleri uygun buldu

Komisyon raporunda yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde söz konusu 89 adet taşınmazın beldesiz davranılmasına yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi hedeflerine satışının yapılabilmesi için belediye encümenine yetki verilmesi ayrıca iş ve işlemleri yapmak üzere Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığının yetkilendirilmesi uygun görüldüğü belirtildi.

 

Kaplan: Kaygılarımızdan dolayı çekimser kalıyoruz

89 taşınmaz için hak verilmesi ile ilgili söz alan HDP Meclis üyesi İsmail Kaplan, “Söz konusu 89 adet taşınmaz ile ilgili bu ailelerle görülüp, görüşülmediği kaygılarımızdan dolayı HDP Grubu olarak bu konuda çekimser kalıyoruz.” dedi.  

 

Yıldırım: Meclis üyesi arkadaşlarımıza güveniyoruz ama kaygılarımız var

HDP Meclis üyesi Bahri Yıldırım, “Mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan bir taşınmazı kurumlar arası sözleşme olmadan Büyükşehir Belediyesinin böyle bir yetkisi var mı? Bizim grupta belediye encümeni yok, biz buradaki Meclis üyesi arkadaşlarımıza da güveniyoruz. Ancak bununla birlikte kaygılarımız da var. Biz 89 taşınmaz hakkında üyemizin olmamasından dolayı çekimser davranıyoruz.” diye konuştu.  

 

Sultan: Yapılan gaspa yasal olarak hak tanımış oluyoruz

Saadet Partisi Meclis üyesi Fırat Sultan, “Bu bölge ile ilgili daha protokol yapılmamış, bu bölgeyi daha Büyükşehir almamışken, yetki verilmesi garip değil mi? Maliyeye ait bir arazinin üzerinde taşınmazın yapılması sonra buna hak demek garip bir durumdur. Yani devletin arazisi önceden gasp edilmiş, şimdi de bu gaspa yasal yollarla hak tanımış oluyoruz. Bu durumun diğer vatandaşlara kötü örnek olmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.  

 

Bayuk: Haklarını geç de olsa almaları önemlidir

AK Parti adına söz alan Faruk Bayuk, “Söz konusu bölgede yıllardan beri kangren haline gelmiş bir yara var. Bununla ilgili oldukça mağdur olan vatandaşlarımız var. Bu bölgede yapılar mevcuttur. Buradaki vatandaşların bu haklarını geç de olsa alabilmeleri açısından bunun önemli olduğunu belirtmek isterim. Bu konuda vicdanen Meclis üyeleri olarak ne gerekiyorsa yapılması açısından arkadaşlarımızın kuşkusu olmasın. Burada mağdur olan vatandaşlarımız zamanında kıt kanaat kendilerine birer konut oluşturmuşlar. Bununla ilgili devletimizin çıkarmış olduğu bir imar affı yasası var. Bu durum vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için önemli bir husustur. Hepimizin bu duyguyla yaklaşmamızın düşüncesindeyim. Öte yandan bu insanlar evinden barklarından da edinebilirdi. Bu konuda arkadaşlarımızın vicdanına bırakıyorum.” sözlerine yer verdi.  

 

Kaytan: bu vatandaşların hak sahibi oldukları tespit edilmiştir

Meclis Başkanı Ahmet Kaytan, “Bilindiği gibi Eyyübiye ilçesinin yüzde 60-70’i şu anda gecekondu durumda. Yerel yönetimlerin zamanında bu işgallerin önüne geçebilmek için önleme çalışmaları yapabilirdi. Ancak orada 50-60 yıllık taşınmaz üzerinde hak sahibi oldukları tespit edilmiştir. Burası ile ilgili yetki de alınmıştır. Zaten yetki alınmamış olsa tapu dağıtma, satış yapma gibi bir durum söz konusu olamaz.” şeklinde ifade etti.



Urfa Değişim

eyyübiye’de 89 taşınmaza tapu verilmesi tartışması Şanlıurfa’nın eyyübiye ilçesinde komisyona havale edilmişti komisyon raporu bu talepleri uygun buldu kaplan: kaygılarımızdan dolayı çekimser kalıyoruz tapusu olmayan taşınmazların bedel karşılığında satın