Fidancıları kuraklık korkusu sardı!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da fidan dikme sezonunun başlamasıyla fidan seralarına fidanlar gelmeye başladı. Kuraklık nedeniyle vatandaşlar bu yıl fidan almayı şubat ayına erteledi.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında başlayan fidan sezonu bu yıl ocak ayının bitmesine kısa bir süre kalmasına rağmen fidancılar, müşteriler kuraklıktan dolayı fidan almaktan çekindiklerini ve eğer yağmur yağmasa bu yıl fidan satışı konusunda kurak bir yıl geçireceklerini söyledi.

Enflasyon rakamların yüksek olmasından dolayı hayatın her yerinde yaşanan zamlar fidancılık sektöründe de yaşandı. Geçen yıl 10-15 liraya satılan fidanlar bu yıl yüzde yüz zamlanarak 25-30 lira arasında satılıyor.

Ekonomi sıkıntılar ile boğuşan fidancılar, kuraklık sorunuyla karşı karşıya kaldı.  Her yıl aralık ayının sonunda başlayan fidan satma sezonu bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı 2 ay gecikerek şubat ayında başlaması bekleniyor.

Geçen yıl bu dönemde fidanların yarısını satan fidancılar bu yıl adeta sinek avlıyorlar.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan fidancılar, yağmur yağmadığı sürece fidan satamayacaklarını söyleyerek büyük bir sorun ile karşı karşıya kalacaklarını aktardı.

“YAĞMUR YAĞMASA FİDANCILARIN İŞİ YAŞ!”

 Yıllardır fidancılık mesleğini icra eden Sait Emektar, Türkiye genelinde kuraklık yaşandığı için bu yıl fidan sezonunun 2 ay geç başlayacağını ve eğer yağmur yağmadığı sürece birçok fidan fidancıların elinde kalacağını fidancıların büyük bir ekonomi sorunla karşı karşıya kalacağını aktardı. Sait Emektar fidan fiyatları hakkında da enflasyona göre fidan fiyatlarının yüksek olmadığını ve gelen zammın yüzde 15- 25 arasında olduğunu söyledi.

Sait Emektar sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye genelinde kuraklık had safhada onun için vatandaşlar fidan dikmeyi biraz erteliyorlar. Geçen yıl bu zamanlar vatandaşlar fidan almaya 15 gün önceden başlamıştı. Eğer önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa vatandaşlar yavaş yavaş fidan almaya gelirler.

Şanlıurfa’da ağırlık olarak zeytin fıstık badem fidanları dikiliyor. Geçen seneye göre fidanlara yüzde 10 ile 25 arasında zam gelmeye başladı. Fiyatlar enflasyona göre yüksek değil her şeyin bu kadar zamlandığını göre fiyatlar yüksek değil.”

“FİDAN DİKİMİ ŞUBATA KALDI”

Fidan sezonun şubat ayında başlayacağını bununda sebebini kuraklık olduğunu ileri süren Müslüm Dağlı, “Kuraklık yaşandığı için vatandaşlar fidan dikimini şubat ayına erteledi. Geçen sene bu dönem fidanların satışını yarılamıştık. Fakat bu yıl kuraklık yaşandığın için vatandaşlar biraz çekimser davranıyor. Fiyatlar konusu  da geçen yıla göre fiyatlar yüksek değil uygun diye düşünüyorum. Bizde zam yok, geçen yıl badem fidanı 13 TL’ye satıyorduk, şimdi 8-9 lira. Meyveyi geçen sene 30-40 satıyorduk. Şimdi 20 lira. Eskiye göre Şanlıurfalılar fidana özen göstermiyorlar” şeklinde konuştu.

KURAKLIK VAR VATANDAŞ ÇEKİNİYOR!

Yaşanan kuraklıktan yakınan bir diğer fidancı Mahmut Deniz, önümüzdeki günlerde yağmur yağmadığı sürece fidancı esnafın yüzünün gülmeyeceğini, fidan olan ilgi olası bir yağmur yağısından sonra olabileceğini aktardı. Mahmut Deniz, “bu durumda fiyatlar pahalı, vatandaşlar almaktan çekiniyorlar. Havalarda kurak olduğu için fidanlar yeşermez diye vatandaşlar şimdi fidan dikmiyorlar. Olası bir yağmur yağışından sonra artık vatandaşlar fidan almaya başlarlar diye düşünüyorum.”

KURAKLIK VAR FAZLA ALAMADIK!

Hilvan ilçesinden fidan almaya gelen Engin Cılız, kuraklıktan dolayı fidan almaktan çekindiklerini önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa tekrar fidan almaya gelebileceğini aktardı.

Engin Cılız, “Ben fidan almaya geldim geçen seneye göre fidan fiyatları yüksek. Kuraklık yaşandığı için fazla da alamadık eğer yağmur yağarsa tekrar almaya gelirim. Ama fiyatlardan dolayı fidan dikmekten biraz durulduk diye biliriz. 5 yerine 3 fidan almaya çalışıyoruz” dedi.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Şanlıurfa kuraklık Fidan