"Fındığa verilen desteği, pamukta da istiyoruz"

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 11 Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu yıl pamuk çiftçisinin zarar görmemesi ve üretime devam edebilmesi için pamuk prim desteklemesinin en az 1.25 TL olması gerektiği vurgulandı.

Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 11 Ziraat Odası başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sonrası oda başkanları adına açıklamada bulunan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, fındık ve kuru üzüm çiftçisine verilen desteğin benzerinin pamuk çiftçisine de verilmesi gerektiğinin altını çizerek, piyasanın ihtiyaç duyduğu pamuğu üretebilmek, ekonominin canlanmasına yardımcı olmak için pamuk destek priminin en az 1.25 TL olması gerektiğini söyledi. Ayrıca dünya piyasalarında ABD ve Çin arasında yaşanan ticari rekabet nedeniyle ile mevcut piyasa şartlarında pamuk çiftçisinin zor durumda olduğunu belirtti. Eyyüpoğlu, Şanlıurfa’da 60 derece sıcaklıkta pamuk tarlalarında sulama yapan çiftçinin ayakta kalabilmesi ve emeğinin karşılığını alabilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere yetkili tüm kurumların acil önlemler alması gerektiğine işaret etti.



Türkiye pamuk ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan tarımın başkenti Şanlıurfa’da pamuk çiftçisinin hasat öncesi endişeli olduğunu kaydeden Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, başta pamuk fiyatının ve destekleme oranın artırılması ve ürünün piyasada değerli kılınması için bir an önce önlem alınması gerektiğini de söyledi.



Eyyüpoğlu açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Pamuğun ne denli önemli bir ürün olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bölgemizde işsizliği önleyen en önemli ürün pamuktur. 10 kalemde devletimize önemli gelir sağlamakta ve tekstil sektörünün ham maddesi olarak giyecek ihtiyacımızı karşılamada en önemli ürün olduğunu hepimiz iyi biliyoruz.



 



'Öncelik ABD ve Çin pamuğunun değil, yerli pamuğun olmalı'

Pamuk, tekstil sanayisinde de işsizliği önleyen önemli bir üründür. Bu yüzden pamuk üretiminin desteklemesinde daha özverili olunması gerekmektedir. Türkiye, pamuk üreticisine en önemli destek ise öncelikle yerli pamuğun tercih edilmesiyle gerçekleşecektir. Ancak pamuk hasadımızın yaklaştığı şu günlerde ABD’den pamuk yüklü gemiler limanlara gelmeye başladı. Bu durum çiftçimizde pamukta düşük fiyat endişesi de yaratmakta ve bir sonraki yıl pamuk ekimi konusunda biz çiftçileri tereddütte düşürmektedir.

 

'Pamuğa destek artmalı'

Yıl boyunca 60 derece sıcaklığı bulan hava koşullarında çiftçimiz, sulama yaparak bin bir emekle pamuk üretmektedir. Maalesef Pamuk tarımı için girdilerin yüzde 100 oranında artması da maliyetleri yükseltmiş ve pamuk çiftçimiz geçen yıl çok zor bir yılı atlatmıştır. Aynı durum bu yıl da devam etmektedir. Girdilerin bu denli yüksek olması nedeniyle pamuk çiftçimiz de fındık çiftçisine verilen önemi talep etmektedir. Şanlıurfalı pamuk çiftçileri, fındık ürünün piyasada daha değerli olması için devletimizin yapmış olduğu çalışmaların benzerini talep etmektedir.

 

Pamuk prim desteği en az 1.25 TL olmalı

60 derece sıcaklıkta sulama yaparak, tarlasında çalışan çiftçimizin ürettiği pamuğun değerinin bilinmesi ve emeğine sahip çıkılması ile pamukta da dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. Bu sorunların çözümü için de pamuk prim desteklemesinin en az 1.25 TL olması gerektiği görülmektedir. Pamuk üretiminde herhangi bir sorun yaşanmaması ve çiftçimizin ayakta kalabilmesi için bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere yetkili tüm kurumların acil önlemler alması gerektiğine inanıyorum.”

 

fındığa verilen desteği pamukta da istiyoruz pamuğa destek artmalı pamuk prim desteği en az 1.25 tl olmalı 11 ziraat odası başkanları