Fırat'ın İncisi Birecik Patlıcanı

TAKİP ET

Tecilli Patlıcan Kebabının vazgeçilemezi olan Birecik patlıcanı lezzetini yetiştiği topraktan, havasından ve suyundan alıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Birecik Patlıcanı, Türkiye’nin birçok ilindeki lokantalara ihraç ediliyor. Ata tohumu ile yıllardır üretimi yapılan Birecik patlıcanın farkı yıllardır aynı tohumla ekilmesi ve tohumun genetiği bozulmamış olmasıdır.

 

Şanlıurfa’nın Birecik ve Suruç ilçelerinde yetişen ve aromatik tadıyla vatandaşların ilgi gösterdiği Birecik Patlıcanı patlıcanlı kebabın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

 

Yemek kültürüyle öne çıkan gastronomi kenti Şanlıurfa’da 30’a yakın yöresel lezzet Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.

 

Şanlıurfa genelinde yaklaşık bir milyon dekarda ağırlıklı alanda Domates, biber ve patlıcan ile beraber farklı ürünlerin ekildiği sebze tarımı yapılıyor.

 

Tescillenen ürünler arasında yer alan patlıcan en çok patlıcanlı kebapta lezzet buluyor. Zırhla doğranan kuzu etiyle yapılan patlıcanlı kebap kömür ateşinde bir süre pişirildikten sonra biraz dinlendirilip yanında isot, soğan ve maydanoz ile müşterilere sunuluyor.

 

YAVUZER: LEZZETİNİ HAVADAN VE TOPRAKTAN ALIYOR

Patlıcanı kebap için aldıklarını belirten patlıcan üreticisi Murat Yavuzer, “Suruç patlıcanı ve Birecik patlıcanını bir arada yetiştiriyoruz. Fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Kebap için tercih edilmesinin nedeni şişte durması, aroma tadının güzel olmasıdır. Patlıcan lezzetini ise havadan, topraktan ve sudan alıyor olması. Satışı Urfa, Antep, Nizip, Birecik İstanbul’a kadar gidiyor. Tüccarlara satışımızın dışında lokantalara da sipariş özerine de satışımız oluyor. Ürünün rekoltesi gayet iyidir ama fiyatından memnun değiliz. Emek veriyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Masraf fazla ve maliyet yüksek oluyor. Satış fiyatı çok düşük” dedi.

 

GÜLBABA: BİRECİK PATLICANI TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SINIFTIR

Kebap ustası Kadir Gülbaba ise, Birecik’de yetişen patlıcanın özelliğinin havasından, suyundan ve toprağından kaynaklı olduğunu belirterek, “İnce kabuğu, kolesterol oranı düşük, vitamin bakımında zengin, D vitamini yüksek olması da yeteri kadar güneş görüyor olmasıdır. Türkiye’de birinci sınıf patlıcan Birecik patlıcanı diyebiliriz. Patlıcanlı kebap için dışarıdan gelen yerli yabancı müşterilerimiz çok var Antep Maraş Diyarbakır’dan gelenler oluyor. Diğer şehirler deki lokantalara da patlıcan gidiyor. Ankara, İzmir, İstanbul, Eskişehir, Mersin gibi şehirlere gönderiliyor. Mersin’de patlıcan olmasına rağmen buradan gidiyor. Bu yörenin patlıcanı tercih ediliyor. Bu patlıcan diğer patlıcanlardan farklı yıllardır aynı tohumla ekilmesi ve tohumun genetiği bozulmamış olmasıdır” diye konuştu.