Fırat'ın 'kuraklık' dönemi ele alınacak

TAKİP ET

Fırat-Dicle Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi'nin Fırat Alt Havzası Kuraklık Yönetim Planı kapanış toplantısı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen'in katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleşecek.

Fırat Alt Havzası; Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman, Elazığ, Bitlis, Muş, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Bingöl, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, Kayseri, Kars, Iğdır, Van İllerini kapsıyor.

 

İlgili bakanlıklar, üniversiteler, kurum ve kuruluşların katılacağı toplantıda Fırat-Dicle Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi’nin Fırat Alt Havzası Kuraklık Yönetim Planı konusunda yapılmış olan çalışmalar paylaşılacak.

 

FIRAT-DICLE HAVZASI KURAKLIK YÖNETİM PLANI 

Kuraklık Yönetim Planı ile havzanın su bütçesi ve kuraklığa karşı hassasiyeti göz önünde bulundurularak, yaşanması muhtemel kuraklık sebebiyle meydana gelecek havza yüzey suyu ve yeraltı suyu bütçesindeki değişime bağlı olarak sektörel etkilenebilirlik analizi yapılarak (içme ve kullanma suyu, tarım, sanayi, ekosistem ve turizm sektörlerinin ne şekilde etkileneceği belirlenecek) havza bazında kuraklık öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi hedefleniyor.

 

Ülkemizin 25 Havzası için Kuraklık Yönetim Planlarının 2023 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Kuraklık yönetim planı hazırlık çalışmaları 10 havzada (Konya, Akarçay, Doğu Akdeniz, Kuzey Ege, Küçük Menderes, Batı Akdeniz, Antalya, Burdur, Van Gölü ve Fırat-Dicle Havzalarında) Kuraklık Yönetim Planları tamamlanmış olup;  toplam 6 havzada da (Seyhan, Ceyhan ve Asi, Susurluk, Gediz ve Büyük Menderes Havzalarında) çalışmalar devam ediyor.

 

Fırat-Dicle Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi 2017 yılında başlamış olup 2019 yılında tamamlanmıştır. Fırat-Dicle Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi’nin Fırat Alt Havzası Kuraklık Yönetim Planının Kapanış Toplantısı 2019 yılının Haziran ayında Şanlıurfa’da yapılacak.

 

Fırat-Dicle Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi kapsamında yapılan işler:

1.    Kuraklık İndisleri, İndikatörleri ve Eşik Değerlerinin Analizi yapılarak Havzanın kuraklık hassasiyeti belirlenmiş, kuraklık risk ve şiddet haritaları oluşturulmuştur.

2.    Havzadaki Su Potansiyeli ve Su Potansiyelindeki Değişim Tespit edilmiştir.

3.    Sektörel Etkilenebilirlik Analizi ile kuraklığın su kullanan sektörlere(İçme ve kullanma suyu, tarım (sulama, hayvancılık vb.), sanayi, ekosistem, madencilik, sağlık ve turizm) etkisinin analizi yapılmıştır.

4.    Kuraklık ve Su Kıtlığının Etkilerini Azaltmak için Alınacak Önlemler belirlenmiştir.

5.    Havza Kuraklık Yönetim Planı oluşturulmuştur.

6.    Havza Kuraklık Veri Tabanı oluşturularak kuraklık şiddet ve kuraklık risk haritaları kamunun erişimine sunulmuştur.

 

Şanlıurfa gaziantep mardin diyarbakır Şırnak adıyaman elazığ bitlis muş kahramanmaraş kilis malatya bingöl ağrı erzincan erzurum sivas tunceli kayseri kars iğdır van