Fırat Nehrine "Siyanür" karıştı mı? Urfa'da içme suyu ne durumda?

TAKİP ET

Dün Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonucunda 'Siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" haberleri ilişkin açıklama yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bir kirlilik tespit edilmediği belirtildi.

Dün Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan bir maden sahasında öğle saatlerinde toprak kayması yaşandı.

Yaklaşık 10 dönüm bir alandan kayan tonlarca toprak yaklaşık 100 dönüm alana yayıldı. Toprak kaymasıyla birlikte 9 çalışan toprak altında kaldı.

Toprak kayması sonucunda sosyal medya ve basın yayın organlarında siyanür ve kimyasal maddelerin Fırat Nehri'ne ulaştığı sürüldü.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi söz konusu iddiaların doğru olmadığını ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez ve İl Müdürlüğü Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilerek toprak kayması sırasında kayan toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapatıldığını belirtti.

Yapılan açıklamada ayrıca, nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışması söz konusu olmadığı ve toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi olmadığı eklendi.

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise , “İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir” denildi.

“İDDİA DOĞRU DEĞİLDİR”

Yapılan açıklamada şu ifadeleri yer verdi:

“9 çalışandan haber alınamazken çalışmaların sürdüğü maden sahası toprak kaymasından önce dron ile havadan görüntülenmiş.

Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiası doğru değildir.

İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir.

“NEHRE HERHANGİ BİR MALZEMENİN ULAŞMASI VEYA KARIŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Ayrıca toprak kaymasının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez ve İl Müdürlüğü Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilerek toprak kayması sırasında kayan toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapattırılmıştır.

Nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışması söz konusu değildir. Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.”

Fırat Nehri Siyanür