Fırat'ta doğa katliamı yapılıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde tarımsal sulamada kullanılan Fırat Nehrine kanalizasyon sularının karışması vatandaşları tedirgin etti. Halk sağlığı açısından korktuklarını ifade eden vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunarak çalışma yapılmasını istedi.

Son dönemlerde ilçede bitmeyen alt ve üst yapı çalışmalarının yanına bir yenisi daha eklendi. Kanalizasyon sularının Fırat’a dökülmesi ise vatandaşların sabrını taşıran nokta oldu. İlçede kale eteğinden başlayan kırma işleminde ortaya çıkan mıcırların da Fırat’a dökülmesi gündem konusu oldu.

“TANAL VE SÜRÜCÜ DAHA ÖNCE GÜNDEME GETİRMİŞTİ”

Birecik ilçesinde kanalizasyon sularının Fırat’a karıştığını daha önce HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sunarken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise sosyal medya hesabından duruma tepki göstererek paylaşımda bulunmuştu.

“KİRLETİLEN SU HALK SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR”

2021 yılında Milletvekili Mahmut Tanal ve Ayşe Sürücü konuyu o dönemde gündeme taşımasına rağmen bugüne kadar Birecik ilçesinde Fırat Nehrine hala kanalizasyon sularının dökülmesi Büyükşehir Belediyesinin ne iş yaptığı sorusunu akıllara getirdi. Tarımsal sulama olarak kullanılan suyun kanalizasyon suları ile kirletilmesi halk sağlığı için tehlike arz ediyor.

“İLÇE BELEDİYENİN TEMİZLEMEDİĞİ ÇÖPLERDE FIRAT’A KARIŞIYOR”

Şanlıurfa’dan Suriye’ye kadar giden Fırat’ın sularına Birecik ilçesinde yıllardır akıtılan kanalizasyon suları hem sınırdaşındaki vatandaşların sağlığını da tehlikeye atıyor. Fırat’ın suları ile tarım yapan çiftçilerin ürünlerini riske atıyor. Ayrıca İlçe belediyesinin bölgede temizlik çalışması yapmaması nedeniyle etrafa dökülen çöpler Fırat’a dökülüyor. İnsan sağlığını ve ekolojik dengeyi bozmasına rağmen Birecik Belediyesi temizlik noktasında sadece izleyici kalıyor.

“KIYI ŞERİDİNDEKİ ESNAFLAR İSYAN ETTİ”

Kıyı şeridinde esnaflık yapan vatandaşlar, etrafa yayılan kanalizasyon suyu ve dökülen çöplerin hem işlerini hem de gelen ziyaretçileri rahatsız ettiğini söyledi. Yıllardır konuyu hem ilçe belediyesine hem Büyükşehir Belediyesine iletmelerine rağmen hala konuyla ilgili bir çalışma yapılmadı. Özellikle kıyı kenarında biriken çöpler ve kanalizasyon pisliği nedeniyle bütün kıyı şeridinin yosunla kaplandığı görüldü.

Fırat’a karışan kanalizasyon suyuyla birlikte nehrin kirlendiği de görülürken ileride salgın hastalıklara davetiye çıkarabileceği düşünülüyor.

“MİLLETVEKİLİ SÜRÜCÜ, BU OLAYI MECLİSE TAŞIDI”

Konuyu daha önce meclise taşıyan Şanlıurfalı vekil Sürücü, birçok defa Birecik İlçe Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçeler veren mahalle muhtarları ve yurttaşlar, yetkililerin gerekli çalışmaların en kısa zamanda yapılacağı söylemlerine karşı yıllardır herhangi bir temizlik çalışmasının yapılmadığı öğrenildi.

“BİRECİK BELEDİYESİ HAKKINDA BİR SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MIDIR?”

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ ya cevaplaması için şu soruları sormuştu;

“1. Fırat Nehri’ne karışan kanalizasyon ve çöpler belediye tarafından mı dökülmektedir?

2. İnsan sağlığını ve ekolojik dengeyi bozmasına rağmen müdahale etmeyen Birecik Belediyesi hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?

3. Konu hakkında belediye ve bakanlıklara kaç dilekçe verilmiştir?

4. İlçenin ortasından geçen Fırat Nehrine Kanalizasyon suyu hangi noktadan dökülmektedir?

5.Konu hakkında açıklama yapılacak mıdır?” sorularını cevaplaması için sormuştu.

“ŞU FIRAT’IN SUYU AKAR, PİSLİK İÇİNDEDİR”

CHP Şanlıurfa Milletvekili Tanal ise İstanbul Milletvekili iken sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Fırat’a dökülen kanalizasyon sularına tepki göstermişti. Tepkilerin üzerine ise herhangi bir çalışma yapılmadı.

Tanal sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunmuştu;

“ZEYNEL BAŞKAN BU NE HAL”

“Şu Fırat’ın suyu akar, pislik içindedir! Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, Fırat Nehri’ne kanalizasyon suyu bırakılıyor. Urfa halkı isyanda, muhtarlar çaresiz. Kapısı çalınan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, sürekli oyalıyor. Zeynel başkan bu ne hal?”

“ÇEVRE KATLİAMINA KİM ‘DUR’ DİYECEK”

Kanalizasyon sularının Fırat nehrini kirletmesi karşısında muhtarların çaresiz kaldığını savunan Tanal, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü; “Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, Fırat Nehri’ne kanalizasyon suyu bırakılıyor. Urfa halkı isyanda, muhtarlar çaresiz. Halkın sağlığıyla oynanmasına, çevre katliamına kim 'dur' diyecek?” paylaşımını yapmıştı.

Tüm bu tepkiler üzerine herhangi bir çalışmanın yapılmaması ise tepkilere neden oldu.

MAHMUT KAÇAN

Şanlıurfa Birecik ilçesi Fırat Nehri vatandaşları tedirgin etti kanalizasyon suları