Fıstık ağaçları uyanmadı!

TAKİP ET

Önceki yıllara oranla bu yıl daha fazla yağışın etkili olması ve farklı iklimin yaşanması nedeniyle Şanlıurfa'da fıstık ağaçları kış uykusundan uyanamadı. Şanlıurfa'da çok sayıda ağacın kuruması çiftçileri de kara kara düşündürüyor.

Genel olarak kurak iklime sahip olan Şanlıurfa'da, önceki yıllara oranla bu yıl iklim farklılığı görüldü. Bu yıl daha fazla ve aşırı yağış alan Şanlıurfa'da, soğuk havaların etkili olma süresi uzayınca, sıcak havalar da bir anda etkili oldu. Bu durum ise henüz Bahar havasını yaşamadan kış mevsiminden yaz mevsimine hızlı bir geçişin olmasına neden oldu.



Daha önce kuraklık, bu kez yağış mağdur etti

Daha önceki yıllarda kış mevsiminin aşırı derecede kurak geçmesi ekilen ürünün susuz kalarak kurumasına neden oluyordu. Bu durum ise çiftçileri mağdur ediyordu. Ancak bu yıl etkili olan yağışlar, çiftçileri sevindirirken, yağışlı havaların uzun süre etkili olması bu sevinci mağduriyete çevirdi. Her yıl kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan çiftçiler, bu yıl ise aşırı yağışlar karşısında çaresiz kaldı.



Yağışların erken başlaması da çiftçileri mağdur etmişti

Kış mevsiminin erken başlaması ve yağışın bir türlü ara vermemesi geçen yıl pamuk eken çiftçileri de mağdur etmişti. Etkili olan yağışlar nedeniyle çiftçiler, ektiği pamuğu tarladan toplayamamıştı.  Pamuğun büyük bir kısmı yağışlardan dolayı zarar görmüştü.



Şanlıurfa'da aşırı yağışlardan dolayı toprağın suya doyması bir yandan çiftçileri sevindirirken, öte yandan tarım arazisini ekemeyen çiftçiler ise çaresizce bekledi. Yağışın etkisini kaybettiği Şanlıurfa'da tarım arazileri kuruyup işlenmeye hazır hale gelince bu kez DSİ tarafında sulama suyunun bırakılması ve patlayan borular Suruç ilçesinin birçok mahallesinde taşmaların meydana gelmesine neden oldu.



Fıstık ağaçları kış uykusundan uyanamadı, birçok ağaç da kurudu

Aşırı nem ve yağışı sevmeyen fıstık ağaçları kurak olmasından dolayı en fazla Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt gibi illerde yetişiyor. Ancak önceki yıllara oranla bu yılda daha fazla yağışın etkili olması, fıstık ağaçlarına da zarar verdi. Şanlıurfa'da fıstık ağaçları aşırı yağıştan dolayı yaprak açmadı. Bahar mevsiminde yaprak açan fıstık ağaçlarının bir kısmı aşırı yağışlardan dolayı köklerinin hava alamaması sonucu kış uykusundan uyanamadı. Bu durum ise önemli bir gelir kaynağı olan ve kurak mevsim isteyen fıstık üreticisini de çaresiz bir şekilde kara kara düşündürüyor.



Ağaçlar kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Fıstık ağaçlarının etkili olan aşırı yağış nedeniyle kök boğulması olayı ile karşılaştığını söyleyen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, "Kök boğulması olayı her yerde var. Kök boğulması nedeniyle bazı ağaçlar yaprak açamıyor. Bu ağaçlar bu nedenle kuruyor. Bu ağaçlar uyansa bile bir kısmı tekrar kuruyacak." dedi.   



Ziraat Mühendisleri çiftçileri uyardı

Kök boğulması ile ilgili çiftçilere uyarılarda bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, “Çiftçilerimiz, ağaçların dip kısmını 20  santimetre derinlikte açmalıdır. Yarım kilogram şelatlı demir ve 1 litre hümik asiti 1 teneke suda eritip ağacın dibine vermeli. Sonra çukur su ile doldurulmalıdır. Ertesi gün aynı çukur tekrar suyla doldurup bırakılmalı. Kök tamamen kurumamışsa canlanır.” diye konuştu.

'Tarlalar sulanmamalı'

Prof. Dr. İzzet Açar, sulama noktasında çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini belirterek, “Suyu olanlar acele etmesin, toprak çok çamur. Sakın bu dönem fıstığa su vermesinler” ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili bir başka ziraat mühendisinin önerisi ise Fıstık ağaçlarını damarlarının üzeri açılmalı, güneşin ısısını damarlara ulaştırması sağlanmalı.

 

prof. dr. İzzet açar Şanlıurfada fıstık ağaçları haberler son dakika Şanlıurfa kuruyan fıstık ağaçları