Fıstık bu yıl yüzde 50 daha az

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)in açıkladığı verilere göre Şanlıurfa'nın önemli gelir kaynakları arasında bulunan fıstık üretimi, bu yıl yüzde 50 daha az olacağı tahmin edildi.

Haber: Murat Doğan

TÜİK bu yılın sebze ve meyve üretim tahminlerini açıkladı. Açıklanan Türkiye geneli üretim miktarları, 2017 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2017 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,2 milyon ton, sebzelerde 30,3 milyon ton ve meyvelerde 20,8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilirken, oran olarak bitkisel ürünler yüzde 4,4, meyveler ise yüzde 9,7 oranında artış gösterdi.

BUĞDAY VE ARPADA ARTIŞ… 

TÜİK’in verilerinde tahıllarda bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 5,8 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 11,9 oranında artarak 7,5 milyon ton, olması öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın yüzde 10,7 oranında artarak yaklaşık 7 bin ton, kırmızı mercimeğin  yüzde 7,2 oranında artarak 370 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 0,6 oranında artarak yaklaşık 4,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebze ürünleri üretim miktarlarında 2017 yılında bir önceki yıla göre önemli bir değişim olmayarak yaklaşık 30,3 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerin yüzde 0,8 oranında  azalacağı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise yüzde 0,4 oranında artış olacağı öngörüldü.

BAZI SEBZE ÇEŞİTLERİNDE İSE AZALMA OLACAK

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden karpuzda yüzde 3,3, salçalık kapya biberde yüzde 12,1, havuçta yüzde 2,4 oranında artış, domateste yüzde 1,6, kuru soğanda yüzde 2,8, kavunda yüzde 1,2 oranında azalış olacağı tahmin edildi.

MEYVE ÜRETİMİNİN ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,7 oranında artarak yaklaşık 20,8 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 17,5, şeftalide yüzde 6,3, kirazda yüzde 7, kayısıda yüzde 34,9 oranında artış, greyfurtta ise yüzde 13,5 oranında azalış olacağı öngörüldü.

TÜİK’in açıkladığı veriler içerisinde ise Şanlıurfa’nın önemli gelir kaynaklarına sahip olan fıstığın üretiminin bu yıl geçen yılın yarısı olacağı tahmin edildi.