Fıstıkta beklenen olmadı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın en önemli gelir kaynağı olan fıstıkta, bu yıl daha yağışlı olmasından dolayı rekolte beklentisi yüksek iken, yağışın son günlerde aşırı düşmesinden dolayı beklenen olmadı. Fıstığın rekoltesinin geçen yıla oranla oldukça düşük olacağı belirtildi.

Başta tatlı olmak üzere birçok alanda yüksek kaliteli ürün olarak kullanılan fıstık, Şanlıurfa için de en önemli gelir kaynağıdır. Kurak iklimi seven fıstık, yüzde 40 civarında Şanlıurfa'da yetişiyor. Değeri yüksek ürün olduğundan dolayı son dönemlerde Şanlıurfa'da yetiştirilmesi daha da arttı.

Rekolte yüksek bekleniyordu ama olmadı

2019 yılında önceki yıllara oranla daha fazla yağışın düşmesi fıstık üreticisini de başta memnun etti. Çünkü önceki yıllarda kurak geçen Şanlıurfa'da fıstık ağaçları sulamaya ihtiyaç duymuş, rekolte de düşmüştü. Bu yıl daha fazla yağışın düşmesi fıstıkta rekoltenin yüksek olması beklentisini doğurdu. Ancak yağışların aşırı şekilde düşmesi bu beklentinin yerini bulmamasına neden oldu.







Birçok fıstık ağacı nefes alamadığı için kurudu

Kış mevsiminin başlamasıyla yağışlı geçen havalar önce üreticiyi memnun etti. Ziraat Mühendisleri de bu yıl yağışın bol olması nedeniyle rekoltenin önceki yıllara oranla daha yüksek olacağını öngördü. Ancak yağışlı havaların bahar mevsiminde de etkili olması bu önyargıyı çürütmüş oldu. Yağışlar kurak olan toprağı suya doyururken, aşırı yağışların etkili olması ise fıstık bahçelerinde gölün oluşmasına neden oldu. Bu nedenle fıstık ağaçlarının köklerinin zarar görmesinden dolayı birçok ağaç yaprak açmadı, kurudu.

Yağışların aşırı olması ağaçlara zarar verirken, ziraat mühendisleri de rekoltenin düşük olacağını belirtti. Bunun nedeninin ise aşırı yağıştan dolayı tozlaşmanın sağlanamaması olarak görüldü. Çiftçiler bu durum karşısında nasıl davranacağını bilmezken, uzmanlar ağaçların pas hastalığına karşı ilaçlama yapılmasını önerdi.







Yüzde 30 kadar düşebilir

Baharın gelmesine rağmen etkili olan yağışların fıstıkların dökülmesine neden olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da bu yıl fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 30 civarında düşebileceğinin altını çizdi.



fıstıkta beklenen olmadı Şanlıurfa ın en önemli gelir kaynağı olan fıstık rekolte yüksek bekleniyordu ama olmadı kurak iklimi seven fıstık yüzde 40 civarında Şanlıurfada yetişiyor kış mevsiminin başlamasıyla yağışlı geçen havalar