'Fiyat belirsizliği çiftçiye darbedir'

TAKİP ET

Pamuk fiyatının belirsizliğini koruması, üreticiyi isyan ettirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren çok sayıda Ziraat Odası, çiftçilerle birlikte Şanlıurfa'da pamuk fiyatları ve prim desteğinin artırılması talebiyle pamuk tarlasında basın açıklamasında bulundu.

Türkiye'de pamuğun büyük bir kısmının yetiştirildiği Şanlıurfa'da çiftçiler, destek primlerinin düşürülmesine ve pamuk fiyatının belirsizliğini korumasına karşı tepkilerini göstermeye devam ediyorlar. Şanlıurfa Ziraat Odası öncülüğünde Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şırnak, Batman ve Siirt’ten ziraat odaları başkanlıklarının da katılımıyla çiftçiler Haliliye ilçesine bağlı Perşembe Kırsal Mahallesi'nde bir araya gelerek duruma tepki gösterdi. Çok sayıda Çiftçinin de katıldığı basın açıklamasında pamuk fiyatının bir an önce belirlenmesi gerektiği çağrısı yapıldı.



 



'4.5 TL'den az olması çiftçinin batması demektir'

Pamuğun piyasadaki fiyatının 2.60 ile 3 TL arasında olacağı endişesi çiftçilerin tepki göstermesine neden olurken, maliyetlerin iki katına çıkmasına rağmen fiyatının halen yükseltilmemesi çiftçiyi adeta isyan ettirdi. Pamuk ekiminde su ve elektrik sorunu yaşadıklarını söyleyen çiftçiler, "Biz Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir an önce pamuk konusuyla ilgilenmelerini istiyoruz. Biz DSİ ile DEDAŞ ile sıkıntı yaşıyoruz. İlaç, tohum konusunda sıkıntılarımız var. Kullandığımız tohumda büyük sorun yaşıyoruz. Sürekli ilaçlama yapmamıza rağmen haşereler bir türlü bitmedi. Pamuğun fiyatı 4 TL'den işlem görürse, bu çiftçiler batar, önümüzdeki süreçte pamuk ekemez. Girdilerin maliyeti en az yüzde 60 civarında arttı. Pamuğun taban fiyatının 4,5 TL olması gerekiyor." diye konuştular.  



 



'2017'de elektrik faturası 52 bin TL iken 2018 yılında 181 bin TL oldu'

Girdi maliyetlerinin 2 ya da 3 katına çıktığını belirten pamuk üreticileri, "Maliyetler 2-3 katına çıktı. 2017'nin elektrik faturası 52 bin TL. Bu faturayı kredi çekerek ödeyebildim. 2018 yılındaki elektrik faturası 181 bin TL oldu. Zaten giden maliyetler kilosu 4,5 TL. Bu yıl pamuğun fiyatı 6 TL olursa bizi kurtarabilir. 50 dönüm arazide 60 bin TL'lik ilaç kullanıyoruz. Çiftçiliği bırakacağız. Hükümet pamuğun fiyatını bir an önce açıklamalı. Fıstık ve fındığın fiyatı yükseltildi pamuğun da fiyatının yükseltilmesini istiyoruz. Pamuk eken her çiftçi borç batağında, bu borcu nasıl ödeyeceğiz! Geçen yıl 15 bin TL ilaç kullanırken, bu yıl 60 bin TL'ye ilaç kullanmışız." şeklinde konuştular.



 



'Pamuk fiyatları, elektrik faturasını bile karşılayamıyor'

Pamuk üretiminde gelirin gideri karşılayamadığının altını çizen üreticiler, "Biz beklediğimiz fiyatları söyleriz ama yetkililerin buraya gelerek maliyetlere şahit olmalıdır. Biz adalet istiyoruz. Tek taraflı olarak üreticiler suçlanıyor ama bu yetkililer ne yaptı! Pamuk fiyatları sadece elektrik faturalarını bile ödemeye yetmiyor.  Girdi maliyetlere baktığımız zaman pamuk üreticileri sahipsiz bırakıldığını görüyoruz. Bu sorun karşısında üretici birlikleri de devreye girerek hiçbir girişimde bulunmadı. Girdi maliyetleri yüzde 100 artarken, pamuk fiyatı yüzde 25 düşmüş, destek fiyatları da düşmüş durumda. 600 kilo üzerindeki desteklemeler, 500 kiloya geriledi ve bu da çiftçiye büyük bir darbedir. Hiç borcu bulunmayan çiftçilerin hesaplarına bile bloke konuldu. GAP'ın merkezinde pamuk üretiyoruz ama pamuk kamyonlarla dışarıdan ithal ediliyor." ifadelerini kullandılar.



 



Eyüpoğlu: Pamuk üreticisinin iflası demektir

Pamuk fiyatının 3 TL civarında seyretmesinin çiftçilerin isyanı anlamına geldiğini söyleyen Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, "Pamuk fiyatı için genel merkezimiz nezdinde ve çevre iller oda başkanlarımızla ve Şanlıurfalı çiftçilerimiz ile birlikte bir basın açıklaması yaptık. Sebebine gelince, 1 kilo pamuk 4,5 TL'ye mal oluyor. Şu anda ise 3 TL değerinde seyrediyor. Bu da çiftçinin iflası anlamına geliyor. Buradan vekillerimize, bakanlarımıza özellikle seslenmek istiyoruz, pamuk çok önemli bir üründür. İşsizliği önleyen 10 kalemden fazla devlete vergi olarak geri dönüşümü vardır. Biz bu pamuğu 60 derecelik bir sıcağın altında yetiştiriyoruz. Yani bu, ülkemize büyük bir katma değer girdisi anlamına geliyor. Nasıl ki 20 derecelik bir sıcaklıkta fındık yetiştiren üreticilerimize istedikleri fiyat veriliyorsa, 60 derecelik bir sıcaklıkta pamuk üretimi yapan çiftçilerimizin bu sorununa da el atılmasını istiyoruz. Bu nedenle bir an önce Meclis bazında ve Bakanlık bazında kısacası sorumlu olan herkese seslenmek istiyorum, bu sıcak havalarda çalışan çiftçilerimizin ahını almasınlar." dedi.



 



'Yağmurdan kaçtık doluya yakalandık'

"Türkiye’de yetişen pamuğun yüzde 47’sini Şanlıurfa üretmekte." diyen Eyüpoğlu, "Devletimiz aşırı şekilde Harran ovasına ilgi gösterdi. Dağları delerek tüneller yaptı ve Harran ovasını suyla buluşturdu. Fakat şu anda 2 TL 75 kuruş ilE 3 TL arasında gidiyor. Fakat şu anda pamuğun maliyeti 4 TL’den yüksek. Yani bunun geçen yılki verim ortalaması da düşürüldü. Özellikle desteklemenin kilo bazında 1 TL 25 kuruşa çıkması lazım. Buna paralel olarak pamuk fiyatlarının da 4,5 TL olması lazım. Aksi halde çiftçimiz gelecek yıl pamuğu ekmeyecek. Girdilerin maliyeti yüzde 100 arttı. Pamuğun, gübrenin ilacın fiyatları her geçen gün artmakta. Bu nedenle bir an önce bu çiftçilerimizin seslerine kulak verilmeli. Daha önce sulama birlik başkanları yanlış yapıyor diyorduk. Fakat, DSİ su fiyatlarını 30 TL’den 80 TL’ye çıkarttı. Yağmurdan kaçtık doluya yakalandık. Bu nedenle bir an önce tarım bakanımız bu konuya el atmalı." şeklinde ifade etti.     



fiyat belirsizliği çiftçiye darbedir 4.5 tlden az olması çiftçinin batması demektir türkiyede pamuğun büyük bir kısmının yetiştirildiği Şanlıurfada pamuk fiyatları elektrik faturasını bile karşılayamıyor girdi maliyetleri yüzde 100 artarken pamuk fiyatı y